Tradicija

Kobasica open u Čavlima: Pobjednik je Ladislav Mohorić

Sanja Gašpert

Žiri je imao težak posao - Marko Stanić, Alen Udović i Arno Rusich / Foto Marko Gracin

Žiri je imao težak posao - Marko Stanić, Alen Udović i Arno Rusich / Foto Marko Gracin

Ove godine birale su se samo kuhane kobasice, ocjenjivali su se okus, kuhanost, začini i izgled, a natjecalo se čak 29 ekipa iz Primorsko-goranske i Istarske županije



 


 


ČAVLELadislav Mohorić osvojio je prvo mjesto, Babo drugo, a Denis i Rale treće mjesto na šesnaestom gastronomskom natjecanju Kobasica open, održanom i ove godine u Buffetu Pomorac u Čavlima. Riječ je o natjecanju na kojem se biraju najbolje kuhane i pečene kobasice, međutim, ove su se godine birale samo kuhane. Prijavio se rekordan broj ekipa i pojedinaca, njih čak 29, s područja Primorsko-goranske i Istarske županije. Zanimljivo je da ni prvo, ni drugoplasirani nisu dočekali kraj manifestacije, već su samo donijeli svoje kobasice na ocjenjivanje.


Kobasice su kuhali Ivo Jerčić i Milan Rončević pod budnim okom Grozdane Rak / Foto Marko Gracin




Tradicionalna gastronomska manifestacija Kobasica open i ove je godine, uz natjecatelje i sudionike, u Buffet Pomorac privukla velik broj posjetitelja, koji su večer proveli uz ukusnu ponudu domaćih kobasica i druženje u ugodnoj atmosferi s glazbenom podlogom. Kobasica open već godinama zajednički organiziraju Turistička zajednica općine Čavle i Buffet Pomorac. Jedinstvena je to veselica koja se održava svake godine početkom siječnja, u sklopu maškaranih događanja na Grobnišćini, koja obiluje glazbom, odličnom hranom i još boljom zabavom. Žiri koji je rangirao natjecatelje i ove je godine imao uistinu težak zadatak. Ocjenjivao se okus, kuhanost, začini i izgled, a kobasice su, kao i prijašnjih godina, kuhali Milan Rončević i Ivo Jerčić. I ove godine sve se odvijalo pod budnim okom Grozdane Rak, koja je zajedno sa svojim, danas pokojnim suprugom Radoslavom, 2009. godine u Lovačkom rogu pokrenula ovu manifestaciju, iz zabave i želje za druženjem, iz zezancije, za prijatelje, da vide »čigove su boje«.


Svaka ima svoj okus / Foto Marko Gracin


Ova gastronomska manifestacija značajna je i u turističkom smislu, jer predstavlja domaću gastronomiju, s obzirom na to da se ocjenjuju isključivo domaće kobasice, koje su mještani sami radili. Njome se, također, želi istaknuti nastavak tradicije mesarstva, po čemu je Grobnišćina nekad bila poznata.


– Zadovoljstvo mi je što smo i ove godine, zajedno s Buffetom Pomorac, uspješno organizirali 16. Kobasicu open. Velik broj posjetitelja uživao je u vrhunskim okusima i sjajnoj atmosferi. Ponosni smo što kroz ovakve manifestacije promoviramo našu lokalnu gastronomiju i zajedništvo te se veselimo nastavku ove tradicije i u godinama koje dolaze. Hvala svima koji su sudjelovali u organizaciji i podržali nas, rekla je direktorica Turističke zajednice općine Čavle Rea Čargonja.


Odlična zabava u Buffetu Pomorac / Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin