15. izdanje

Klanjska Gljivijada nudi vikend prepun aktivnosti

Marko Dobrecović

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Uživanje u šumskom blagu klanjskog kraja



Petnaesta klanjska Gljivijada nudi vikend prepun gljivarskih aktivnosti, a jedna od najuzbudljivijih akcija bilo je spravljanje kotlića od gljiva.


Članovi dvanaest natjecateljskih ekipa zasukali su rukave u namjeri da svoje kotliće dovedu do savršenstva. Osim kotlića od vrganja, paralelno se odvijalo natjecanje u pravljenju palente.



Složni kuhari




Voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti Općine Klana Ivana Marinčić naglasila je da je Općina složnim kuharima podijelila osnovne namirnice, a svaka se ekipa predstavila željenim receptom.



– Ova manifestacija na najbolji mogući način prezentira ovaj kraj. Budući da klanjski kraj obiluje šumom, poznat je po gljivama kao šumskim plodovima, kazala je Marinčić.


Pod punim pokroviteljstvom i u organizaciji Općine Klana te u suradnji s Udrugom gljivara Ožujka te TZ grada Kastva, Gljivijada je osim natjecanja u kotlićima ponudila i niz popratnih aktivnosti.



Tragajući za gljivama, u subotnju je šetnju krenulo osamdesetak sudionika vođenih stručnim voditeljima Marijom Klarić, Ervinom Raguzinom te Predragom Grubišićem iz udruge Ožujka.


Izložba gljiva


Šumska edukacija o gljivama popraćena je branjem gljiva koje su potom predstavljene na izložbi što se u velikoj vijećnici Općine Klana može posjetiti i u nedjelju i ponedjeljak od 10 do 18 sati.



Kao uvertira kotlićima, Olga Štrbac Grubišić održala je kulinarsku radionicu tijekom koje je pripremila i ponudila gljive na roštilju te namaz od gljiva.


Načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić dodala je Gljivijada u punom sjaju predstavlja šumsko blago klanjskog kraja.



– Gljivijada je velik događaj za ovaj kraj. To je jedna od manifestacija kojom nastojimo obogatiti ovaj kraj. Ovdje nisu prisutni samo ljudi iz Klane, već su pristigli ljudi iz cijelog okruženja.


Gljivijada je privukla velik broj ljudi i ponosimo se našom gastro-feštom. Mislim da se u cijelom riječkom prstenu ne održava niti jedna druga manifestacija gdje se spravlja kotlić isključivo od gljiva; i to od vrganja.



Ovo je gljivarski kraj i jako puno ljudi ovdje dolazi na izlete i u gljive, a ovo je jedan od načina na koji prezentiramo naše šumsko blago, kazala je Šarčević Grgić.