Svjetski dan bolesnika

KBC Rijeka objavio “Bolničke prehrambene smjernice”: ‘Prehrana važna za prevenciju, ali i liječenje’

Barbara Čalušić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Kod 25 različitih zdravstvenih stanja s primjerima jelovnika smjernice mogu poslužiti kao ideja za formiranje vlastitog plana prehrane te potaknuti pacijente na promjenu prehrambenih navika



RIJEKA – Ovogodišnji Svjetski dan bolesnika Klinički bolnički centar Rijeka obilježio je jučer izdavanjem tiskanog i e-izdanja Bolničkih prehrambenih smjernica. Cilj im je educirati pacijente o važnosti pravilne prehrane za prevenciju i liječenje mnogih bolesti, a izradila ih je Služba za bolničku prehranu i dijetetiku KBC-a Rijeka.


Praktične upute


– Svjetski dan bolesnika nije usmjeren samo na naše bolesnike, već i na zdravstveno osoblje, no poseban se naglasak daje na sve bliske osobe koje sagledavaju život svakog bolesnika i pomažu mu u svakom segmentu. Ove godine, ako pogledamo poruke na svjetskoj razini, istaknuo bih jednu koju smatram osobito važnom: Bolesnik, a ne bolest. Drugim riječima, to ne znači da nećemo liječiti bolest, već da u pristupu moramo biti sveobuhvatni i liječiti osobu kao punopravnog člana zajednice sa svim njegovim potrebama koje su uvijek puno šire od onog uskog medicinskog pristupa, što uvijek mora biti u skladu s europskim trendovima, standardima i dostupnošću – rekao je prilikom predstavljanja brošure ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić.


Podsjetio je i da je točno prije godinu dana osnovana Koordinacija za bolesnike i udruge bolesnika čime je učinjen velik iskorak za poboljšanje skrbi te je voditeljica Koordinacije Sandi Bujan Cvečić svojom aktivnošću učinila velik iskorak u odnosu prema pojedinim bolesnicima i prema udrugama bolesnika. Koordinacija je bila i kanal pri donošenju strategije razvoja KBC-a Rijeka, čime je ovaj bolnički strateški dokument uključen u zajednicu.




Bolničke prehrambene smjernice sadrže praktične upute o planiranju prehrane i sastavljanju jelovnika u skladu sa stručnim i znanstvenim spoznajama na području kliničke prehrane i dijetoterapije. Kod 25 različitih zdravstvenih stanja s primjerima jelovnika smjernice mogu poslužiti kao ideja za formiranje vlastitog plana prehrane te potaknuti pacijente na promjenu prehrambenih navika. Autori tekstova u knjizi su dr. sc. Ivica Vrdoljak, mag. nutr. Marina Kozina Loje, mag. nutr. Karla Ferk i mag. nutr. Katarina Šanko, dok je glavni urednik knjige dr. Ivica Vrdoljak.


Česte potrebe i upiti


On je pojasnio kako su prehrambene smjernice s konkretnim jelovnicima za 25 različitih bolesti i nekoliko stanja, primjerice za trudnice i rodilje, formirali na temelju znanstvenih istraživanja i u suradnji s klinikama KBC-a Rijeka te najavio nastavak rada na ovom projektu.


– Izdavanje ovih smjernica potaknule su česte potrebe i upiti pacijenata prema našem nutricionističkom savjetovalištu, ali i zapažanja kad konzilijarno dolazimo na odjele. Smjernice kada su izrađene prošle su kroz klinike i odjele te su obavljene konzultacije s liječnicima koji se bave prehranom u riječkoj bolnici i usuglašeni stavovi kako bi informacije bile što kvalitetnije. U pripremi je i dopunjeno izdanje kojem će biti dodano još desetak smjernica – rekao je Vrdoljak.


Obraćanje novinarima zaključila je zamjenica ravnatelja dr. Diana Maržić predstavljanjem e-izdanja Bolničkih prehrambenih smjernica koje su javno dostupne na mrežnim stranicama KBC-a Rijeka na adresi www.kbc-rijeka.hr/prehrambene-smjernice.


Hrana može biti lijek


Pomoćnica ravnatelja za kvalitetu prof. dr. Renata Dobrila-Dintinjana podsjetila je na Hipokratovu poruku »neka hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana«, naglasivši da važnost zdrave prehrane dobiva na značaju ne samo kao lijek, nego i kao prevencija od bolesti.


– Naša prehrana na karti Hrvatske nije najidealnija i svjedočimo porastu bolesti, ne samo kardiovaskularnih, već i malignih bolesti, a možemo reći i da imamo svjetsku epidemiju šećerne bolesti. Važnost zdrave prehrane u današnje vrijeme izrazito je naglašena jer je naš život ubrzan, a tu je i zagađenje okoliša u kojem živimo. U takvim uvjetima, hrana može biti lijek i isto tako djeluje na prevenciju niza bolesti. KBC Rijeka je izdavanjem ovih smjernica stavio ovaj problem na višu razinu, a time je i pridonio većoj kvaliteti naših bolesnika, ali i naših građana, poručila je Dobrila Dintinjana.