Na Fortici je tradicionalno bila bogata ponuda najrazličitijih proizvoda iz vrta, sezonskog svježeg voća i povrća, meda, prerađevina, kozjih, ovčjih i kravljih sireva, kokošjih jaja, brašna i žitarica...
povezane vijesti
KASTAV – Kastav je opet, kao i svakog drugog ponedjeljka – zelen.
Zeleni Kastav, tržnica na otvorenom, specifična po tome što se izlagače ne ograničava isključivo na ekoproizvođače, već se ondje mogu susresti i proizvođači bez ekocertifikata, koji proizvode poštujući principe organskog ili biodinamičkog – prirodnog uzgoja.
– U bazi imamo oko 50 sudionika, a danas ih je bilo oko 20-tak, kaže nam alfa i omega Zelenog Kastva Irena Kukurin Barić, te napominje da je tradicionalno bogata ponuda sezonskog svježeg voća i povrća, meda, prerađevina, kozjih, ovčjih i kravljih sireva i prerađevina, kokošjih jaja, brašna i žitarica.
O tome svjedoči i gužva oko prodavača koji nude najrazličitije proizvode iz vrta, ali i originalne prerađevine poput raznih vrsta meda, bučinog ulja, senfova, mikro povrća…
Irena Kukurin Burić predstavlja nam »medara« Radomira Micića.
– Ja sam pčelar, ispravlja je Micić.
Kaže nam da ima više od 60 košnica, a proizvodi brojne vrste ekološkog meda od bagrema, lipe, kestena, kadulje, šumski med, propolis, zatim apikompleks, odnosno mješavinu cvjetnog praha, meda i propolisa.
U ponudi je i med u saću, a ljubitelja meda uvijek ima na ovom zanimljivom sajmu.
Nedaleko njega je štand Borne Škovrana koji nudi zanimljivo mikropovrće sa svoje obiteljske farme. Objašnjava nam kako mikropovrće sadrži visoku koncentraciju vitamina, minerala, proteina, aminokiselina, enzima, koenzima i, naravno, vlakana.
Na taj način, putem malih količina hrane naše tijelo će dobiti mnogo hranjivih tvari. OPG Štefanec Milan ima plantažu jabuka te osim jabuka nudi i domaće prirodne sokove, bez dodane vode, šećera i konzervansa. Tu su i proizvodi iz buče, poput namaza od bučinih koštica, te napominje i jedinstveno bučino ulje s orasima.
Od zanimljivijih proizvoda na štandovima nalazimo hrenadu, umak napravljen od hrena, jabuke i đumbira, pesto od raštike, tikvice, patlidžana, brojne senfove, zatim juhe u prahu napravljene postupkom liofilizacije.
Liofilizacija je sušenje u smrznutom stanju, a primjenjuje se za sušenje materijala osjetljivog na toplinu radi očuvanja strukture bjelančevina, biološki aktivnih sastojaka ili živih mikrobnih stanica. Sajam okuplja od najmlađih do onih starijih ponuđača, tako je tu i Ana Karas koja ima 24 godine kao i najstarija sudionica ovog zelenog okupljanja Milka Smojver koja je napunila 85 ljeta.
I svakako ne treba zaboraviti i specijalne goste sajma, ističe Irena Kukurin Barić, tu su i članovi Društva za istraživanje i potporu sa svojim ručnim radovima.