Prisnac protagonist fešte u Dražicama

Jelenska mesopusna hrana: Zaboravljena grobnička jela izvučena iz škabelina prošlosti

Sanja Gašpert

Malo tebi, pa malo njoj - Vlado Kukuljan i osobno je posluživao jela koja je pripremio / Foto Općina Jelenje

Malo tebi, pa malo njoj - Vlado Kukuljan i osobno je posluživao jela koja je pripremio / Foto Općina Jelenje

Hrana je nekad bila zdravija, a svako jelo nosilo je priču i trud onih koji su ga pripremali, rekao je organizator Vlado Kukuljan



 


 


JELENJE– U prepunom Domu kulture u Dražicama održana je jedinstvena gastronomska manifestacija Prisnac – jelenska mesopusna hrana i jida ka su se zabila. Ovo nezaboravno večernje druženje bilo je posvećeno starinskim jelima koja su se nekoć pripremala na Grobnišćini, ali su s vremenom pala u zaborav. Zahvaljujući inicijatoru i organizatoru manifestacije, Vladi Kukuljanu, profesionalnom kuharu iz Jelenja, tradicionalni okusi ponovno su oživjeli, a posjetitelji su imali priliku uživati u bogatom jelovniku.




Jelenjska večer započela je toplim dočekom članica KUD-a Zvir Jelenje, koji su goste poslužili domaćom rakijom. Iz kuhinje su se širili mirisi nekadašnjih blagdanskih običaja, a atmosfera je podsjećala na vremena kada su se obitelji okupljale uz vatru šparheta na drva, čekajući obrok pripremljen s ljubavlju i pažnjom.


Dobra hrana najčešće
je jednostavna hrana / Općina Jelenje


Autentičnost okusa


Otvarajući manifestaciju, Vlado Kukuljan evocirao je uspomene na djetinjstvo i starinsku kuhinju.


– Oprl san škabelin, staru grobničku kuhinju. Šparhet na drva s kotlon, stari stol… Polne zvoni va naše Jelenje, a ne znaš s kega predvrata lipše diši, rekao je Kukuljan, čija se strast prema očuvanju kulinarske baštine odrazila u pažljivo pripremljenim jelima koja su gostima pružila uvid u jednostavne, ali bogate okuse nekadašnje prehrane.


Izvornost u kuhanju

 


Vlado Kukuljan istraživao je i učio od starih ljudi kako se nekada davno od malo toga stvaralo mnogo. Zadržao je izvornost u kuhanju, što je izuzetno važno, a neka su jela bila prilagođena njegovom kulinarskom umijeću i nepcu. I sam je veliki zaljubljenik u tradiciju, kulturu i običaje, a njegovo iskustvo i poznavanje jela i hrane prepoznalo se i na manifestaciji Fešta od prisnaca na otoku Krku, u Korniću, gdje već punih devetnaest godina prezentira grobnički prisnac od krumpira.

Priprema specijaliteta trajala je tri dana, a Kukuljan je naglasio koliko je važno poštovati tradicionalne metode kuhanja, kako bi se postigla autentičnost okusa.


– Danas sve kuhamo u pola sata, a naši nonići i none hrani su posvećivali puno više pažnje. Hrana je tada bila zdravija, a svako jelo nosilo je priču i trud onih koji su ga pripremali, istaknuo je Kukuljan koji je, dok je za publiku pripremao makarone i srdele, ispričao kako je kao dijete imao sreću što je imao tetu koja je bila imućna.


Na Badnjak, odnosno kako Grobničani kažu za Viliju Božju, na njezinom su se stolu nalazili fažol na salatu, broskva, bakalar na gulaš, makaroni sa slanom sardelom, a na stolu je bila i grana od javorike. To mu je ostalo u sjećanju i oblikovalo ga kao čovjeka te usmjerilo u njegovo zanimanje.


Večer posvećena starinskoj kuhinji bila je pun pogodak – Vlado Kukuljan u društvu čelnika Općine Jelenje i KUD-a Zvir / Foto Općina Jelenje


Pun pogodak


Manifestaciju su podržali brojni mještani i gosti, a načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja izrazio je zadovoljstvo uspjehom događaja.


– Kada se nešto organizira prvi put, uvijek postoji uzbuđenje i neizvjesnost kako će to biti prihvaćeno. Naši ljudi su odlično reagirali, a puna dvorana Doma kulture dokaz je da je ova ideja bila pun pogodak. Naši stari su od malo morali napraviti puno, i ovo je bila prilika da se podsjetimo kako su nekada živjeli i hranili se, rekao je načelnik Marčelja.


Od repe i fažola do Marijinih puhnjića

 


Na jelovniku su se našla tradicionalna slana i slatka jela, pripremljena prema receptima koji su nekoć bili svakodnevica na Grobnišćini. Među njima su bili: prisnac od krumpira, specijalitet koji je prvi put javno predstavljen u Općini Jelenje, fritice, slatke poslastice pečene na maslacu, Marijini puhnjići, pripremljeni prema receptu iz Podkilavca, repa i fažol, zalebrnik i kiseli kapuz, makaroni, slana sardela, palenta kompirica, grobnički sir i polivača i pešta, jela koja su nekada bila neizostavni dio svakodnevne prehrane.

Večer posvećena starinskoj kuhinji pokazala je kako su se nekada pripremala jela bogata okusima, ali i vrijednostima zajedništva i skromnosti. Vlado Kukuljan je, kroz svoje iskustvo i ljubav prema tradiciji, vratio u život zaboravljene recepte i pružio posjetiteljima priliku da osjete duh prošlih vremena.


Bogata trpeza vratila je zaboravljene recepte / Foto Općina Jelenje


Hrana je bila servirana u starinskim posudama i poslužena onako kako se to radilo nekad. Na kraju večeri, Kukuljan je zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji, uključujući Općinu Jelenje, Turističku zajednicu općine Jelenje i svoju partnericu Jadranku Pilčić. Jedno je sigurno, manifestacija Prisnac – jelenska mesopusna hrana i jida ka su se zabila, ostavila je snažan dojam i podsjetila na važnost očuvanja kulinarske baštine. Mnogi su otišli kući s osmijehom, bogatiji za jedno novo-staro iskustvo, s nadom da će se ovakve večeri ponavljati još mnogo puta. Kako je kazao Kukuljan, gastronomski doživljaj samo je dio onoga što je ostalo u »škabelinu«, i siguran je da će biti još prilika za lijepa gastronomska druženja.