Foto arhiva NL
Kao prvi korak poduzeta su interdisciplinarna istraživanja, rezultati kojih će biti izloženi na znanstveno-stručnom skupu, koji će se održati u Gradu Grobniku, u subotu, 25. studenog
povezane vijesti
Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine pokrenula je inicijativu da se grobnički sir i palenta kompirica proglase nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. Kao prvi korak poduzeta su interdisciplinarna istraživanja, rezultati kojih će biti izloženi na znanstveno-stručnom skupu, koji će se održati u Gradu Grobniku, u subotu, 25. studenog.
Svečano otvaranje skupa najavljeno je od 9 sati, uz uvodne govore načelnice Općine Čavle Ivane Cvitan Polić i predsjednice Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine Silvane Demark. Od 9,15 do 9,30 sati bit će dodjela zahvalnica dugogodišnjim sudionicima Skupa, u povodu 30. obljetnice rada Katedre.
U 9,30 sati počinje predavanje Silvane Demark, dipl. iur. o inicijativi za zaštitu grobničkog sira i palente konpirice kao nematerijalnog kulturnoga dobra RH i njezinom pravnom okviru, od 9,50 dr. sc. Toni Buterin održat će predavanje “Blago od blaga: Grobnički sir u znanstvenom diskursu”, od 10,10 sati prof. dr. sc. Željko Bartulović i dr. sc. Daniel Haman govorit će o gospodarstvu u srednjovjekovnim pravnim vrelima Grobnika i Vinodola te pravnoj zaštiti naše baštine.
U 10,30 sati počinje predavanje prof. dr. sc. Sanje Zubčić “Nazivlje vezano uz ovčarstvo u pisanim grobničkim vrelima (prilog dijakronijskoj leksikologiji)”, a ovaj prvi dio skupa završava predavanjem dr. sc. Maje Polić “Prilog poznavanju agrarnih pitanja Grobnišćine u bakarskim edicijama Galeb, Vragoljan i Kvarner i u kraljevičkom listu Primorac”, koje počinje u 10,50 sati.
Skup se nastavlja u 11,45 sati, kada će predavanje “Autohtoni sirevi Hrvatske, s posebnim osvrtom na grobnički sir” održai prof. dr. Samir Kalit, izv. prof. dr. Iva Dolenčić Špehar, doc. dr. Darija Bendelja Ljoljić i izv. prof. dr. Milna Tudor Kalit.
Slijedi, od 12,05 sati predavanje izv. prof. dr. Sandre Pavičić Žeželj o blagodatima mliječnih proizvoda, s posebnim osvrtom na grobnički sir, a od 12,25 sati izv. prof. dr. Sarah Czerny dat će analizu učinaka deklariranja proizvoda kao proizvoda sa zaštićenom oznakom izvornosti na lokalnu zajednicu.
U 12,45 sati počinje predavanje mr. sc. Marka Randića i doc. dr. sc. Daria Kremera “Oštrica i iglenac – trave grobničke”.
Poslijepodnevni dio skupa počinje u 13,05 sati predavanjem oec. Ade Maršanić “Grobnički sir, palenta konpirica i Festival palente i sira – dio nematerijalne kulturne baštine Grobnišćine”, a od 13,25 sati Nikola Vrančić predstavit će Udrugu Palentar i njezin dosadašnji rad na promicanju grobničkog sira i palente konpirice.