INICIJATIVA

Grobničani žele zaštititi palentu kompiricu i grobnički sir kao nematerijalno kulturno dobro Hrvatske

Sanja Gašpert

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Da je palenta kompirica postala i više od autohtonog grobničkog jela, smatraju i u Katedri Čakavskog sabora Grobnišćine



ČAVLE – Petnaesti Festival palente i sira bit će održan ove subote, 24. lipnja na Trgu hrvatskih branitelja u Čavlima. Riječ je o festivalu posvećenom autohtonim poslasticama izniklim iz tradicije starih Grobničana, a danas se njeguju kao vrhunski gastroužitak.


Festival je osmišljen kao događanje koje će popularizirati i spasiti od zaborava dio bogate grobničke tradicije. Središnji i najatraktivniji događaj je kuhanje velike palente od 500 kilograna u pinjati od 700 litara, koju palentarima veličine vesla miješa dvadeset, a nekad i više kuhara, a za njezino istresanje na taruj promjera tri metra koristi se čak i dizalica. Festival se održava već godinama, naizmjenično – jedne godine u Dražicama, druge u Čavlima, pa su tako ove godine domaćini Općina Čavle i Turistička zajednica općine Čavle.


Da je palenta kompirica postala i više od autohtonog grobničkog jela, smatraju i u Katedri Čakavskog sabora Grobnišćine, čije je predsjedništvo, u sklopu programa rada za tekuću godinu, najavilo i zaštitu palente i sira kao nematerijalnog kulturnog dobra Hrvatske.




– Palenta kompirica više je od autohtonog grobničkog jela, po njoj je Grobnišćina prepoznata u Hrvatskoj, a i šire. Ona je dio njegove povijesti, kulture, ali i svakodnevnog života još i danas. Mnogi ugostitelji diljem Grobnišćine na svojim jelovnicima nude palentu kompiricu. Grobnički sir i palenta kompirica prehranili su generacije Grobničana, a danas im se u čast priređuje manifestacija Festival palente i sira koji se naizmjenično održava u Čavlima i Jelenju. Kako bi se ova autohtona grobnička jela otrgnula od zaborava i očuvala proizvodnja, želimo ih zaštititi kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. U tom smislu potrebno je utvrditi recepturu i proces proizvodnje, provesti znanstvena istraživanja kojim bi se utvrdila nutritivna vrijednost palente kompirice i grobničkog sira, istražilo povijesni kontekst nastanka ovih jela i ponudilo ih kao cjeloviti gastroturistički proizvod našega kraja, jedan je od zaključaka nedavne Skupštine grobničke Katedre.


Na tom tragu će i ovogodišnji, tradicionalni znanstveno-stručni skup »Grobnišćina; tragovi, znakovi i smjerokazi« tematski biti posvećen zaštiti palente kompirice i grobničkog sira.


Stresanje palente u 20 sati


Program sutrašnjeg festivala počinje već u 15 sati »strganjem kompira«, paljenje ognja je u 17 sati, a »velo finale« – stresanje palente, najavljeno je u 20 sati. Zabavni program počinje od 18 sati, kada će nastupiti KUD Zvir Jelenje, Plesni centar Sirius, Harmonikaši Sabbatini te još poneki gosti iznenađenja. Sajamsku ponudu obogatit će petnaestak domaćih proizvođača. Za dječji dio programa bit će zaduženi Društvo Naša djeca Čavle, koje će od 19 do 20.30 sati učiti i zabavljati one najmlađe igrama po starinsku. Rado viđeni gosti na Grobnišćini su Gustafi, koji će rasplesati cijele Čavle uz pratnju Dellboys banda u večernjem programu. Cijeli program Festivala vodit će Joso Krmpotić.