Foto Angela Maksimović
Maja Žulj Mihaljević i Marin Mihaljević Žulj mladi su bračni par goranskih korijena koji su lani u Lukovdolu otvorili svoju destileriju
povezane vijesti
Maja Žulj Mihaljević i Marin Mihaljević Žulj mladi su bračni par iz Zagreba, goranskih korijena, koji su prošle godine u Lukovdolu otvorio svoju destileriju Lynx Craft Distillery.
Riječ je o maloj obiteljskoj destileriji čiji proizvodi nose naziv po goranskom risu, a u proizvodnji se koriste autohtone biljke toga kraja.
Profesor za jaki alkohol
Da stvar bude još bolja, oboje su doktori biotehničkih znanosti s dugogodišnjim iskustvom – Marin je profesor za jaka alkoholna pića na Sveučilištu u Zagrebu i zaljubljenik u destilaciju, a Maja je svoju uspješnu znanstvenu karijeru zamijenila poduzetništvom.
Nedavno su napravili novi goranski liker, a riječ je o travarici u kojoj je kratko macerirano isključivo goransko bilje. Ovaj su liker predstavili u Kašetici primorsko-goranskoj u organizaciji Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ.
U ime Primorsko-goranske županije nazočila je pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Alessandra Ban te župan PGŽ Zlatko Komadina.
Predivna i motivirajuća priča
– Ovo je jedna predivna i motivirajuća priča, dvoje mladih znanstvenika, agronoma, zaljubljenika u prirodu uspjeli su napraviti jedan izvrstan spoj privatnog poduzetništva, promocije Risa koji je njihov zaštitni znak i turističke promocije.
Svojom ljubavlju, znanjem i umijećem napravili su gin i rakije, koje su uspjele spojite te čarobne okuse autohtonog bilja Gorskog kotara. Želim im puno uspjeha, veselje nam je ugostiti ovakve dobre poduzetnike – kazala je Alessandra Ban.
Ne samo da su otvaranjem destilerije na tržište dodali još jedan kvalitetan lokalni proizvod, već su uspjeli spojiti u posao svoje interese i strasti.
Osim novog likera, u ponudi imaju i dvije vrste gina – colour changing gin koji mijenja boju iz ljubičaste u rozu pri promjeni kiselosti te klasičnu ediciju gina.
Isključivo od goranskih trava
– Novi proizvod, goranska travarica rađena je isključivo od goranskih trava koje smo ubrali u okolici destilerije. Pokušavamo imati svoje sirovine, mali smo i nemamo za sada neke velike količine, trudimo se s ljudima imati kontakt tako da znaju tko stoji iza proizvoda, mislim da je to jako bitno.
Sretni smo da možemo ponuditi novu stranu Gorskog kotara, jednu novu priču i da osim tog turizma sudjelujemo zapravo u nekom uzdizanju te gastronomske scene.
U Gorskom kotaru baš ne uspijeva grožđe i nećemo biti poznati po vinu, ali svakako je dobar kraj za voće i destilate pa se veselimo dodati nešto novo u ponudu gorskog kotara – kazala je Maja, a složio se i suprug Marin koji je kazao kako je područje gorskog kotara savršeno za gin upravo zbog glavnog začina – borovice, odnosno brinja ili kleka kojeg su goranske šume pune.