14. izdanje

FOTO Kobasica open širila mirise po Grobniku: “Ne zapostavlja niti jedno osjetilo!”

Sanja Gašpert

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Nakon dvogodišnje pauze ponovo održana tradicionalna maškarana manifestacija



Četrnaesti Kobasica open, tradicionalna maškarana manifestacija u kojoj se bira najbolja kuhana i pečena kobasica, a koja se održava u organizaciji Turističke zajednice općine Čavle i Buffeta Pomorac, okupila je dvadeset i jednu ekipu s područja Grobnika, Rijeke, Klane, Istre i okolice.


Foto galerija: Kobasica Open Foto: Ana Križanec


Svaka ekipa “prijavila” je za natjecanje po dva para domaćih kobasica – po jedne za pečenje i kuhanje, sve pod budnim okom Grozdane Rak, koja je zajedno sa svojim, danas pokojnim suprugom Radoslavom, pokrenula ovu manifestaciju.


Sve je počelo okladom prijatelja


– Sve je počelo prije dosta godina u lovačkom domu, kada su se moj suprug i njegovi prijatelji kladili u to čija je domaća kobasica bolja.




Tako je sve i krenulo, da bi s vremenom preraslo u malo natjecanje, ali prije svega druženje i zabavu. Kobasice se kuhaju i peku, a ocjenjuje se okus, pečenost, kuhanost, začini i izgled, kazala je Grozdana Rak.



Za kuhanje i pečenje kobasica bili su zaduženi Milan Rončević i Ivo Jerčić, koji su nam kazali kako se kobasice peku od osam do deset minuta, a kuhaju dvanaest minuta te odnose žiriju koji ih potom degustira i ocjenjuje.


Ove su godine o najboljim kobasicama odlučivali Tomina Frlan, Damir Bego, Dalibor Horvat, Alen Udovič, Arno Ruža i Adolf Margitić.



Nagrađene su prve tri ekipe iz obje kategorije, kuhane i pečene kobasice, sa zlatnom, srebrnom i brončanom medaljom te vinom, a potom su se kobasice poslužile posjetiteljima ove zanimljive i jedinstvene veselice.


Također, i ove godine organizatori su pripremili nagradnu igru pod nazivom “Pogodi kuliko komadi kobasic je va škatuli – ki pogodi, nosi kobasice doma!”.


Ljubitelji mesa ovaj dan imaju označen u kalendaru


Direktorica čavjanske Turističke zajednice Rea Čargonja istaknula je zadovoljstvo što se Kobasica open, nakon pauze zbog epidemije koronavirusa ponovo održava.



– Riječ je o nesvakidašnjoj manifestaciji koja označava lijepi početak nove godine i drago mi je da se tradicija nastavlja. TZO Čavle u suradnji s Buffetom Pomorac organizira natjecanje u spremanju najbolje kobasice po ocjeni stručnih sudaca.


Kobasica open ne zapostavlja niti jedno osjetilo. Ukusna hrana, neodoljivi mirisi, živa glazba i šarenilo ljudi zasigurno će zabaviti i zagrijati naše mještane i goste u hladne dane siječnja.


Ljubitelji mesa ovaj dan uvijek imaju označen u kalendaru, a mi ne vidimo bolji način slasnog početka godine, rekla je Čargonja.