Viškovo

FOTO Fešta od mladega leta: Na Majevici se može pojesti dobar domaći obrok za svega 4 eura

Katarina Bošnjak

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Najveći fokus je na tradicionalnim jelima Halubja iz zavičajne kuharice Bokunić užanci koje su pripremili Kristian Kozmić i Dalibor Horvat Hoky



Prava fešta po starinski posvećena autohtonoj kuhinji i običajima, Majevica – fešta od mladega leta, danas se već tradicionalno održava na parkiralištu Milihovo u Viškovu.


Kao ni prošlih godina, ne nedostaje dobre hrane i pića, kao ni bogatog tradicijskog i kulturnog programa koji je započeo u 14 sati.


Okupili se OPG-i


Uz gastronomsku ponudu organiziran je i sajam eko-proizvoda i suvenira gdje se okupilo mnoštvo OPG-ova, najviše iz okolice Rijeke.




Iz Veprinca su došli Draško i Jadranka Vučemilović koji su predstavili brojne proizvode svog OPG-a LavandaSan.



Kako su objasnili, prodaja im za sada ide dobro, a već osam godina proizvode ulja, hidrolate, maslinovo ulje, vrećice, sapune i razne kombinacije. Osim za njegu kože, njihov je hidrolat odličan i za ublažavanje svrbeža nakon uboda komaraca.


Program je otpočeo nastupom Limene glazba Marinići i mažoretkinja, a ostatak dana sve brojne posjetitelje zabavlja grupa Point.


Iskoristili najbolje od namirnica


Najveći fokus je na tradicionalnim jelima Halubja iz zavičajne kuharice Bokunić užanci koje je pripremao kuhar Kristian Kozmić uz pomoć Dalibora Horvata Hokyja.


Cijene domaćih jela su simbolične te se može pojesti dobar obrok po cijeni od oko četiri eura.



–  Porcije su velike, imamo njoki s pancetom i šparogama, tu su i slatki njoki, minestrone od bobići se radi domaći, gulaš s njokima, tako da se stvarno ima što birati, a i sve je domaće, sve iz ovoga kraja, to je najbitnije, iskoristili smo sve najbolje od tih namirnica i mesa, čak i lovora i ružmarina.


Ima ovdje i nekoliko starijih nonica koje neumorno mijese njoke, već cijelo jutro, napravile su jako veliki broj. Tu je i udruga Palentar, tako da nas je troje, četvero kuhara.



Volimo doći na ovakva mjesta zbog druženja, ne vidimo se po cijele dane i sad će još sezona gdje ćemo biti u četiri zida, a ovo je ipak nekakav ispušni ventil – kazao je Kristian Kozmić.


Pregršt zabave za najmlađe


Dok se kušalo domaću hranu, nastupile su mlade generacije Dječjeg vrtića Viškovo i Osnovne škole »Sveti Matej« koje su recitacijama pokazale kako njeguju čakavsko narječje, a članice Delavske katedre Ustanove »Ivan Matetić Ronjgov« prezentirale su svoje vještine kao šilice.



Na Majevici je i pregršt zabave za najmlađe, od starinskih igara poput skakanja u vreći, potezanja konopa, bacanja potkova, ali i vožnje u starinskom vrtuljku i kočiji, pa sve do zanimljive vatrogasne igre i poligona DVD-a Halubjan. Oni malo stariji sreću mogu okušati u boćanju i tomboli.


Žmergo pripremio rješenja za mlade


Prošle je godine Udruga Žmergo iz Opatije u razgovoru s mladima prikupila informacije o problemima i nedostatcima u lokalnoj zajednici, a sada su za njih pripremili odgovore i rješenja koja su predstavili u svojemu kutku parkirališta.



– Vratili smo se nakon godinu dana na isto mjesto otkud je zapravo sve na terenu krenulo, od prikupljanja informacija od mladih do trenutka kada smo na osnovu svih informacija donijeli ciljeve, aktivnosti i mjere kojima ćemo ostvariti sve što su mladi rekli da im nedostaje na području Općine Viškovo.


Danas smo pripremili slikoviti prikaz svega što smo napravili i razrađene ciljeve kojima ćemo najaviti što će se sve događati, kao i skorašnje javno savjetovanje na koje se onda mogu javiti da bismo onda ispolirali finalnu verziju i poslali na Općinsko vijeće na savjetovanje – kazala je Diana Kovačić iz Udruge Žmergo.



Napomijne kako je najistaknutiji problem to što na području Općine Viškovo ne postoji niti jedna udruga za mlade koja se bavi isključivo mladima.


Što sve mami poglede


Poglede, osim ekoproizvoda, mame i brojne rukotvorine, unikatan nakit i suveniri, ali i raznolika ponuda domaćih ekoloških mliječnih i mesnih proizvoda, meda i pčelinjih proizvoda, maslinova ulja, domaćeg vina, lavandinih proizvoda, fritula, domaćih keksi i voćnih likera.



Majevica se organizira u spomen na jedan stari običaj. Prve nedjelje u mjesecu svibnju tradicionalno se održavao posljednji proljetni ples prije odlaska na radove.



Noć prije plesa mladići su kuće djevojaka koje su im se sviđale ukrašavali cvijećem – majevicom. No, događalo se i da su djevojkama koje im se nisu sviđale ostavljali broskvu.


Ona je za djevojke značila sramotu pa su ustajale ranom zorom kako bi je, u slučaju da su je dobile, uklonile.