GASTRO

Fešta od klobasic napunila do kraja Salu u Studeni

Sanja Gašpert

Foto Nikola Blagojević

Foto Nikola Blagojević

Pristigao je 21 uzorak suhih i šesnaest uzoraka kuhanih kobasica koje su donijeli natjecatelji mahom s klanjskog područja, ali i iz riječkog prstena



Gastronatjecanje K(l)obasica našiga kraja, Fešta od klobasic, privuklo je večeras u Sali u Studeni veliki broj posjetitelja, domaćih ljudi, ali i gostiju iz okolnih područja, a veliki je bio i odaziv natjecatelja – ocjenjuje se 21 uzorak suhih i šesnaest uzoraka kuhanih domaćih kobasica, koje su donijeli natjecatelji mahom s klanjskog područja, ali i iz riječkog prstena, koji kobasice rade u domaćinstvima, uglavnom za vlastite potrebe.


Foto galerija: K(l)obasica našiga kraja u Studeni Foto: Nikola Blagojević


Početak u konobi


Ovo već tradicionalno natjecanje, koje se održava šesti put, zajednički organiziraju Dobrovoljno vatrogasno društvo Klana i Boćarski klub Sv. Rok Klana, pod pokroviteljstvom Općine Klana i Turističke zajednice Kastva i Klane.





– Ove je godine dosta veliki odaziv natjecatelja, a i puno je posjetitelja, što ne čudi, jer je riječ o manifestaciji koja se odlično uklapa u ovo pusno razdoblje. Manifestaciju je prije nekoliko godina pokrenula grupa entuzijasta koja se skupila u jednoj klanjskoj konobi te je odlučila testirati i ocijeniti svoje kobasice.


S godinama je interes za sudjelovanje rastao, pa smo se preselili u veći prostor u Klani, a posljednje dvije godine smo u Sali u Studeni. Manifestacija se održava svake godine prvog petka u veljači, a petak smo odabrali jer se petkom ne održavaju maškarane zabave, pa dosta ljudi željnih takvih događanja dođe kod nas na zabavu i ples, uz dobro jelo i piće.


Naime, gastromanifestacija Fešta od klobasic dio je maškaranih događanja u klanjskom kraju. Poznato je da su kobasica i zelje neizostavan dio pusnih događanja te se upravo stoga manifestacija održava u vremenu pusta, a sudeći po odazivu, mještani je izrazito vole, rekao je jedan od organizatora događanja, Dušan Štemberger.



Dodao je kako izbor suhih kobasica obavljaju sami posjetitelji, koji kobasice degustiraju i boduju, dok se ocjenjivanje kuhanih kobasica obavlja među samim natjecateljima, koji jedni druge ocjenjuju, također degustacijom. Uz njih, svoju ocjenu za kuhane kobasice daje i takozvani VIP žiri publike, koji obično broji od četiri do šest članova, dodao je Štemberger.


Plesna zabava


Direktor Turističke zajednice Kastva i Klane Saša Brusić istaknuo je kako je lijepo da ova manifestacija, koja se održava već nekoliko godina u kontinuitetu, počiva na hvalevrijednoj gastronomiji klanjskog kraja.



– Još više veseli što su sudionici većim dijelom mladi ljudi, u čemu se vidi da tradicionalna kuhinja ima budućnost u ovom kraju. To je nešto na što možemo biti ponosni. Nadam se da će ova manifestacija s godinama koje slijede rasti, a njezina je najveća vrijednost to što na najbolji mogući način promovira bogatu gastronomiju domaćeg kraja, rekao je Brusić.


Nakon ocjenjivanja kobasica, slijedi plesna zabava uz glazbu uživo Tria M, uz izvođenje prigodnih domaćih pjesama.


Prva tri po kategorijama


U kategoriji suhih kobasica prvo mjesto osvojio je Andrej Piković, drugo Matko Bukovec, a treće ekipa u sastavu Filčić i Milinović.


Među kuhanim kobasicama poredak je sljedeći: prvo mjesto Dražen Šebelja, drugo Andrej Piković te treće mjesto Sven Vilk.


Prva tri mjesta nagrađena su medaljama i prigodnim nagradama – pregačama i drvenim daskama za rezanje, koje su osigurali organizatori i pokrovitelji gastromanifestacije.