Gastronatjecanje

Fešta od klobasic. Andrej Piković ima najbolju suhu, a Dražen Šebelja kuhanu kobasicu

Sanja Gašpert

Foto Nikola Blagojević

Foto Nikola Blagojević

U kategoriji suhih kobasica drugoplasirani je Matko Bukovec, a treća ekipa u sastavu Filčić i Milinović, dok je za suhu kobasicu drugo mjesto osvojio Andrej Piković, a treće je pripalo Svenu Vilku



Na nedavno održanom gastronatjecanju K(l)obasica našiga kraja, Fešta od klobasic, u kategoriji suhih kobasica prvo mjesto osvojio je Andrej Piković, drugo Matko Bukovec, a treće ekipa u sastavu Filčić i Milinović. Među kuhanim kobasicama poredak je sljedeći: prvo mjesto Dražen Šebelja, drugo Andrej Piković te treće mjesto Sven Vilk. Prva tri mjesta nagrađena su medaljama i prigodnim nagradama – pregačama i drvenim daskama za rezanje, koje su osigurali organizatori i pokrovitelji gastromanifestacije. Izbor najboljih suhih kobasica obavljali su sami posjetitelji, degustacijom i bodovanjem kobasica, dok se ocjenjivanje kuhanih kobasica obavljalo među samim natjecateljima, koji jedni druge ocjenjuju, također degustacijom. Uz njih, svoju ocjenu za kuhane kobasice daje i takozvani VIP žiri publike, koji obično broji od četiri do šest članova. Nakon ocjenjivanja kobasica, kao i svake godine održana je plesna zabava uz glazbu uživo Tria M, uz izvođenje prigodnih domaćih pjesama.


I natjecatelja, i posjetitelja


Tradicionalno gastronatjecanje K(l)obasica našiga kraja, Fešta od klobasic, i ove je godine u Salu u Studeni privuklo veliki broj posjetitelja, domaćih ljudi, ali i gostiju iz okolnih područja, a veliki je bio i odaziv natjecatelja. Ocjenjivao se 21 uzorak suhih i šesnaest uzoraka kuhanih domaćih kobasica, koje su donijeli natjecatelji mahom s klanjskog područja, ali i iz riječkog prstena, koji kobasice rade u domaćinstvima, uglavnom za vlastite potrebe. Ovu već tradicionalnu manifestaciju koja se godinama održava u vrijeme pusnih događanja, a ovogodišnja je bila šesta po redu, zajednički su organizirali Dobrovoljno vatrogasno društvo Klana i Boćarski klub Sv. Rok Klana, pod pokroviteljstvom Općine Klana i Turističke zajednice Kastva i Klane. Riječ je o manifestaciji koju je prije nekoliko godina pokrenula grupa entuzijasta koja se skupila u jednoj klanjskoj konobi te je odlučila testirati i ocijeniti svoje kobasice. S godinama je interes za sudjelovanje rastao, pa je manifestacija preseljena u veći prostor u Klani, a posljednje dvije godine održava se u Sali u Studeni.


Foto Nikola Blagojević


– Manifestacija se održava svake godine prvog petka u veljači, a petak smo odabrali jer se petkom ne održavaju maškarane zabave, pa dosta ljudi željnih takvih događanja dođe kod nas na zabavu i ples, uz dobro jelo i piće. Ove je godine dosta veliki odaziv natjecatelja, a i puno je posjetitelja, što ne čudi, jer je riječ o manifestaciji koja se odlično uklapa u ovo pusno razdoblje. Naime, gastromanifestacija Fešta od klobasic dio je maškaranih događanja u klanjskom kraju. Poznato je da su kobasica i zelje neizostavan dio pusnih događanja te se upravo stoga manifestacija održava u vremenu pusta, a sudeći po odazivu, mještani je izrazito vole, rekao je jedan od organizatora događanja, Dušan Štemberger.


Autohtona jela




Načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić istaknula je kako Općina Klana svakako podržava gastronatjecanje K(l)obasica našiga kraja, Fešta od klobasic, u financijskom smislu, ali i organizacijski.


Foto Nikola Blagojević


– Drago mi je da je ova manifestacija zaživjela na našem području i postala tradicionalno događanje u ovo pusno vrijeme, a što pokazuje svake godine sve veći broj ne samo natjecatelja, nego i posjetitelja. Sigurno ćemo je nastaviti i ubuduće podržavati, jer uz Gljivijadu ova manifestacija također pokazuje tipična jela našeg domaćeg klanjskog kraja, namirnice s kojima su se nekada prehranjivali naši stari. Također, pokazuje i to da smo u klanjskom kraju zadržali tradiciju pripremanja i sušenja domaćih kobasica. Klanjski kraj svakako ima što ponuditi i u gastrosmislu. Nakon što je nedavno osnovana Turistička zajednica Kastva i Klane, očekujem da će ova manifestacija biti brendirana i na puno širem nivou, rekla je klanjska načelnica Šarčević Grgić.


Foto Nikola Blagojević


Dodala je kako joj je posebno drago što se Fešta od klobasic drugu godinu za redom održava u Studeni.


– To nas posebno veseli što je događanje nakon Klane preselilo u Studenu, jer nam je cilj da se događanja održavaju u svim našim naseljima, pa tako i u Škalnici i Brezi, koja također imaju svoje društvene prostorije. Jedno od lijepih događanja bilo je prošlogodišnjeg ljeta održano i u Liscu. Naime, u Društvenom domu u Liscu održana je smotra tradicijskih jela »Kaj/ča se je jilo i još se ji poli nas«, koja je okupila brojne Klanjice i Klanjce željne dobrog pijata i veselog druženja, rekla je Šarčević Grgić.


Promocija domaćeg


Foto Nikola Blagojević


Uz Općinu Klana pokrovitelj ove gastromanifestacije prvi puta bila je Turistička zajednica Kastva i Klane. Naime, u listopadu prošle godine osnovana je Skupština Turističke zajednice područja grada Kastva i općine Klana i to s ciljem udruživanja financijskih sredstava i ostvarivanja zajedničkog nastupa na tržištu u svrhu razvoja cjelovite turističke ponude iskorištavanjem postojećih potencijala i ljudskih resursa koordiniranjem ključnih aktivnosti turističkog razvoja. Tako je ova manifestacija prva u nizu u čije se pokroviteljstvo uključila novosnovana Turistička zajednica dviju jedinica lokalne samouprave. Direktor Turističke zajednice Kastva i Klane Saša Brusić istaknuo je kako je lijepo da ova manifestacija, koja se održava već nekoliko godina u kontinuitetu, počiva na hvalevrijednoj gastronomiji klanjskog kraja.


– Još više veseli što su sudionici većim dijelom mladi ljudi, u čemu se vidi da tradicionalna kuhinja ima budućnost u ovom kraju. To je nešto na što možemo biti ponosni. Nadam se da će ova manifestacija s godinama koje slijede rasti, a njezina je najveća vrijednost to što na najbolji mogući način promovira bogatu gastronomiju domaćeg kraja, rekao je Brusić.