Kulinarsko natjecanje

Fešta od brodeta na Žalu Ribara. Najbolji je skuhala ekipa Vijeća Mjesnog odbora Bakar

Vladimir Mrvoš

Foto M. Šegulja

Foto M. Šegulja

Druga je bila ekipa DVD-a Bakar, a treća KUU-a Sklad. Natjecalo se ukupno 11 timova, a za organizaciju je bilo zaduženo Dobrovljno vatrogasno društvo Bakar na čelu s Darkom Pavletićem Papetom



BAKAR – Ekipa Vijeća mjesnog odbora Bakar osvojila je prvo, ekipa DVD-a Bakar drugo, a ekipa KUU-a Sklad treće mjesto na Fešti od brodeta, tradicionalnom natjecanju u pripremanju ove namirnice, što je u organizaciji Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bakar te uz podršku Grada Bakra i Turističke zajednice grada Bakra i uz pokroviteljstvo Ine i Orada Adriatica održana na Žalu ribara u Bakru.


Ove godine okupilo se 11 ekipa: Bakarska žena, DVD Bakar, Penzioneri, Špar, MO Bakar, Gradska straža Bakar, dvije ekipe Veterana boraca, dvije ekipe iz Kulturno umjetničke udruga Sklad te ekipa Lubena. Alfa i omega ove manifestacije je Darko Pavletić Pape, a za ocjenu pripremljenih brodeta bio je zadužen žiri sastavljen od ekipe iz popularne gastroemisije Večera za pet u sastavu Jere, Arno, Zoran i šefica Olioli. Sve ekipe su dobile zahvalnice, a za najbolje tri osigurane su bogate nagrade, ali i pehar i medalje. Ni članovi žirija nisu otišli praznih ruku iz Bakra, jer je za njih osigurana Bakarska vodica – specijalno izdanje.


Foto Nikola Blagojević


Tajna začina


Bakar ima bogatu tradiciju ribarstva koja seže stoljećima unatrag, postoje i različite tajne u pripremi brodeta, ali nam nitko od natjecatelja nije htio odati malu tajnu svog recepta. Našli smo ipak jednog sudionika iz vesele ekipe koji je želio ostati anoniman.


Foto Nikola Blagojević




– Nema tajne. Imamo različite vrste svježe ribe, školjki i povrća, uz dodatak vina, češnjaka, peršina i rajčica, koje se moraju dugo kuhati na laganoj vatri, kaže i potiho doda, dva sastojka – ocat i lovorov list, te malo tajnog začina.


Neke ekipe, pak, nisu štedjele na maslinovom ulju, što će njihovom brodetu dati poseban okus i autentičnost, a za neke je važno i vino koje se koristi u pripremi, što dodatno obogaćuje okus.


Foto Nikola Blagojević


Brodet je nekad bio jelo siromašnih ribara, pripremljen od onoga što bi se zateklo u mreži nakon ribolova. Danas je postao specijalitet vrhunskih restorana, a raznovrsnost ribe koja se koristi u pripremi često ovisi o dostupnosti i sezoni, no ono što ostaje isto jest njegova prepoznatljiva bogata aroma i gusta, sočna tekstura. Mnoštvo ljudi na Žalu ribara pokazuje da brodet nije samo gastronomski doživljaj, već i simbol zajedništva i povezanosti te da je brodet više od jela, on je dio kulturne baštine. Očuvanje tradicije pripreme brodeta postalo je važno ne samo za gastronomski identitet, već i za očuvanje lokalnih običaja i načina života.



Povezanost ljudi


Fešta od brodeta pokazala je da brodet u Bakru nije samo kulinarski specijalitet. To je priča o moru, ljudima i tradiciji koja se prenosi s generacije na generaciju. Kroz stoljeća, brodet je ostao simbol povezanosti s prirodom, ali i zajedništva među ljudima. U svakom zalogaju brodeta krije se dio povijesti, kulture i ljubavi prema rodnom kraju, što ovo jelo čini neizostavnim dijelom identiteta.


Prošlogodišnji pobjednici natjecanja, Bakarske maškare, skuhali su 250 porcija brodeta koji je podijeljen posjetiteljima, nakon čega je počela zabava s Triom Andreas.


– Zahvaljujemo se DVD-u Bakar na čelu s Darkom Pavletićem Papetom na odličnoj organizaciji natjecanja u kuhanju brodeta, svim ekipama na odazivu i sponzorima, Ini na donaciji plinskih boca te Oradi Adriatic na donaciji ribe, poručili su iz Grada Bakara i Turističke zajednica.