
Drugo mjesto osvojio je Josip Orišković, a treće Igor Klarić
povezane vijesti
Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera 2025., u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK) i pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Istarske županije i Turističke zajednice Kvarnera, te uz podršku TZ Svetvinčenat i Vinistre, održano je u dvorcu Morosini Grimani. Domaćin natjecanja bila je Općina Svetvinčenat.
Eliminacijsko natjecanje započelo je u hotelu Ičići u kojem je znanje odmjerilo 18 natjecatelja zaposlenih u renomiranim hotelskim kućama, vinarijama i restoranima na području Istre i Kvarnera.
U polufinale se plasiralo osam natjecatelja, a u finalu, pred brojnom publikom u dvorcu Morosini- Grimani, nadmetali su Domagoj Perković iz Hotela Amarin u Rovinju, Josip Orišković iz Dvorca Belaj te Igor Klarić, također iz rovinjskog hotela Amarin. Prvo mjesto osvojio je Domagoj Perković, drugo Josip Orišković, a treće Igor Klarić.
View this post on Instagram
Finalisti su svoje znanje i vještine iskazali u posluživanju pjenušca, ispravku vinske karte, dekantiranju vina, prepoznavanju vina i ostalih pića.
Izvršni organizator Prvenstva bio je Emil Perdec, regionalni povjerenik HSK-a za Istru, a kordinator natjecanja bio je Krešimir Mikinac, voditelj edukacije HSK-a.
Nadmetanje je bodovano po istim kriterijima po kojima se boduju i natjecatelji u nacionalnom prvenstvu sommeliera.
Hrvatski sommelier klub (HSK) je neprofitna udruga građana koja djeluje u Hrvatskoj od 1993., a kao članica Svjetskog udruženja sommeliera od 1994. godine.
Glavna zadaća HSK je napredak profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi hrane i pića i edukacija profesionalaca kao i građanstva.
Svoje ciljeve HSK ostvaruje priređivanjem i organizacijom nacionalnih i regionalnih natjecanja, održavanjem tečajeva i stručnih predavanja, stručnih putovanja u Hrvatskoj i inozemstvu, izdavanjem stručne literature i ostalim aktivnostima.