Foto Vedran KARUZA
Najduže i najviše pak ima buče, što je svakako pozitivno jer ova jesenska biljka doista pruža brojne mogućnosti za pripravljanje raznolikih jela
povezane vijesti
U dućanima i trgovačkim centrima već lagano počinje treštati božićna glazba, započeo je i adventski program, a takva će nam biti realnost idućih nekoliko tjedana. Kada bi se barem blagdanska atmosfera koja taktički potiče na konzumerizam i povećanu potrošnju usmjerila na mjesta kao što su riječke, ali i sve ostale tržnice, realnost nam možda i ne bi bila toliko loša. Prošle je godine Adventiranje kod Kazališta još i uspjelo privući nešto više kupaca na centralnu riječku tržnicu, no vidjet ćemo kakva će situacija biti sada.
Na placi je trenutno poprilično pusto, ili je barem bilo tako u više navrata proteklog tjedna. Srećom, cijene su dosta stabilne, stagniraju, a ponuda je ista gotovo pa tjednima. Najduže i najviše pak ima buče, što je svakako pozitivno jer ova jesenska biljka doista pruža brojne mogućnosti za pripravljanje raznolikih jela. Košta svega 2 eura po kilogramu, što je poprilično niska cijena za uobičajeni standard tržnica, a evo kako je možete koristiti u idućim tjednima, dok je još ima.
Curry je odlično i jednostavno jelo koje se inače radi s mesom u umaku od luka, đumbira i češnjaka, no ovoga puta kao dodatak ili umjesto mesa možete koristiti buču. Prvo je potrebno skuhati rižu te paralelno buču staviti u pećnicu na desetak minuta. Zagrijte malo ulja u velikoj tavi, dodajte još povrća po želji, a preporuka je paprika, i pirjajte povremeno miješajući dok ne omekša. Dodajte još malo ulja i luk, pa pirjajte još par minuta. Dodajte sitno isjeckani ili izblendani češnjak i đumbir, kuhajte koju minutu, a zatim dodajte mlijeko, kurkumu i ljute papričice te pustite da provri. Zatim dodajte pečenjem omekšanu i nasjeckanu buču, pa pirjajte dok skroz ne omekša. Maknite s vatre, umiješajte malo limunovog soka i papra, a zatim poslužite curry preliven preko riže. Ovo jelo idealno je za hladnije dane, a slatkoća buče savršeno razblaži okus curryja za one kojima je možda inače previše ljut, i savršen je recept s kojim možemo zaokružiti sezonu buče.