Foto Marko Gracin
Krumpir je između 1 i 2 eura po kilogramu, s tim da je lički krumpir jeftiniji, špinat je 4, kupus 2 do 3, brokula visokih 4, mrkva 2, razne tikve isto 2 eura po kili, a češnjak 5 do 7 eura po kili
povezane vijesti
Nakon što je na prvi dan nove godine bila zatvorena, centralna riječka tržnica jučer je nastavila s radom. Bila je poprilično prazna na ovaj oblačan i vjetrovit siječanjski dan, no tako obično i bude za vrijeme praznika i neposredno nakon dočeka Nove godine. Ipak, ponude nije manjkalo, a cijene se nisu previše mijenjale unazad nekoliko tjedana, ako ne i dulje – krumpir je između 1 i 2 eura po kilogramu, s tim da je lički krumpir jeftiniji, špinat je 4, kupus 2 do 3, brokula visokih 4, mrkva 2, razne tikve isto 2 eura po kili, a češnjak 5 do 7 eura po kili. Moglo se naći i dosta graha trešnjevca, i onog već ranije zapakiranog u vrećice od pola kile, ali i u rinfuzi, a cijene su im iste te iznose uglavnom oko 4 eura po kilogramu. Malo je jeftiniji kelj pupčar koji stoji 3,50 eura po kili, a obični kelj je 2 eura. Isto je i s voćem – jabuke raznih sorti uglavnom su oko 2 eura, naranče i klementine isto 2, limuni od 2,5 do 3 eura, lješnjaci 5 te orasi oko 12 eura po kili.
Najbolja namirnica za ove dane možda je upravo kupus koji možete iskoristiti na razne načine, od klasične kombinacije s tjesteninom, odnosno »krpica sa zeljem«, preko variva, pa do jela koja imaju sastojke kao sarma, ali pak imaju drukčiji način pripreme. Za posljednje jelo ne koristi se kiseli kupus, ali vam je potrebna kila mljevenog mesa, glavica crvenog luka, glavica kupusa, 800 grama sjeckane rajčice te 200 grama pasirane rajčice, čaša vode, dva režnja češnjaka te sol i papar. Dublju tavu zagrijte na srednje jakoj vatri, ubacite sjeckani luk i mljeveno meso te pirjajte dok sve ne dobije lijepu smeđu boju. Procijedite, dodajte sjeckani kupus, rajčice, pasiranu rajčicu, vodu, češnjak, sol i papar te ostavite da zakuha. Neka se poklopljeno krčka pola sata, a zatim poslužite uz rižu ili krumpir.