Priča s place

Đir po riječkoj placi: Mandarine po dva eura, donosimo dva zanimljiva recepta

Katarina Bošnjak

Snimio Mateo LEVAK

Snimio Mateo LEVAK

Kupus se prodavao za 3 eura po kili i to poprilično velike glavice, a blitva je svugdje stajala visokih 4 eura



Na glavnu tržnicu ovog je tjedna napokon stiglo mnogima najdraže zimsko voće – mandarine. S obzirom na to da počinje sezona prehlada, mandarine su svakako jedno od najtraženijeg voća, a ove se godine na centralnoj tržnici uglavnom prodaju za 2 eura, s time da na pojedinim štandovima koštaju i 2,5 eura po kilogramu. Što se ostalog voća tiče, jabuke su oko 1 do 2 eura, grožđe je sada uglavnom oko 3, a stiglo je i šljiva koje se prodaju po cijeni od 1,80 do 2,50 eura po kili.


Od povrća se ističe crvena paprika roga koja se prodavala za 2 eura po kili, što je skoro upola jeftinije nego inače. Kupus se prodavao za 3 eura po kili i to poprilično velike glavice, a blitva je svugdje stajala visokih 4 eura.


S obzirom na to da su mandarine na placi “najnovije” i u sezoni, donosimo dva nova recepta za isprobati ove jeseni. Premda je prva asocijacija na mandarine vjerojatno njihov slatkasto-kiselkast okus, mogu biti doista odlične i u slanim jelima. Primjerice, piletina je doista ukusna u umaku od mandarina, a jelo je vrlo jednostavno za pripremiti. Komade pilećih prsa pecite na tavi dok ne postanu zlatnosmeđi, a u drugoj tavi napravite umak tako da pomiješate sok od mandarina, malo meda, sojin umak i ribani đumbir. Kuhajte umak nekoliko minuta dok se ne zgusne, a zatim njime prelijte pečenu piletinu i poslužite s rižom ili pečenim povrćem.




Drugi recept nešto je bliži uobičajenoj uporabi mandarina, a to je kolač s mandarinama i bademima. Prvo izmiksajte jaja sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta, dodajte mljevene bademe, prašak za pecivo i koricu mandarine. Polako umiješajte sok nekoliko mandarina i ulje kako bi tijesto dobilo glatku konzistenciju, a smjesu onda izlijte u kalup i pecite dok površina ne postane zlatnosmeđa. Kada se kolač ohladi, možete ga premazati glazurom od mandarina koju je jednostavno napraviti tako da šećer u prahu pomiješate sa svježim sokom mandarine.