Trbuh grada

Đir po riječkoj placi. Lubenice pojeftinile, dobra ponuda na ribarnici

Katarina Bošnjak

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Prodavačice i prodavači su ljubazni, njihovi proizvodi svježi i ukusni



U vrelim ljetnim danima grad je pun turista, plaže krcate, a nije ni placa prazna kao što nerijetko zna biti. U pothodniku koji vodi do centralne riječke tržnice jedan je glazbenik svirao handpan, a u hladu kraj Kazališnog parka grupa turista pozorno je slušala vodiča koji im je, osim o kazalištu, rekao ponešto i o Turskoj kući. Sve su to sitnice koje doprinose živosti place, posebice danima kada su klimatizirani dućani itekako primamljiviji.


Ribarnica je ovog četvrtka imala zaista bogatu ponudu – orade su se prodavale po cijeni od 6 do 7 eura po kilogramu, a brancini uglavnom za oko 9 eura po kili. Škampi su se mogli naći za 20, a pažnju su privlačile raža i morski pas za 10 eura po kilogramu. Lijepi komadi tune stajali su 24 eura po kilogramu, dok su se inćuni prodavali za 2 eura po kili.


Što se voća tiče, lubenice su pojeftinile te sada stoje euro po kilogramu, što je najniža cijena ove sezone.




Krupne plave šljive iz Metkovića stoje 2 eura po kilogramu, limun je 3, domaće kruške također 3, a slatko grožđe čak 4,5 eura po kili. Zadarska nektarina najskuplja je i stoji 5 eura po kilogramu.


Kukuruz je po komadu stajao 1 euro, no mogao se naći i za 80 centi. Krastavci, blitva i dalmatinska paprika kao i paprika roga prodavali su se za 3 eura po kilogramu, dok su blitvica i volovsko srce 4 eura.


Naišli smo i na uvjerljivo najveću kapulu na placi, odnosno roza kapulu koja se prodavala za 3 eura po kilogramu.



Premda su cijene svakako više no u dućanima, isplati se doći na placu.


Prodavačice i prodavači su ljubazni, njihovi proizvodi svježi i ukusni, a za razliku od kupovine u velikim trgovačkim lancima, uvijek je užitak znati da kupnjom podržavate upravo tu osobu od koje kupujete.