Ilustracija / Foto Luka JELIČIĆ
Našlo se i raznih salata, i zimske i matovilca, ali i radiča po cijenama oko 4 pa sve do 5 eura po kilogramu
povezane vijesti
Na placi je i ovog tjedna, unatoč doista lijepom i sunčanom vremenu, bilo poprilično pusto. Štandovi su između prvog i drugog paviljona rijetki, dok je između drugog i trećeg paviljona, baš kao i prošlog tjedna, ipak bilo malo više ljudi. Zelena je placa imala bogatu ponudu – od kupusa i kelja preko salatine do cvjetače i poriluka – sve za oko 3 eura po kilogramu izuzev salatine koja je bila 1,50. Našlo se i raznih salata, i zimske i matovilca, ali i radiča po cijenama oko 4 pa sve do 5 eura po kilogramu. Zimske kuhinje poznate po mahunarkama sastojke mogu naći upravo na placi jer je bilo više vrsta graha – šarenog za 4 eura po kili i tetovca za visokih 6, dok je cijena češnjaka varirala od 5 do 7 eura po kilogramu. Svježe i velike rajčice prodavale su se za 4 eura po kilogramu, a mrkve za 2.
Ribarnica je, unatoč lovostaju na sitnu ribu, bogata ponudom ostale ribe i morskih plodova, ponajviše oslića i brancina za 6 – 10 eura ovisno o veličini. No, unatoč bogatoj ponudi, ljudi je bilo slabo ovog četvrtka ujutro.
Voća je u alejama bilo u izobilju – limuna za 2 eura, crvene naranče za 3, pa i grožđa po istoj cijeni, ali i šljiva bez koštica za 8 eura po kilogramu. Osim mandarina i klementina, našlo se i puno nara čija je cijena varirala između 2,50 te 3 eura po kilogramu. Premda skup jer mu sada već završava sezona, nar je doista odličan za kombiniranje s raznoraznim jelima. Primjerice, uvijek je dobar dodatak u salatama, kao i raznim umacima poput humusa, a možete ga ubaciti i u pire ako ga katkad pravite od batata. Nar zapravo dobro paše i uz pečenu piletinu, kao i u kremastim juhama, a može ga se staviti čak i u začinjenu rižu. U slatkim kombinacijama savršeno ide uz grčki jogurt i žitarice te bilo kakve deserte s kokosom, stoga ga doista valja iskoristiti dok ga još ima na placi.