Grad Grobnik

DAN VINA I PRŠUTA Sega i za popit, i za pojist, pa zapivat i dobro se proveselit

Jakov Kršovnik

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

A prije palente kompirice, uz lagane taktove klape Reful, okupljenima nema druge nego uzeti čašu u ruke i kušati nešto od raznolikog asortimana vina koja su pripremili vinari



 


 


GRAD GROBNIK – Dan vina i pršuta vratio se na Grobnik u novom terminu! Ove godine održao se u sklopu blagdana sv. Bartola, zaštitnika Općine Čavle u frankopanskom kaštelu Grada Grobnika. Ima li boljeg načina za provesti opušteno nedjeljno poslijepodne, nego uz dobru kapljicu, društvo, a naravno i lagani prigriz? Ako pitate okupljene na današnjem danu vina odgovor će sigurno biti niječan. Jer, in vino veritas, in aqua bacterias, ili ako vam je draže “na naškomu”: vinski duh za bolji sluh i istresimo kupicu u usnu rupicu! Organizatori su Udruga Palentar i TZO Čavle, a u ime organizatora Miroslav de Martini, predsjednik Udruge Palentar, kaže kako, uz ponudu vinara koji su došli ili se ispričali pa poslali svoja vina, a i naravno pršut, Udruga Palentar priprema i 300 obroka palente kompirice, a koja se prema dobrom starom receptu kuha pola sata.




 


A prije palente kompirice, uz lagane taktove klape Reful, okupljenima nema druge nego uzeti čašu u ruke i kušati nešto od raznolikog asortimana vina koja su pripremili vinari. Tako Adriano Černeka iz Vina Černeka dolazi iz Istre s područja Grada Buzeta iz sela Medvejem. Iz samog srca Istre pak stigao je Dean Visintin iz Vina Visintin, kako kaže, iz centra svijeta i tartufa. Iz Istre dolazi i Dario Sirotić koji je nepcima okupljenih ponudio pet etiketa: malvaziju, teran, muškat, chardonnay i rose.

Foto galerija: Dani vina i pršuta na Grobniku Foto: Vedran Karuza



Osim samih vinara, članovi Udruge Palentar “dežurali” su u konobi muškata, kao i u konobi bijelih i crnih vina te konobi po starinsku gdje su se vina posluživala u bokalima. Sve je to začinjeno spomenutom palentom kompiricom, dobrim pršutom, a i sirom. Na katu su pak okupljeni mogli odabrati nešto iz domaće radinosti, nakita ili ručno oslikane torbe, koja je nudila Vesna Zubović ili suvenira i predmeta za uporabu od drva ručno rađenih, raznolik asortimana od predmeta s motivima HNK Rijeke do žirafe, koje je nudila Daria Blagonić, ali i drugi rukotvorci. Neka se nitko ne naljuti ako ga smo ga preskočili, jer puno se toga dobroga moglo kušati, a i vidjeti u frankopanskom kaštelu, a kako bi rekli stari Latini – ars longa, vita brevis….