Snimio VEDRAN KARUZA
Ova kupusnjača zapravo je znatno nutritivno bogatija od samog kupusa, a odličan je izvor vitamina C, dijetalnih vlakana, magnezija, kalija…
povezane vijesti
Namirnica koja je dobra cijele godine, a koja se na placi ovoga tjedna može naći po cijeni od 1,70 do 2 eura je kelj. Ova kupusnjača zapravo je znatno nutritivno bogatija od samog kupusa, a odličan je izvor vitamina C, dijetalnih vlakana, magnezija, kalija… Osim tradicionalnog načina pripreme kelja u varivu, postoji još nekoliko brzih načina pripreme. Prvi je recept jednostavan i brz, a uz kelj su vam potrebni samo još luk, krumpir, češnjak i slanina.
Jednu glavicu kelja natrgati na listove i meki dio narezati na komade, krumpir očistiti i narezati na kockice, a slaninu na trakice. U lonac s vodom staviti krumpir, vodu malo posoliti i kada voda zavri, krumpir kuhati na srednje jakoj vatri. Nakon 15-ak minuta u lonac dodamo narezani kelj, lonac sada poklopimo i kuhamo dalje još desetak minuta, za to vrijeme u drugu tavu iznad vatre uliti malo ulja, na ulje dodati sjeckani luk, malo posoliti i kratko pržiti. Zatim u tavu dodati narezanu slaninu i pržiti dok slanina ne omekša. Na slaninu i luk dodati procijeđeni krumpir i kelj te preko svega pritisnuti malo češnjaka, dodati još maslinovog ulja i začiniti po želji.
Još jedan relativno brz način pripreme je pita od kelja bez kora, za koju vam je potrebno pola glavice kelja (oko pola kilograma), četiri jaja, 100 grama brašna, 250 grama jogurta, 150 grama krem sira, jedna veća glavica luka te jedna žličica praška za pecivo. Kelj nasjeckati i pomiješati zajedno s ostalim sastojcima, začiniti po želji, preporučljivo rukama kako bi se sastojci dobro raspodijelili. U dobro nauljenu posudu uliti smjesu te na kraju preliti s još 100 grama jogurta pomiješanog s dva jaja. Staviti da se peče na 180 stupnjeva s ventilacijom (ili 200 za pećnice bez ventilacije) oko 40 minuta.