Priča s place

Bojkot zahvatio i riječku tržnicu, petak više nije dan za ribu

Vladimir Mrvoš

U zadnja dva tjedna povećana prodaja ribe četvrtkom, a smanjena petkom / Foto V. MRVOŠ

U zadnja dva tjedna povećana prodaja ribe četvrtkom, a smanjena petkom / Foto V. MRVOŠ

U zadnja dva tjedna povećana je prodaja ribe četvrtkom, a bitno smanjena petkom, kažu nam na riječkoj ribarnici



 


 


Bojkot kupnje petkom zahvatio je i riječku tržnicu. Naime, petak kao dan za ribu, preselio se na četvrtak.




– U zadnja dva tjedna povećana je prodaja ribe četvrtkom, a bitno smanjena petkom, kažu nam na riječkoj ribarnici, na kojoj je bila dobra ponuda ribe, ali su »dobre« i cijene.


Tako se oslić mogao naći po 16 eura, orada divlja po 30, mrkači po 12, tuna po 24, veliki škampi po 30, lignja po 26, trilje po 10 i sipe po 24 eura.


Kupci više gledaju nego kupuju, ali ima i onih kojima cijena nije problem. Iako su veliki škampi po 30 eura, kupaca ima.


Voćem i povrćem protiv viroza / Foto V. MRVOŠ


– Ma odlučio sam se danas počastiti, a nadam se da će i supruga biti dobre volje kada vidi kakve sam velike škampe kupio. Istina, malo duže sam se zadržao na piću s prijateljima, ali dugo se nismo vidjeli jer plovim, kaže nam gospodin u najboljim godinama.


Kaže da će škampe spremiti na buzaru i da će osloboditi suprugu tog posla pa se nada da će mu oprostiti malo duži boravak na placi.


Pitamo ga ima li neki poseban recept.


– U padelu stavite malo narezane crvene kapule i maslinovo ulje pa sve stavite na laganu vatru, a onda malo kasnije dodajte malo nadrobljenog češnjaka i pasirani pomidor, najbolje neki dobar iz konzerve. Malo sve miješajte pa ubacite škampe i sve promiješajte i zalijte vinom. Treba kuhati 20-ak minuta u poklopljenoj padeli na laganoj vatri. Ja dodam malo i konjaka, neke začine, i ponekad i krušne mrvice, ali ne previše. Pustim još pet minuta na vatri, ali ne solim i ne paprim, već neka svatko to napravi po svojoj volji, kaže nam u jednom dahu naš pomorac, koji se i na kopnu ne odriče plodova mora.


A na otvorenom dijelu tržnice najbolje idu voće i povrće, preventiva i lijek protiv prehlade i gripe. Limuni su po 3 eura, jabuke po euro i pol, banane po 2, a blitva po 3 eura. Neki bolesti tjeraju i kiselim kupusom, a za njega moraju odvojiti 2,5 eura.