Priča s place

Blitva je najmanje četiri eura po kilogramu. Provjerili smo trenutne cijene na riječkoj placi

Katarina Bošnjak



Na centralnoj riječkoj tržnici ovog je tjedna bilo poprilično veselo, a osim domaćih kupaca, bilo je i dosta turista. Tako se jedna grupa turista okupila oko vodiča poslušati kratku priču o Turskoj kući, jednoj od živopisnijih zgrada koje krase grad, a koja orijentalnim, odnosno neomaurskim stilom krade poglede posjetitelja. Kako je turistima, ali i nekoliko lokalaca koji su »prisluškivali« govorio vodič, ova je zgrada nastala za vrijeme Austro-Ugarske Monarhije, a u njoj je nekoć djelovao i turski i grčki konzulat koji je otvorio Nikolai Nikolaki Nikolides. Isti je čovjek na fasadi ove zgrade dao zabilježiti 96 natpisa na više varijanti arapskoga jezika, a koja su zapravo univerzalne poruke poput »spas je u iskrenosti«.


Dok je grupa turista nastavljala dalje u šetnju u smjeru Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, putem su gledali i mjerkali povrće i voće s riječke place koje je svoje kupce »čekalo« na suncem ugrijanim štandovima. Cijene su već tjednima statične – grožđe je oko 2-3 eura po kilogramu, nektarine i breskve po 4, jabuke oko 2, kruške ipak nešto skuplje, pa ako su domaće, koštaju i do 4 eura, a šljive oko 3 eura po kilogramu. Zacrveni se katkada na štandovima u hladu i poneka jagodica, no u zadnje su vrijeme gotovo uvijek nedovoljno jeftine da bi se brzo prodale.


Što se povrća tiče, dominira zelenjava – svježa blitva, špinat, pa i kupus, ali i salate poput rukole i matovilca zazelenile su štandove. Cijene salata stoje najmanje 3 i 4 eura po kilogramu, no vrlo često i više, a blitva se uglavnom prodaje po cijeni od oko 4 eura po kilogramu. Mrkva i krastavac su od 1,5 do 3 eura po kilogramu, ovisno o tome koliko su stari, dok rajčice također dosežu i 4 eura po kilogramu, s time da se često mogu naći i jeftinije. U svakom slučaju, dok cijene ne rastu, placa se čini da cvjeta, no, tko zna što nam donosi jesen.