MNOŠTVO KUPACA

Riječka placa na Veliki petak: Mlada janjetina stoji 10 eura po kilogramu

Katarina Bošnjak

Snimio Vedran Karuza

Snimio Vedran Karuza

Domaća kapula malo je poskupjela, te je sada za kilogram potrebno izdvojiti 1,40 eura, a za mladi češnjak čak 6 eura



Uoči Velikog petka centar Rijeke bio je krcat, a centralna je tržnica prvi put ove godine bila uistinu dobro posjećena. Dok je sa štandova iskakalo šarenilo uskrsnih boja, ispred mesnica su se stvarali redovi, uglavnom od desetak ljudi. Cijene su, očekivano, povećane, no zasigurno najteže pada poskupljenje šunke koju je u mesnicama teško naći ispod 11 eura po kilogramu, a kupcima najdraža do sada je bila dimljena šunka u mreži čija se cijena ove godine penje i do 14 eura. Rolana je šunka pak nešto jeftinija te se mogla kupiti i za 9 eura, dok mlada janjetina stoji 10 eura po kilogramu. Jaja su se mogla kupiti na nekoliko štandova na placi, a cijene su svugdje bile gotovo iste – od 0,25 do 0,35 eura, ovisno o veličini, odnosno jesu li S, M, L ili XL jaja. Domaća kapula malo je poskupjela, te je sada za kilogram potrebno izdvojiti 1,40 eura, a za mladi češnjak čak 6 eura. Gotovo je svaki prodavač imao mlade kapule, koja je također poskupjela te sada jedan mac stoji jedan euro, dok je kila 4 eura. Mac rotkvica također je jedan euro.


Posljednja je dva dana puhala snažna bura, zbog čega se nije izlovljavala sitna riba, te je ribarnica bila gotovo prazna, s jako malo prodavača i još manje kupaca.


S obzirom na to da je recept za šunku u kruhu već ustaljen i poznat, a šunka je znatno poskupjela, donosimo recept za gurmansku štrucu s piletinom za koju vam je potrebno pola kile pilećih prsa, dva svježa i tri kuhana jaja, 200 grama sira po želji i isto toliko slanine te jedna glavica kapule i jedna zemička ili lepinja. Piletinu i kapulu sitno nasjeckati, kapulu propržiti na ulju, a lepinju potopiti u malo mlijeka da omekša. Sir i kuhana jaja također isjeckati i pomiješati s piletinom. Zatim dodati dva sirova jaja, crni luk i lepinju, i začiniti po želji. Kalup obložiti tankim šnitama slanine i dodati pripremljenu smjesu. Ako je kalup dublji, potrebno je usuti vodu do polovine i peći na 200 stupnjeva oko sat vremena, dok štruca ne dobije finu koricu. Ova je štruca odlična i znatno cjenovno pristupačnija zamjena za, primjerice, šunku u kruhu koja bi inače dobila mjesto u sredini blagovaonskog stola, a dobro ide uz sve ostale uskrsne priloge.