Foto Aleksandra Kućel Ilić
Prodavačice kažu da je srpanj na opatijskoj tržnici bio neuobičajeno »tanak mjesec«, a situacija s dolaskom turista se počela popravljati tek na njegovom ispraćaju i u prvim danima kolovoza te kažu da sada konačno imaju pune ruke posla
povezane vijesti
OPATIJA – Od salate do kamiona – uz ove je riječi svu raskoš ponude na opatijskoj placi u kolovozu slikovito i začinjeno dozom humora opisao jedan potrošač kojemu bez obilaska »trbuha grada« ne može početi jutro. Salatu smo s lakoćom pronašli, kamione baš i ne, ali su zato štandove pune »sega i sačesa« doista krasili kamioni svježih, primamljivih i kvalitetnih namirnica. Tko bi im odolio, nismo saznali, a da je bez »dnevne doze mrkata« ljetno jutro u Opatiji nezamislivo, potvrdila je zaljubljenica u mirise i okuse što ih donose vreli kolovoški dani Silvana Bellasich iz Voloskoga.
– Sve ono što trebam, svakodnevno uspijem pronaći kod »svoje« prodavačice u Opatiji. Zadovoljna sam i ponudom i cijenama jer točno znam kod koga kupujem, koju ću kvalitetu dobiti, a ruku na srce, putovati do Rijeke mi je predaleko. I ne daj Bože da se netko sjeti zatvoriti nam opatijsku tržnicu, kao što su nam već do sada uspjeli pozatvarati recimo u Voloskom, gdje sam rođena i gdje živim, a gdje je nekad bilo tridesetak trgovina, gotovo sve – ispričala je Silvana Bellasich koja se zalaže za opstanak svih onih sadržaja koji su domicilnom stanovništvu potrebni da bi u ovom kraju ostali i ne pomišljali na odlazak.
Dobra sezona za med
Da je svugdje lijepo, ali u svojoj kući najljepše, potvrdio je poznati opatijski medar Ivan Turina koji je odlučio mjesec dana ranije nego li je to bilo prošle godine s teglicama upravo proizvedenog meda obogatiti kolovošku ponudu opatijske place.
– Sezona proizvodnje meda je gotova i sada je vrijeme da teglice meda pronađu put do kupaca. Mogu reći da je sezona proizvodnje meda bila iznadprosječna iako je uz hladnoću u svibnju počela skromno. Imam jako puno stalnih kupaca i zadovoljan sam, a interes pokazuju i turisti tako da sam ovdje doma u Opatiji zadovoljan. Med od lipe košta 13 eura za 900 grama, medun od jele košta 15, a kadulja 18 eura.
Za imunitet tu je i apimiks po cijeni od 12 eura za 420 grama, uzma se žličica do dvije dnevno kako bi se na vrijeme ojačalo organizam za jesen i zimu – objasnio je Ivan Turina koji kaže da je med hrana s ljekovitim svojstvima i stoga je mnogima nezaobilazna namirnica čak i kada nisu iskonski zaljubljenici u njegov specifičan okus.
Obilazak štandova bio je prava zamka za eure koji su sami klizili iz novčanika i premda to više nisu kune i premda na ovim prostorima više ne caruje »sale«, neke se od najnovijih »ulazaka« u Opatiji jednostavno nije moglo zaobići.
Izdvojili bismo prve ovogodišnje smokve iz domaćih, primorskih vrtova, donesene neposredno nakon branja »na mrkat«. Nisu jeftine jer treba izbrojati 8 eura za kilogram, no »gušti su gušti«. Za klip kukuruza šećerca treba izdvojiti euro, dok kilogram lubenice košta 1,80, a dinje 4 eura. Nektarine i breskve su cijenjene okruglih 5 eura, ponegdje ih ima za 4 eura, a prvoklasno bijelo grožđe »puše za vrat smokvama« uz cijenu od čak 7 eura za kilogram. Pomidori se kreću u rasponu od 3 do 3 i pol eura za kilogram…
Pune ruke posla
Prodavačice kažu da je srpanj na opatijskoj tržnici bio neuobičajeno »tanak mjesec«, a situacija s dolaskom turista se počela popravljati tek na njegovom ispraćaju i u prvim danima kolovoza.
– Sad konačno imamo pune ruke posla i nadamo se da će cijeli kolovoz ostati ovako dobar – poželjele su »tete placarice« između vaganja košarica s malinama cijenjenih 4 eura »za važić« od tridesetak dekagrama te šljiva po 3 eura kilogram ili pak graha muljenca koji »govori sve jezike svijeta«, ali je cjenovno »papren« uz istaknutih 8 eura za kilogram.
– Fažoleti se u ovo doba godine ubrajaju među najskuplje namirnice jer ih je sada već malo i zato koštaju 8 eura za kilogram. U njihovoj punoj sezoni su bili po 5 ili 6 eura, no sada su na odlasku i cijena im je narasla. Tko ih je pripremao, pripremao ih je, a sada će čak i uvozne mahune »držati cijenu« – rekla je prodavačica Edita Turković na čijem su »banku« sočni domaći pomidori po cijeni od 3 i pol eura brzo pronašli nove vlasnike, a slično je bilo i s krastavcima i tikvicama cijenjenim 3 eura za kilogram, dok je uvijek popularni krumpir zadržao cijenu između eura i eura i pol.
– Nakon zatišja, više je ljudi, sve više turista počelo dolaziti na tržnicu u Opatiji u zadnja dva tjedna, a pojačana potražnja je dovela i do veće ponude – zaključila je Edita Turković.