Nova riječka gastro priča

Otvorio se Bistro Užanca pa smo provjerile o čemu se radi. U ponudi su jela kakva su spremale naše none

Sanda Milinković

Foto: Lucija Sučić

Foto: Lucija Sučić

"Ni klasični restoran ni klasični marendarijus" već mjesto gdje se može uživati u tradicionalnim obrocima tijekom čitavog dana.

Riječka gastro scena bogatija je za još jednu oazu mirisa i okusa jer je prije nekoliko dana otvoren Bistro Užanca. Smješten “na Jelačiću”, odnosno u ulici Pavla Rittera Vitezovića, Bistro Užanca nije, kako sami vlasnici kažu, “ni klasični restoran ni klasični marendarijus” već mjesto gdje se može uživati u tradicionalnim obrocima kakve su spremale naše mame i none, tijekom čitavog dana.


“Nije nam bila namjera gurati se kolegama nego smo vidjeli prostora za ponudu nečeg isključivo domaćeg i spravljenog na način kako su spravljale naše mame. Bila nam je to prva i osnovna zamisao kod otvaranja, a druga je bila cjelodnevna ponuda tako da ovdje nije riječ o klasičnim marendama koje se mogu naručiti samo ujutro već je hrana dostupna tijekom cijelog dana.


Jedina dodirna točka s marendama su nam cijene koje ovdje variraju od šest do osam eura”, objašnjavaju iz Bistroa Užanca. 


U nekoliko dana koliko su otvoreni, uvidjeli su potrebu za naručivanjem marendi i popodne i navečer jer ljudi često naručuju topli obrok kojeg pokupe s posla.


“Ljudi nas nazovu tijekom dana i dogovore kada će doći po hranu pa ju pripremamo u određeno vrijeme da bude svježa za pokupiti s posla”, pojašnjavaju te otkrivaju da se u tom slučaju na narudžbe to-go odnosno za van dobiva i 10 % popusta.


Dodaju da će na takav način nastaviti graditi svoju priču i u budućnosti te naglašavaju suradnju s lokalnim dobavljačima, zaokružujući riječku gastro scenu.


“Radimo s domaćim proizvođačima pa nam meso dolazi od jednog renomiranog grobničkog mesara, povrće i voće s riječke place, a vino s Krka. Cijelu priču pokušavamo držati na lokalnoj razini”, kažu.





Topla atmosfera ugodnih mirisa


Stoga im je prava pustolovina sastaviti dnevni meni jer “dok se ne probude”, ni sami ne znaju što će toga dana imati u ponudi.


“Baza su nam dva jela, konkretno sarma i ćevapi bez kojih se na ovim prostorima ne može, a sve ostalo funkcionira tako da ujutro zovemo mesara da vidimo što ima u ponudi. Tek tada pišemo meni na tabelu izloženu na terasi, zovemo dostavljače i gradimo čitavu priču od nule”, objašnjavaju.


Možda će mnogi uzdahnuti na spomen ćevapa u “kuhinji naših mama i nona”, ali moramo priznati da su ćevapi toliki niz godina dio naše kuhinje i gastro ponude da odavno pripadaju kategoriji tradicije ovih prostora. I ovdje su doista dobri!


Interijer Bistroa Užanca odgovara njihovoj ponudi jer je atmosfera vrlo topla i intimna, a osoblje krajnje ljubazno. Zidovi plave boje uz drvene stolove i grede te brojne detalje našega kraja, poput Baltazara kraj Riječke ure ili Morčića, stvaraju prilično ugodnu atmosferu vlastitoga doma zbog koje se mnogi požele vratiti.


“Pokušavamo napraviti čim više domaća jela, a jedina razlika između ručka kod vaših i naših nona ili mama je pokoja salveta i tanjur. Želimo zadržati miris i okus iz prošlosti te da hrana bude jednostavna i domaća”, poručuje ekipa dodajući da u planu nije mnoštvo jela niti à la carte.


Doznajemo da je u planu i vegetarijanski meni koji se brižljivo priprema osluškujući potrebe gostiju.


“Zaista stvaramo priču od nule i pokušavamo biti čim bolji. Nadamo se da nam klijenti neće zamjeriti na početnim greškama iz kojih učimo i osluškujemo”, zaključuje ekipa s nove riječke gastro adrese gdje je, valja napomenuti, i kava zaista kvalitetna.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Life Novi list (@life_novi_list)