Stroge mjere

ZRĆE Nema tulumarenja bez testa ili covid putovnice! Pogledajte kako ove godine izgleda jadranska party meka

Marinko Glavan

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Ukupno je na Zrću zaposleno više od 400 ljudi, svo osoblje koje nije cijepljeno testira se svakih 48 sati, a i oni cijepljeni testiraju se svakih tjedan dana



Zrće – prijestolnica hrvatske party scene, godinama je sinonim za odličan provod uz vrhunske DJ-e, ples i razuzdane provode do jutarnjih sati, no prošle se godine i ova najluđa plaža na Jadranu morala suočiti s pandemijom COVID 19, zatvaranjima klubova i velikim minusom u broju gostiju koji su, posebno u zadnjih petnaestak godina, na Zrće hrlili u tisućama, iz čitavog svijeta. Ove je godine, prema riječima predstavnika klubova, restorana i pružatelja svih ostalih usluga na Zrću, situacija znatno bolja nego lani, ali i dalje je miljama daleko od rekordnih sezona prije pandemije. Svjesni da će pred njima biti još jedna izazovna sezona, na Zrću nisu sjedili skrštenih ruku, već su svi učinili sve da privuku što više gostiju, i to ne više isključivo mladih partijanera, već i neku sasvim novu klijentelu, a sve to uz maksimalne sigurnosne mjere kada je u pitanju suzbijanje širenja COVID 19.


Naglasak je i dalje, naravno, kako smo se i sami uvjerili, na glazbi, plesu i dobroj zabavi, uz koktele u bazenu ili na nekom od plesnih podija, ali Zrće posjetiteljima nudi i čitav niz sadržaja za zabavu tijekom dana, od raznoraznih sportova na vodi, poput vožnje jet-skijem ili na ski liftu, preko bungee jumpinga, do gastronomske ponude u nekoliko vrlo zanimljivih restorana. Upravo su restorani i dnevna ponuda novi trend u Zrću, bez obzira na to što je noćna zabava ove godine polako počela ličiti na ljeta prije pandemije, iako je gostiju ipak manje, a nema ni velikih festivala, pa smo našu party meku odlučili posjetiti baš u dnevnim satima.


Foto galerija: Zrće: Tulumarenje u doba korone Foto: Sergej Drechsler



Poučeni prošlogodišnjim iskustvom, kada su klubovi u Zrću bili proglašeni glavnim krivcima za naprasni prekid turističke sezone, ove su godine koncesionari plaže i klubovi odlučili uvesti izuzetno stroge mjere za suzbijanje širenja pandemije pa nas već na ulazu na plažu dočekuju redovi onih koji nemaju takozvanu COVID putovnicu, a to pak znači da, ako žele ući, moraju obaviti brzi test na COVID. Navečer su redovi još dulji, ali nitko se ne buni i sve teče prilično glatko i brzo pa nema predugih čekanja. COVID putovnice ili rezultati testiranja traže se i na ulazima u klubove i restorane, a gosti ih vrlo disciplinirano pokazuju hostesama i osoblju na ulazu.


Dobro poznato ime




Kako smo imali COVID putovnice, ušli smo bez čekanja i prvo krenuli prema novootvorenom restoranu Tattva, smještenom uz legendarni klub Kalypso. Uz put ne možemo ne primijetiti kako je na plaži puno više slobodnih mjesta nego što smo navikli vidjeti na Zrću. Nema gužve ni na plaži, ni u moru, ali je gostiju ipak znatno više nego lani. Riječ je o boutique klubu i restoranu na otvorenom, na samoj plaži koji gostima nudi zanimljiv spoj mediteranske, sjevernoafričke i bliskoistočne kuhinje, u kojoj se, prema riječima voditelja Luke Tenodija, koriste sastojci s tržnica otoka Paga. Osim kuhinje koja spaja različte svjetove, takvo je i uređenje restorana koje su osmislile Ana Penavić iz Studio Madres, te Sanja Britt Jusić iz Nera Etwa Interiorsa, s ručno rađenim namještajem Maroka i egzotičnim elementima, poput beduinskog šatora od vune i devine dlake koji gostima nudi zaštitu od sunca.


Foto:

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER


Iza ovog, za Zrće prilično neuobičajenog koncepta i ideje stoji dobro poznato ime – Boris Šuljić, ugostitelj koji je prije gotovo 35 godina i pokrenuo cijelu priču oko Zrća, otvorivši već spomenuti Kalypso, a kasnije je pokrenuo i hotel i restoran Boškinac koji se lani okitio i Michelinovom zvjezdicom. Zanimalo nas je tko su gosti restorana i kako su gosti prihvatili restoran u okruženju partijanerskih klubova.


– Gosti su ideju prihvatili odlično, s tim da je ovo početak i novi iskorak u ponudi Zrća. Jelovnik je uglavnom lagan i osvježavajući, u opuštenom okruženju. Ovo je jedan sasvim novi koncept koji nazivamo fun dining, za razliku od fine dininga kakav nudi restoran Boškinac. Radimo kao i većina drugih restorana, do ponoći, s tim da kuhinja prima narudžbe do deset i pol sati navečer, tako da nismo koncentrirani isključivo na goste koji dolaze radi klubova. Naravno, dosta je onih koji dolaze na večeru i kasnije ostaju u Kalypsu ili u nekom od ostalih klubova, ali imamo i velik broj gostiju koji dolaze ciljano, baš u naš restoran. I to ne samo mladi, već i čitave obitelji, s djecom, ljudi koji se uz ručak ili večeru žele okupati u moru i opustiti na ležaljkama ili u lounge dijelu, kaže voditelj restorana.


Luka Tenodi / Foto: SERGEJ DRECHSLER


Dodaje kako često dolaze i gosti koji su nekad bili posjetitelji partyja na Zrću.


– Već se više puta dogodilo da dođu gosti koji nam kažu kako su ovdje provodili noći prije dvadeset ili trideset godina, prisjećajući se kako je sve skupa nekad izgledalo i raznih anegdota i dogodovština sa Zrća. Danas dobar dio njih ima djecu koja dolaze na Zrće u večernjim satima, a neki i dođu skupa s djecom pa roditelji nakon večere odu kućama, a njihova djeca ostaju u klubovima do jutra. Upravo na taj segment gostiju, nekadašnjih redovitih posjetitelja Zrća se i računalo prilikom osmišljanja ovog projekta i za sad se pokazalo kako je ideja bila više nego dobra. Boris Šuljić je bio i ostao pionir kada je u pitanju Zrće i ugostiteljstvo na otoku Pagu, a sada je krenuo s novom idejom koja će, vjerujem, u potpunosti zaživjeti, a Zrću dati novu vrijednost i privući nove goste. U tome i je stvar, da se uvijek nastoji ponuditi nešto novo i drugačije, uz već postojeće sadržaje, a posebno sada, u vrijeme pandemije koja je uvelike promijenila sve, a posebno se odrazila na Zrće, kaže nam Tenodi.


Raznovrsna ponuda


Slično razmišljaju i u tvrtki Naša Ideja, koja je koncesionar plaže Zrće, a osim same plaže upravlja i klubom Euphoria, dva restorana, tri beach bara, dva cocktail bara i nekoliko barova s brzom hranom.


Prema riječima Šime Oštarića i Darka Božičeva iz Naše Ideje, s kojima je bio i Ivan Jokić iz kluba Noa, gostima se u ovim zahtjevnim vremenima nastoji ponuditi što više što raznovrsnijih sadržaja kako bi i noću i danju imali razloga za dolazak na Zrće. Kada ih pitamo kakva je sezona, u odnosu na prošlu kao i u odnosu na 2019. godinu, odgovor je kratak i jasan – puno je bolje nego lani, ali niti blizu godinama prije pandemije.


Darko Božičev i Ivan Jokić / SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER


Šime Oštarić /Foto: SERGEJ DRECHSLER


– Nastojimo ipak i iz ovoga što imamo izvući najbolje što možemo, a našim gostima ponuditi sve moguće sadržaje kako bi se osjećali ugodno i prije svega sigurno, kažu nam.


Naglašavaju kako su ove godine uložili znatna sredstva u sigurnost, odnosno zaštitu od pandemije.


– Na ulazima zapošljavamo oko stotinu ljudi samo na testiranjima na Covid, plus redari koji paze da na plažu ne uđe nitko bez testa ili Covid putovnice. Ukupno ovdje na plaži, u klubovima i ostalome zaposleno je preko 400 ljudi, a koliko brinemo o sigurnosti možda najbolje svjedoči podatak da se svo osoblje, koje nije cijepljeno, svakih 48 sati testira na Covid, a i oni cijepljeni testiraju se svakih tjedan dana. Ovdje smo stvorili svojevrsni “bubble”, zonu maksimalno sigurnu od širenja zaraze. Radimo više testiranja nego što se radi bilo gdje u državi, u odnosu na broj ljudi. Testiramo u prosjeku oko 1.200 ljudi dnevno pa se, s obzirom na to da svi koji ovdje dolaze moraju proći testiranje ili imati Covid putovnicu, na Zrću provodi i znantsveni projekt, u suradnji sa zdravstvenim službama, praćenja odnosa broja testiranih i zaraženih osoba. Shvatili smo ovo maksimalno ozbiljno i nitko se ne može “prošvercati” na Zrće bez testa ili putovnice, objašnjavaju nam naši domaćini.


S Božičevim smo obišli i veći dio plaže, gdje nam je pokazao sve moguće sadržaje koje Zrće danju nudi svojim gostima. Praktički nema aktivnosti na moru koja nije zastupljena, a posebna atrakcija su, naravno, bungee skokovi s visokih dizalica. Dok prolazimo kraj njih, upravo podižu jednog od hrabrijih gostiju koji se odlučio skočiti s nekoliko desetaka metara visine, privezan za noge samo elastičnim užetom. Na samom vrhu hrabrost mu je, čini se, na trenutak malo splasnula, no nakon malo uvjeravanja od strane instruktora ipak je skočio.


SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER


– Plaža i aktivnosti na plaži naš su osnovni posao. Trudimo se gostima pružiti sve što je moguće, svjesni da u ovim okolnostima moramo biti još bolji i nuditi još više kako bi zadržali goste. Ne cvatu ruže, ali radimo. Vidimo i da dolaze neki novi gosti, obiteljski ljudi s djecom. Nije to uobičajena klijentela za Zrće, ali moramo punudu širiti i na nove segmente gostiju, kažu nam Božičev i Jokić.
U međuvremenu smo stigli i do klubova Papaye i Noe, gdje Zrće ipak još uvijek izgleda kao Zrće kakvo dobro poznajemo. U oba kluba poprilična je gužva, iako je bilo oko 19 sati, a plesalo se na svim podijima, u bazenima i gdje god je tko stigao. Skoro da smo na ternutak, već prilazeći ulazima, zaobravili na pandemiju, ali su nas u stvarnost vratili ozbiljni redari i hostese, tražeći da im predočimo neizbježne Covid putovnice ili potvrde o testiranju, kao i neki osobni dokument kako bi se uvjerili da su Covid putovnice doista naše. Nakon provjere ulazimo, a unutra se doista sve čini kao u vrijeme prije Covida, a s obzirom na sve moguće provjere, na pandemiju nitko ni ne misli.


– Došli smo radi zabave, plesa i gužve. Bez gužve nema ni dobre zabave, bez obzira na pandemiju. Ovako stvari moraju izgledati, rekle su nam mlade Austrijanke u klubu Noa. Iz Noe odlazimo prema Papayi, točnije u Nomad, još jedan od restorana na Zrću koji posluje u sklopu Papaya grupe u kojoj je još i klub Aquarius.


Restoranska ponuda ove je godine, kaže nam Tea Cafuta, marketing menadžerica grupe, jedan od najjačih aduta.


Tea Cafuta / Foto: SERGEJ DRECHSLER


– Na otvaranje restorana odlučili smo se još prije dvije godine, kada je odmah postao hit, zahvaljujući dobroj ponudi, ali i cabaret večerima koje smo održavali 2019. godine. Tada smo se etablirali pa i ove godine, unatoč manjem broju posjetitelja Zrća, radimo dobro. Koncept restorana na Zrću još je relativno nov, ali svi pokzatelji govore da je ovako nešto Zrću i trebalo. Gostima nudimo kvalitetnu i dobro osmišljenu ponudu hrane i pića, pri čemu ne želimo ići previše u širinu, već nam je važnija kvaliteta pa na meniju imamo oko 25 jela.


Nakon strogih prošlogodišnjih restrikcija, ove godine je situacija definitivno bolja, iako nije kao u godinama prije Covida. Ove smo godine otvorili Papayu i Nomad, ali je Aquarius ostao zatvoren, s obzirom na broj gostiju. Unatoč pandemiji, zadovoljni smo i Nomad će zasigurno postati omiljena oaza onih koji su pored klasične festivalske ponude plaže Zrće u potrazi za nečim više, zaključuje Cafuta.