Peto izdanje

Vuna i sir – blago otoka Paga na Europskom danu vune u Rimu

Portal Novi list

Europski dan vune, manifestacija posvećena slavljenju raznolikih i održivih koristi ovčje vune, ove je godine održana s posebnim naglaskom na njezinu ulogu u zdravlju i dobrobiti.



5. Europski dan vune održan je 6. travnja 2025. godine na organskoj farmi I Casali del Pino u Rimu, u organizaciji EWE – European Wool Exchange Foundation i Gomitolorosa talijanske udruge koja se zalaže za promicanje solidarnosti, očuvanje okoliša i poticanje osobnog blagostanja.


Ovogodišnja tema Wool4Health bila je posvećena istraživanju prirodnih svojstava vune koja doprinose mentalnom, fizičkom i emocionalnom zdravlju, s naglaskom na terapijsko pletenje i korištenje vune u zdravstvenim i wellness praksama.


Domaćin događanja, Ilaria Venturi Fendi, bivša modna dizajnerica, danas vlasnica farme I Casali del Pino, s ljubavlju je otvorila vrata svog imanja svim sudionicima koji vjeruju u snagu zajedništva, održivost i važnost prirodnih materijala. Događanje je bilo otvoreno za javnost, a ulaz besplatan.





Sudionici iz cijele Europe – prerađivači vune, industrijski stručnjaci, terapeuti, dizajneri, predstavnici udruga, zdravstveni radnici i zaljubljenici u vunu – okupili su se kako bi dijelili znanja, prikazali proizvode i podigli svijest o zdravstvenim dobrobitima ove prirodne sirovine.


Tijekom cjelodnevnog programa održane su prezentacije, praktične radionice i demonstracije različitih tehnika obrade vune: pranje, bojanje, predenje, filcanje, kukičanje, tkanje i oslikavanje vunom.


Naglasak je bio na aktivnostima koje uključuju sve dobne skupine – od djece do starijih – kako bi se pokazala univerzalnost vune u svakodnevnom životu i terapijskom kontekstu.


Poseban trenutak bio je video javljanje glumice Isabelle Rossellini, koja je svoju filmsku karijeru zamijenila životom u prirodi te danas na svojoj farmi uzgaja kokoši i ovce te promiče regenerativnu poljoprivredu.


Rossellini je govorila o dubokoj povezanosti između ljudi, prirode i životinja, te važnosti očuvanja lokalnih resursa poput vune.



Europski dan vune ne samo da je slavio svestranost i bogato naslijeđe vune, već je istaknuo i njezinu ključnu ulogu u budućnosti održivog i zdravijeg načina života.


Kroz suradnju, edukaciju i razmjenu znanja, događaj je potaknuo dublje razumijevanje interakcije između prirodnih materijala i ljudskog zdravlja, naglašavajući važnost donošenja svjesnijih izbora koji doprinose osobnom blagostanju i očuvanju okoliša.


Zanimanje je izazvala prezentacija “Vuna i sir – blago otoka Paga”, koju su održale Ana Žunić, predsjednica udruge Volim Vlašići, i Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge proizvođača paškog sira i direktorica marketinga Paške sirane.


Kroz ovu prezentaciju predstavile su Pag kao otok bogate tradicije, gdje se prirodna bogatstva i stoljetni običaji isprepliću u svakodnevnom životu.


Ana Žunić predstavila je dva važna projekta koje je udruga Volim Vlašići provodila – „Vuna u našim aktivnostima“ (2023.) i „Vratimo vuni sjaj“ (2024.) – usmjerena na rješavanje ekološkog problema odbacivanja vune u prirodu.



Kroz edukaciju, radionice i suradnju s lokalnim vlastima, udruga nastoji uspostaviti održiv model prikupljanja i prerade ovčje vune na otoku Pagu.


Martina Pernar Škunca predstavila je paški sir kao autentični simbol otoka – proizvod koji odražava njegovu specifičnu vegetaciju i stoljetnu tradiciju. Posjetitelji su imali priliku kušati paški sir i baškotine, koje proizvode benediktinke iz Samostana sv. Margarite iz Paga, te osjetiti duh otoka kroz njegove okuse i mirise. U sklopu Europskog dana vune, suvenire i nakit od vune predstavila je i Nikol Jakopic Donadić, Woolly Handmade iz Paga.


Europski dan vune bio je više od jednodnevnog događanja – bio je to susret ljudi koji dijele iste vrijednosti, prostor za inspiraciju, učenje, umrežavanje i primjere dobre prakse.


Dok se vuna ponovno vraća u fokus kao vrijedan i održiv resurs, Pag se sve snažnije pozicionira kao otok koji njeguje svoju baštinu i hrabro gleda u budućnost.