Priznanje

Veliki zlatni suncokret za vinski turizam pripao novaljskoj vinariji Boškinac Borisa Šuljića

Edi Prodan



Boris Šuljić, jedan od najboljih hrvatskih restoratera, njegov Boškinac u Novalji prvi je restoran na hrvatskim otocima koji je dobio Michelinivu zvjezdicu, sada je vlasnik i šampionske titule u kategoriji – vinskog turizma! Rezime je to završnice projekta “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“ za 2023. godinu. Veliki zlatni suncokret zasluženo je završio u Šuljićevim rukama s obzirom da je vinarstvo i duga tradicija njegove obitelji, dok mu je nagrada uručena u Osijeku, a posebnoj svečanosti.


Vinski podrum oduvijek je bio okosnica načina života obitelji Šuljić – Boškinac. Mijenjale su se sorte, nadopunjavan je domaći asortiman, ratovi su prijetili Novaljskom polju – ali vinogradi su ostali neizbrisiv izvor opstanka, a proizvodnja vina njegovana je stoljećima. Ostati na kamenu i drači, nastaviti hodati stazama djedova bila je konstanta u životu ove obitelji, od djeda Boškinca do njegova unuka.


– Svaka nagrada valorizira kontinuirani rad i zahvalni smo na ovom priznanju. Mi smo među pionirima vinarstva u Hrvatskoj, prije 20 godina nije bilo vinarija koje su imale i turističku komponentu, ističe Boris Šuljić.




Današnja moderna vinarija Boškinac sagrađena je 2000. godine, a iste godine u neposrednoj blizini vinarije posađen je vinograd površine 5 hektara. Budući da se tisućama godina ljudi vinom hrane, krijepe i liječe, na zidu atraktivne vinarije stoji natpis s Hipokratovom izrekom “Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana”. U Boškincu se stoga primjenjuje ono što su ljudi od pamtivijeka znali – da u umjerenim količinama vino, posebno crno, doista pogoduje zdravlju i duhu.


Temeljna misija vinskog podruma je očuvanje i briga oko autohtone sorte gegić. Uzevši plemke s tih starih trsova, podignut je vinograd i spašena autohtona sorta. U vinogradu se uzgajaju i crne sorte cabernet sauvignon i merlot te još dvije bijele chardonnay i sauvignon. Iz njega dolaze neka od najboljih hrvatskih vina, a u objektu s vinarijom nastavljena je obiteljska tradicija proizvodnje vina