Dani smokava

U Krku otvoren prodajni sajam proizvoda od smokava, evo što je sve u ponudi

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić



Nakon što su proteklih dana, u sklopu manifestacije “Dani smokava” koja se u Krku održava po 18. puta u brojnim krčkim ugostiteljskim objektima ljubiteljima te mediteranske voćke bila ponuđena brojna slatka ali i slana jela spravljena od ili sa smokvama, prigodnom “uličnom” svečanošću danas je otvoren i onaj najprepoznatljiviji dio te višednevne manifestacije – prodajni sajam proizvoda od smokava.


Na brojnim štandovima postavljenim uz Veliki park od danas se, pa sve do nedjelje do kad Dani smokava traju, Krčanima i njihovim posjetiteljima nude različiti prehrambeni ali i kozmetički proizvodi od te i danas na Krku posvud prisutne ukusne, hranjive i zdrave voćke, prečesto zaboravljene i zapostavljene u prezentiranju i promoviranju čari lokalne gastronomije.


Čast prigodnog obraćanja okupljenima, ali i otvaranja Dana smokava i ove je godine pripala jednom od najvjernijih i najustrajnijih podupiratelja ali i sudionika te manifestacije, možda i najvećem domaćem stručnjaku iz oblasti smokvarstva – doc.dr.sc. Željku Prgometu.





On je u društvu Ivane Kovačić, direktorice Turističke zajednice Grada Krka, sajmeni dio otvorio već tradicionalnom podjelom više desetaka besplatnih sadnica smokava.


Nakon što su u od spomenutog stručnjaka dijeljene sadnice smokvine sorte Bružetka bijela doslovce planule u samo nekoliko minuta, na sajmu okupljeni domaćini, njihovi gosti ali i brojni prolaznici mogli su se posvetiti razgledu i degustiranju ondje izloženih smokvarskih aduta, kako onih u sušenome tako i svježem obliku, jednako kao i obliku prerađevina među kojima je najviše bilo džemova i rakija.


U ponudi se moglo naći i podosta proizvoda prirodne kozmetike, jednako kao i dekorativnih predmeta u izrađivanju kojih se se, valja i to reći, Krčani i njihovi gosti danas i sami mogli okušati, u okrilju kreativnih radionica koje organizatori Dana smokava (iz redova Gradskog TZ-a) već tradicionalno priređuju u suradnji s lokalnim kreativcima, dijelom i vlasnicima obrta i OPG-ova čiji su proizvodi nudili na toj manifestaciji.



– Kroz godine trajanja ovog kasnoljetnog programa, Dani smokava izrasli su u atraktivan višednevni događaj za koji nedvojbeno možemo ustvrditi da ima svoju publiku te da privlači brojne posjetitelje, među kojima i zaljubljenika u domaću kuhinju, tradiciju kao i bogat kulturni program koji redovito prati ovu manifestaciju, rekla nam je Kovačić.


Posjetitelji i ovog puta na Danima smokava imaju priliku kušati vrhunske proizvode bazirane na smokvama, koje se osim na štandovima sajma koji je upravo krenuo, već danima nude i u jelima koje su u svoje jelovnike prigodno uključili brojni naši ugostitelji, nastavila je spomenuta.



Valja napomenuti da niti ove godine spomenuto događanje nije lišeno njegovih edukativnih karakteristika, a za koje se i ovog puta pobrinuo već spomenuti dr. Prgomet. On je u poslijepodnevnim satima u Maloj vijećnici Grada u djelo proveo predavanje o “smokvarskim novitetima”, te je pri tom bio svima raspoloživ i za individualna savjetovanja.


Nije na odmet spomenuti i da će isti Gradski prostor tijekom subotnjega poslijepodneva okupirati sudionici slikarske radionice Art & Wine, koja će kombinirati i povezati slikarsku zabavu i čašu krčkog vina.



Na slikarskoj će radionici u opuštenoj atmosferi slikarstvu okupljene podučavati Alenka Goldner Sučić, profesorica likovne kulture. Nezaobilazni kulturno-zabavni segment Dana smokava čine i prateći glazbeni nastupi i gostovanja, pa je tako već danas taj dio programa na trgu Kamplin otvara ansambl Alma del Viento.


Subotnju bi večer na istom lokalitetu Krčanima uljepšati trebao koncert Božidarke Matije Čerina, dok će u završnoj, nedjeljnoj večeri Dane smokava svojim nastupima na Veloj placi zaključiti domaće snage iz redova Gradske glazbe Krk i Klape Kaštadi.