Punat

Treći dio projekta KuHaČa. U restoranu Marine Punat održana kulinarska radionica

Mladen Trinajstić



PUNAT – Treća po redu kulinarska radionica, održana u sklopu projekta KuHaČa – KUlinarska HArmonija ČArobnih okusa Primorsko-goranske županije, održana je ovog tjedna u Puntu, u sjajnoj kuhinji restorana Marine Punat. Pod spremnom kuhačom i vodstvom izvrsnog chefa Marina Plešea educirali su se ugostitelji i kuhari s područja koje svojim aktivnostima »pokriva« LAG Kvarnerski otoci, ali i učenici krčke Srednje škole »Hrvatski kralj Zvonimir« iz Krka. Svi oni zajednički su sudjelovali u pripremi tri slijeda jela s lokalnim namirnicama.


Radionica se sastojala od prezentacije namirnica karakterističnih za područje otoka Krka, Cresa i Lošinja te izrade i prezentacije samog jela. Sudionici su pri tom dobili priliku eksperimentirati s lokalnim proizvodima, upoznavati nove okuse i tehnike pripreme, razvijati nove recepte, jelovnike i prezentacije hrane koje ističu lokalnu proizvodnju i gastronomsku baštinu. Dobili su praktično iskustvo, edukaciju, ali i inspiraciju za podršku lokalnim proizvođačima i promociju lokalnih resursa kroz svoje poslovanje. Tijekom interaktivne radionice kulinarski stručnjaci su razmjenjivali svoja iskustva i ukazivali na važnost lokalnih namirnica u pripremi jela, no i na probleme pri nabavci tih namirnica, čime su ukazali na važnost jačanja kratkih lanaca opskrbe.


Prvi dio događanja KuHaČe održao se proteklog mjeseca u Novom Vinodolskom, a događanje se sastojalo od edukativnih i kulinarskih radionica. U Gorskom kotaru održala se kulinarska radionica prethodnog tjedna, a nakon kulinarske radionice u Puntu, slijedi komunikacijska radionica na Cresu, 19. studenog. Sve će zaključiti edukativna radionica koja će se, u završnici studenog, izova održati na području Gorskog kotara.