Ilustracija / Foto Mladen Trinajstić
Krčka škola je odlučila za širu zainteresiranu javnost organizirati više radionica s atraktivnim temama iz područja posluživanja, kuharstva i slastičarstva, od kojih prva kreće već u srijedu
povezane vijesti
KRK – Prateći suvremene trendove iz somelijerstva te nakon brojnih usavršavanja svojih nastavnika na prestižnim kuharskim i slastičarskim akademijama, među ostalim i na glasovitoj pariškoj akademiji Le Cordon Blue, krčka Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir je u povodu 100. obljetnice srednjoškolskog obrazovanja na otoku Krku i nadolazećih blagdana odlučila za širu zainteresiranu javnost organizirati više besplatnih radionica s atraktivnim temama iz područja posluživanja, kuharstva i slastičarstva.
Prva u pripremljenom nizu takvih radionica, ona iz slastičarstva, bit će provedena već iduće srijede, 24. studenoga, s početkom od 17 sati, najavili su, predstavljajući nam ovaj zanimljiv i hvalevrijedan radionički program slavljeničke otočne škole njena ravnateljica Đurđica Cvitkušić, kao i nastavnici koji su ondje zaduženi za obrazovanje budućih kuhara i ugostitelja, odnosno konobara, sommeliera, barista i barmena – Saša Bešlić te Sandra Morožin.
Osposobljavanje odraslih za pomoćne kuhare i slastičare
|
Od tarta do sablje
– Na prvoj radionici u trajanju od četiri sata sudionici će uz vodstvo našeg nastavnika Bešlića učiti pripremati tart, otkrivajući pritom sve tajne francuskoga slastičarstva, prhkoga bademovog tijesta i svilenkaste kreme od agruma, napomenula je Cvitkušić. Iduća takva zajednička radionica uslijedit će već 6. prosinca, tijekom čijeg će trosatnog trajanja svi koji žele obogatiti svoja kulinarska i slastičarska znanja, imati mogućnost svladavanja i usavršavanja tehnike izrade slastičarskog klasika mille-feuille koji karakterizira hrskavo karamelizirano tijesto i nježna krema od vanilije. Polaznici će u istoj prilici svoje deserte degustirati uz pjenušava vina koja će naučiti otvarati pravilnom restaurantskom tehnikom i tehnikom sabrage, za koju se koristi posebna sablja. Za upoznavanje polaznika s pravilnim baratanjem njome i svim drugim »tekućim temama« tog edukacijskog okupljanja neka od svojih, također kontinuiranim educiranjem usvojenih znanja i vještina, predstavit će pak nastavnica Morožin. U četvrtak 25. studenoga škola će organizirati i besplatnu večernju radionicu somelijerstva. Sudionici će imati priliku svladati suvremenu tehniku otvaranja vina, upoznati se s osnovnim znanjima, priborom i načinom degustacije, a kako bi upotpunili gastronomsku priču, krčki prosvjetari za tu su prigodu osmislili i prateću radioničku priču povezanu sa sljubljivanjem vina i različitih vrsta domaćih sireva. U toj su radionici, prepoznajući vrijednost i potencijal nastojanja krčkog obrazovnog centra, pomogli i brojni sponzori, među kojima i PZ Vrbnik te OPG-ovi Leon Pavan iz Vrbnika i Mirjenko Mrakovčić iz Kornića. Sva stečena znanja polaznici će, bili iz struke ili iz redova znatiželjnih te za učenje novih kulinarsko-sommelierskih znanja i vještina spremnih amatera, moći primjenjivati u svojim objektima ili pak domovima, zaključila je Cvitkušić.
Populariziranje ugostiteljskih zanimanja
|
Jačanje kompetencija
Ravnateljica je napomenula i da slobodnih mjesta u svim najavljenim radionicama još uvijek ima te je ujedno pozvala otočane da se priključe ovim zanimljivim, sadržajnim i nadasve korisnim radioničkim programima.
– Cilj nam je i želja da sve što sami, kroz svoje cjeloživotno i prilično intenzivno obrazovanje učimo i svladavamo, na čim bolji i učinkovitiji način »proširimo« na cjelokupnu zajednicu zbog koje zapravo i postojimo, napomenuo je iskusni chef Saša Bešlić. Partnerstvom s Ugostiteljskom školom Opatija, Regionalnim centrom kompetentnosti (RCK) u sektoru turizma i ugostiteljstva, Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir postaje i regionalna, ali i šire priznata odgojno-obrazovna ustanova za školovanje i stručno usavršavanje kadrova iz turizma i ugostiteljstva.
– Uključivanjem u provedbu dvaju europskih projekata – »Mreža kom5entnosti« te »RCK RECEPT – Regionalni centar profesija u turizmu« naša škola nastavlja sustavno podizati kvalitetu obrazovnih procesa kroz primjenu inovativnih načina poučavanja, kroz ulaganje u modernizaciju školskih prostora i opreme te osiguranje vrhunske stručnosti nastavnika, suradnika i školskog menadžmenta, istakla je Cvitkušić. U okviru projekta »Mreža kom5entnosti«, u krčkoj će se školi tako provesti rekonstrukcija i adaptacija prostora ugostiteljskog praktikuma te nabava specijalizirane opreme, među ostalim i s ciljem uređenja i opremanja tzv. osjetilne sobe – svojevrsnog kulinarskog, odnosno prehrambeno-tehnološkog laboratorija koji bi, osim učenicima, na raspolaganju trebao biti i svim našim gospodarstvenicima, pa tako i vinarima, sirarima, uljarima, sladoledarima i svim ostalima koji budu imali potrebu za korištenjem suvremene opreme i resursa nužnih za kreiranje, kušanje ili pak javno predstavljanje svojih novih proizvoda. Projektom se, istakli su naši sugovornici, nastoji uspostaviti još čvršća i plodonosnija suradnja između gospodarskog, javnog i obrazovnog sektora, a sve kako bi se infrastrukturna ulaganja i opremanje provelo sukladno stvarnim potrebama tržišta rada te unaprijedilo strukovno obrazovanje i kompetencije dionika uključenih u odgojno-obrazovni proces. Drugi projekt, RCK RECEPT – Regionalni centar profesija u turizmu, rezultirat će pak novim strukovnim kurikulumima i inovacijama u učenju. Odgojno-obrazovno osoblje usavršava se u raznim područjima u zemlji i inozemstvu, zaključila je Cvitkušić.