Foto TZ Krk
Trodnevni šušur po već ustaljenome običaju počeo je povorkom članova povijesnih skupina koji su i ovog puta Krku vratili dašak njegove duge, bogate i zanimljive prošlosti
povezane vijesti
Startalo je jubilarno, petstoto izdanje Krčkog sajma koji Krčani još nazivaju i Lovrečevom. Manifestacija koja se svake godine tradicionalno održava od 8. do 10. kolovoza ove je godine, s obzirom na respekta vrijedan jubilej, umnogome bogatija, sadržajnija i raznovrsnija.
Osim po poznatim imenima koja ovog puta nose onaj glazbeni dio programa na gradskoj rivi, a među kojima je najzvučnije zasigurno ono Gipsy Kingsa (čijim će koncertnim nastupom ovogodišnja Lovrečeva završiti), danas startali Krčki sajam poseban je i »ojačan« i u tu prigodu vraćenom gastroponudom.
Trodnevni šušur koji u tom otočnome gradu ne propuštaju niti otočani, a ni u ovo doba godine na Krku uvijek brojni turistički posjetitelji, po već ustaljenome običaju počeo je povorkom članova povijesnih skupina koji su i ovog puta Krku vratili dašak njegove duge, bogate i zanimljive prošlosti.
Svečano na Kamplinu
Središnji sadržaj Lovrečeve, koju zajedničkim snagama organiziraju i priređuju predstavnici Turističke zajednice i Grada Krka, i ovog je puta sajam autohtonih proizvoda, uz predstavljanje tradicijskih zanata i vještina, prikaze srednjovjekovnih borbi i organizaciju tematskih radionica koncentriranih na slikovitome trgu krčke starogradske jezgre, Kamplinu.
– Lovrečeva predstavlja uzbudljivi vremeplov u kojem jednako uživaju naši posjetitelji, ali i sami sudionici, jer biti dio ovog događanja je jedinstveno iskustvo, ustvrdila je direktorica TZ-a grada Krka Ivana Kovačić.
I ove godine Lovrečeva nudi brojne sadržaje: radionice izrade vjenčića za glavu od suhog cvijeća, izradu sitnih suvenira od gline, izradu i oslikavanje privjesaka s inicijalom na glagoljici, filcanje vune i oslikavanje platnenih vrećica s motivima glagoljice.
Neizostavni dio je i prezentacija viteške opreme, a posebne su atrakcije viteške borbe, streličarski turniri te zabava uz fire show, ulične zabavljače i ostale elemente s daškom srednjovjekovnog života.
Naravno, u program su uklopljenji i nastupi folklornih skupina s područja grada Krka te Gradske glazbe Krk, kao i raspjevanog zbora Mići Boduli, nastavila je Ivana Kovačić s kojom smo razgovarali netom prije povorke Knezova krčkih Frankopana i njihovih gostiju, koja je kulminirala svečanošću otvorenja 500. Krčkog sajma na Trgu Kamplin.
Prošlost i sadašnjost
Lovrečeva je itekako poznata i po vrhunskim zabavnim sadržajima na samoj rivi, a organizatori su se pobrinuli da jubilej bude obilježen najbogatijim programom dosad, kao i nizom novih atraktivnih sadržaja.
Osim već spomenutih Gipsy Kingsa, na trodnevnom se Krčkom sajmu još predstavljaju i Petar Grašo, ponajbolji europski Coldplay tribute band – Liveplay, ali i Parni valjak, uz nastupe jakih domaćih glazbenih snaga u vidu Infinity Banda i popularnog DJ-a Luce Montecchia koji će zadužen biti za veliki disco party u petak.
Uz bogatu ponudu krčkih ugostitelja, u gradu Krku je ove godine u povodu Krčkog sajma svima na raspolganju i kvalitetan izbor hrane i pića na četiri lokacije. Ugostiteljska ponuda (svakodnevno od 18 do 2) ove godine spaja povijest i sadašnjost pa se na prigodnim ugostiteljskim punktovima može pronaći odlična ponuda vina i domaćih rakija, osvježavajućih pića, ali i koktela.
Na Ribarskom mulu smještena je zanimljiva »pop up« zona pod nazivom »Taste of Summer«, uz ponudu autorskih zalogaja, ljetnih pića i slatkih delicija.
Chef Deni Srdoč
Svoju bogatu ponudu ondje prezentiraju Destilerija Suza, Thomas Henry truck i Liquere corner by Canella, a posjetitelji Krka mogu se zasladiti i na Di Mare te Valle Losca cornerima. U sklopu ove zone svakako treba izdvojiti Food Experience by Deni Srdoč, gastropunkt renomiranog krčkog chefa i »vlasnika« Michelinove zvjezdice.
– Posjetitelji na Hiddenovom corneru mogu uživati u tri autorska jela koja su inspirirana autohtonim otočnim receptima u modernom twistu, rekao je chef Deni Srdoč. Pripremljeni zalogaji nadahnuti su mikrolokalitetom »Kvarner mare e monti«, a za pripremu koristimo isključivo namirnice lokalnog porijekla.
Naši meniji uključuju krčke šurlice, jadranske sipe i hobotnice te janjetinu s otoka Krka. Organizatori Krčkog sajma zaista su pripremili odličan program i veseli me sudjelovanje u ovogodišnjem izdanju sajma s pažljivo pripremljenim tradicionalnim jelima prilagođenim suvremenim tehnikama kuhanja, zaključio je ovaj nadaleko poznati hrvatski chef koji svoja kulinarska znanja i vještine, u posebnim prigodama kao što je ovogodišnji sajmeni jubilej, ne propušta predstaviti svojim sugrađanima.