Foto Boškinac
Šuljići su se kroz generacije bavili vinom, no moderna vinarija Boškinac, kakvu danas poznajemo, započela je svoje putovanje 1997. godine
povezane vijesti
U sjevernom dijelu Dalmacije, na samom razmeđu Primorja i Dalmacije, na otoku Pagu, smjestila se jedna od najpoznatijih vinarija ovog dijela Jadrana, Boškinac.
Ime vinarije Boškinac danas odzvanja i izvan granica Hrvatske, budući da je Boris Šuljić, vlasnik i vizionar iza ovog brenda, uspio spojiti tradiciju, terroir i suvremeni pristup vinarstvu u jedinstvenu vinsku priču. Priča o Boškincu nije isključivo o vinima, već o povijesti, identitetu i nevjerojatnoj upornosti jedne obitelji koja je vinogradarstvo utkala u svoje gene.
Šuljići su oduvijek bili vinogradarska obitelj. Kroz generacije bavili su se vinom, no moderna vinarija Boškinac, kakvu danas poznajemo, započela je svoje putovanje 1997. godine kao mala garažna vinarija. Prvi vinogradi u Novaljskom polju zasađeni su 2000. godine, postavivši temelje za ono što će postati sinonim vrhunske kvalitete na vinskoj sceni. Danas Boškinac raspolaže s gotovo osam hektara vinograda u Novaljskom polju i Posedarju.
– Boškinac nije samo vinarija, to je pijetet svim generacijama koje su opstale na ovom kršu, rekao je Boris, kada smo ispijali čašu njegovog pjenušca dobrodošlice, Viaza, s pogledom uprtog u vinograde koji tiho čuvaju priču o opstanku na otoku.
Vinogradi Boškinca sa svojih osam hektara i dalje su veličinom manji, ali ovdje manjak kvantitete znači višak kvalitete. Crna vina iz ovih vinograda imaju prinos ispod kilograma po trsu, dok bijela vina daju nešto više. »Ne zanimaju me previše usporedbe terroira«, objašnjava Boris. »Previše je paušalnih procjena kad je u pitanju ocjenjivanje takvih vina.«
No, valjalo bi spomenuti kako Novaljsko, Povljansko i Kolanjsko polje imaju dugu povijest vinogradarstva, a paški terroir karakterizira bogatstvo minerala, krševitost i specifični utjecaj bure, što vinu daje jedinstven pečat. Osobito zanimljiva je autohtona sorta gegić, ali s obzirom na to da je izrazito zahtjevna u uzgoju, sve je manje ima na otoku.
Paleta vina
Viaz iz 2021. bijela je elegantna kombinacija ugni blanca (55%) i chardonnaya (45%), a odležao je na kvascima godinu dana, što mu daje dodatnu dubinu i kompleksnost. Vino zrači žutim spektrom aroma, od citrusa do zrele breskve, s finom kremoznošću na nepcu. Viaz na lokalnom dijalektu predstavlja putovanje s užicima, priča Boris. Viaz Rosé iz 2021. godine nešto je zagasitije boje, a čini ga 100 posto merlota. Vino je voćno, elegantno i gastronomski užitno, savršeno za ispijanje u ljetnima večerima.
Calma iz 2023. godine osvježavajuća je kombinacija maraštine i debita, s nešto nižim alkoholom. Prilično je izražen parfem na nosu, s aromama žutog i tropskog voća. Ovo vino savršeno odgovara modernom trendu laganih i aromatičnih vina koja su sve traženija na jadranskom području.
Reful iz 2022. godine blend je cabernet sauvignona, merlota i syraha te daje nježno, svakodnevno vino. Iako je riječ o entry-level etiketi, Reful je vrlo elegantno vino, s bogatim aromama crnog voća poput borovnica i crnog ribizla. Iako je nepretenciozno, s druge strane je nimalo banalno. Ovo crveno elegantno vino ostavlja poprilično dugotrajan dojam na nepce.
Rosé Luzar iz 2022. još je jedan rosé, ovaj put mirno ružičasto vino, nazvano po lokalnoj riječi za cvijet. Voćan je, s izraženom mineralnošću i zanimljivim aromama ogrozda, ribizla i borovnice. Luzar je osvježavajuće vino koje traži energičnu hranu da mu kontrira.
Grand Cuvée iz 2021. godine veliko je vino! Moćna kupaža chardonnaya, sauvignon blanca, pošipa, debita i maraštine, rezultat je pažljivo kontroliranog procesa fermentacije i odležavanja dijela vina u velikim drvenim bačvama od 500 L. Kompleksno je to, bogato vino s decentnim aromama dima, hrasta, vanilije, dinje, limuna i natruha cvjetnih elemenata. Grand Cuvée nudi potencijal dugog odležavanja, a svojom strukturom i aromama podsjeća na najbolje primjere bijelih cuvée vina iz Bordeauxa.
Vino posvećeno ocu
Ocu iz berbe 2021. orange je vino posvećeno Borisovom ocu i generacijama koje su opstale na paškom kršu. Ocu je izrađen isključivo od gegića te nosi poprilično visoku svježinu i ugodne note tipične za macerirana vina. »Gegić je zahtjevan, ali vrijedan truda«, dodaje Boris. Ocu je vino za posebne trenutke, s aromama crvene gorke naranče, ribizla i limuna, te je izvrsno kao pratnja uz finu cigaru nakon hedonističke večere.
Lasina iz 2022. ima izrazito crvene voćne arome, koje i karakteriziraju ovu sortu. Ovo vino je Borisov pokušaj reinterpretacije pinot noira. Lasina nudi bogatstvo na nosu, dok su na nepcu već prisutne tercijarne note. »Lasina ima ogroman potencijal, zato smo se odlučili na eksperimentiranje s njom,« priznaje Boris.
Boškinčić iz 2021. kombinacija je cabernet sauvignona (30%) i merlota (70%) te odležava šest mjeseci u francuskom barriqueu, dajući vinu prepoznatljivu eleganciju. Tanično, aromatski bogato, s crno-crvenom voćnom tematikom i herbalnim podtonom, ovo vino savršeno se sljubljuje s vrlo ozbiljnim jelima te je zbog iznimne kompleksnosti pogodno i kao večernja pratnja. Iako mu umanjenica u imenu sugerira kako je riječ o malenom Boškincu, ovo vino definitivno zaslužuje da ga se promatra kao izrazito ozbiljnog kandidata za premium klasu vina.
Na kraju dolazimo i do legende kuće, vina koje nosi ime kuće. Boškinac iz 2018. godine pušta se na tržište tek pet godina po berbi, što ga čini jednim od rijetkih doista spremnih premium vina za uživanje na tržištu. Kultno je to vino kuće, moćno, dekadentno, od cabernet sauvignona i merlota, a nudi tamne, gotovo zemljane arome crnog ribizla, cedra, duhana i tamne čokolade. Kompleksno i elegantno, u svojoj maniri podsjeća na najbolje crne Bordeauxe, a opet s druge strane ovo je vino koje treba dekantirati i strpljivo čekati da otvori svoje slojeve. Vino je to koje je pogodno za odležavanje, što zbog divne svježine u vinu, što zbog snažnih tanina koji oblažu nepce, a što zbog kompleksnosti i velikog broja aroma koje se svakako mogu nastaviti razvijati u pozitivnom smjeru, s godinama. Veselim se kušati ovo vino za 10-15 godina.
Boškinac iz 2015. već je sazrio i boja mu pokazuje plemenite rubove boje cigle, koji ukazuju na nešto odležanije vino. No, ovo vino i dalje odiše moćnim tipičnim aromama doduše s natruhama suhica i ponešto tercijarnih nota. Arome suhica ne čude s obzirom na nešto topliju godinu berbe. Alkoholna struktura mu je izraženija, što mu pomaže u dugovječnosti. Idealni trenuci za uživanje u berbi 2015. bili bi upravo sada i tijekom narednih nekoliko godina.
Okrunjen Michelinovom zvjezdicom
Uz vinariju, Boris Šuljić je 2003. otvorio luksuzni restoran i hotel. Danas je restoran Boškinac, okrunjen prestižnom Michelinovom zvjezdicom, pravi hram vrhunske gastronomije koji na jedinstven način spaja otočnu tradiciju i suvremene kulinarske trendove. Od samih početaka Boškinac je bio pionir visoke kuhinje u Hrvatskoj. »Krenuli smo prerano s vrhunskom kuhinjom, publika nije bila spremna za tako ambiciozan kulinarski koncept«, prisjeća se Boris, no to ih nije pokolebalo. Prvi chefovi koji su radili u Boškincu, poput Stephana Macchija i Dina Galvagna, postavili su temelje ove izvrsnosti. Danas restoran vodi Matija Bregeš, koji je uz Borisa Šuljića, i samog vrhunskog chefa, restoranu donio prvu Michelinovu zvjezdicu, dok je sous chef Dominik Mrkonjić.
U prizemlju hotela smjestila se i konoba koja je pravi dragulj otočne gastronomije. Ovdje gosti mogu uživati u autentičnim jelima pripremljenim prema tradicionalnim receptima, koji slave bogatstvo i raznolikost lokalne kuhinje.