
povezane vijesti
Već 15 godina nagrada “Simply the Best” prepoznaje i slavi izvanredna dostignuća u hrvatskom turizmu, ističući kreativne, inovativne i razvojne projekte koji obogaćuju turističku ponudu diljem zemlje.
U organizaciji Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i poslovno-turističke burze PUT, ovo priznanje dodjeljuje se manifestacijama, suvenirima, gastronomskim projektima i zaslužnim pojedincima koji svojim radom doprinose izvrsnosti u turizmu.
Na svečanoj dodjeli, održanoj ovog tjedna u Toplicama Sveti Martin tijekom 25. izdanja burze PUT, zaslužena priznanja odnijeli su i projekti, manifestacije te turističkom djelatnici s otoka Krka, točnije iz Općina Baška i Omišalj.
U kategoriji suvenira, odnosno njihova segmenta inspiriranih etno, folklornom i ruralnom baštinom nagradu Simply the best ponijela je tako Omišljanska rozeta.
Ovaj elegantni suvenir, koji dolazi u obliku mirisnog sapuna i ručno rađene čokolade, osmislila je Turistička zajednica Općine Omišalj s ciljem povezivanja lokalne povijesti s potrebama modernih posjetitelja. Inspirirana autentičnim kamenim reljefom koji krasi pročelje omišljanske župne crkve, Omišljanska rozeta utjelovljuje spoj kulturne baštine i suvremenog dizajna, pohvalila nam se Andrea Orlić Čutul, direktorica TZ Općine Omišalj ustvrdivši da rozeta nije samo lijepa uspomena, već i simbol identiteta i kontinuiteta – suvenir koji nosi priču o mjestu, vremenu i ljudima.
Ovim priznanjem u kategoriji “Suveniri – Predmeti inspirirani etno, folklornom i ruralnom baštinom”, potvrđena je vrijednost promišljene promocije baštine kroz autentične i kvalitetne proizvode, zaključila je.
Vrijednost i uspješnost turističke ponude tog dijela otoka potvrdila je i nagrada koju je u kategoriji osoba istom prilikom ponio Dražen Lesica iz Njivica, čovjek za kojeg se slobodno može reći da je gastronomska ikona otoka Krka, al i Kvarnera.
Ime Dražena Lesice sinonim je za predanost, tradiciju i inovaciju u ugostiteljstvu. Kao vlasnik restorana Rivica u Njivicama, četvrte generacije obitelji koja već više od 90 godina vodi ovaj obiteljski restoran, Lesica je očuvao duh prošlih vremena, ali ga je istovremeno uspješno prilagodio zahtjevima suvremenih gostiju, ustvrdili su organizatori ove akcije i turističke burze, netom prije no što su Lesici uručili zasluženo Simply the best priznanje.
Rivica je danas renomirano gastronomsko odredište, poznato po rafiniranoj interpretaciji kvarnerskih okusa i bogatoj vinskoj karti s naglaskom na autohtonu žlahtinu.
Lesica se ističe i kao promotor lokalne gastronomije na nacionalnoj razini, a priznanje u kategoriji “Osoba” samo je potvrda njegove uloge u oblikovanju kulinarskog identiteta Kvarnera.
A s njime ne staje niti niska proznanja kojom su u ovoj prigodi ovjenčani promotori turističke ponude najsjevernije krčke općine i turističke destinacije kojima je još jedno, treće takvo priznanje u ovoj prilici dodijeljeno i na račun sad već nadaleko poznate karnevalske gastro manifestacije – Bljak Festa.
Bljak Fest u Omišlju neobična je, zabavna i hrabra manifestacija koja, podsjetimo, uspješno reinterpretira tradicionalnu pučku gastronomiju.
Održava se tijekom karnevalskih dana, kada omišljanska placa postaje središte smijeha, dobre glazbe i gurmanskih izazova. Posjetitelji festivala imaju priliku kušati zaboravljene, ali autentične delicije poput bijelih bubrega, pilećih vratova i tripica – jela koja danas rijetko viđamo na jelovnicima, ali su nekoć bila sastavni dio pučke kuhinje.
Bljak Fest ne samo da oživljava stare recepte, već i razbija tabue, potiče znatiželju i promovira lokalnu kulinarsku baštinu na jedinstven način, ustvrdili su organizatori ove turističke burze, dodijelivši toj priredbi Simply the best nagradu u kategoriji “Manifestacije – baština, kultura i tradicija – hrana i piće”.
Ona četvrta, Krčanima u ovoj prilici također dodijeljena nagrada pripala je pak Bašćanima, odnosno njihovu Baška Outdoor Festivalu (BOF) koji već više od deset godina oduševljava rekreativce, sportaše i obitelji željne aktivnog odmora, pretvarajući Bašku u epicentar outdoor događanja na Kvarneru.
Manifestacija se održava svake jeseni, a kroz trodnevni program okuplja velik broj zaljubljenika u trail trčanje, brdski biciklizam, planinarenje, penjanje i zipline.
BOF nije samo sportski događaj, već i prilika za povezivanje lokalne zajednice, ugostitelja i turističkih dionika, kažu njegovi organizatori i domaćini iz TZO Baška, a nagradom potvrđuju i organizatori manifestacije u sklopu koje se ove cijenjene nagrade uručuju onim najboljih među najboljima hrvatskog turizma.
Bašćanski se Festival održava uz podršku i u suradnji s partnerima Valamar Rivierom, Adria Bikeom – koji organizira MTB utrku Krk’n’roll, Treking ligom – organizatorom Krk’n’trail trail utrke, te Zipline Edisonom, Anima Adventuresom, Promotiv Travel Outdoorom i Porto Clubom Baška.
Festival dodatno oplemenjuju atraktivni koncerti, radionice, predavanja i aktivnosti za djecu i cijele obitelji, čineći Bašku živopisnom i dinamičnom destinacijom tijekom listopada.
Osvajanje priznanja u kategoriji “Manifestacije – baština, kultura i tradicija – rekreacija” potvrđuje vrijednost ove manifestacije – za kreativan pristup i atraktivnost programa, koji na temeljima održivog razvoja aktivnog turizma, kvalitetom i raznolikošću sadržaja obogaćuje ukupnu turističku ponudu destinacije, otoka Krka i Kvarnera izvan ljetne sezone, konstatiraju na koncu domaćini turističke burze PUT.
Priznanja dodijeljena Baški i Omišlju potvrđuju koliko je važno ulagati u autentične sadržaje, kvalitetnu interpretaciju baštine i strastven rad pojedinaca. Baška Outdoor Festival učvršćuje poziciju Baške kao vodeće outdoor destinacije, dok Omišljanska rozeta, Bljak Fest i restoran Rivica obogaćuju imidž Omišlja kao mjesta koje zna sačuvati tradiciju, ali ju i s ponosom predstaviti novim generacijama putnika.
Ova priznanja nisu samo nagrade, već poticaji za nastavak inovacija, suradnji i kreiranja turističkih proizvoda koji povezuju ljude, prirodu, kulturu i gastronomiju – onako kako to najbolje zna upravo Kvarner, zaključili su otočani kojima u ovoj prilici uistinu nije manjkalo razloga za ponos i zadovoljstvo.