U ugostiteljskom praktikumu Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir mogu učiti i usavršavati tehnike kreiranja i izrade valentinovskih restoranskih deserata te večere od četiri slijeda
povezane vijesti
KRK – Iako su trenutne, i nadalje sveprisutne pandemijom uzrokovane neprilike na otoku Krku uvelike prigušile ili bolje rečeno zaustavile sve oblike društvenih događanja, kako onih povezanih sa sportom tako i u obličju kulturnih, odnosno zabavnih manifestacija, čini se da ni trenutno važeća epidemiološka pravila i ograničenja ipak nisu potpuno ugasila praksu iskazivanja ljubavi, ili barem naklonosti među emotivnim odnosima povezanim otočankama i otočanima. I u nas sad već ustaljen običaj obilježavanja Valentinova kao dana ljubavi, unatoč svim otegotnim okolnostima, čini se da će se i ove godine očuvati.
Romantični boravak
U prilog toj konstataciji idu i najave koje su nam prezentirali predstavnici nekih otočnih turističkih zajednica. Direktorica TZ-a općine Omišalj, Andrea Orlić Čutul, najavila je da će u povodu skorašnjeg Valentinova u većem broju ugostiteljskih lokala na području Omišlja i susjednih mu Njivica, a pod krilaticom »Ljubav je u zraku, ljubav je u Omišlju i Njivicama«, u narednim danima posjetiteljima biti ponuđeni različiti gastro i smještajni paketi za zaljubljene.
– Već od danas naši će sumještani i posjetitelji imati priliku ovjekovječiti svoj romantični boravak u Njivicama na tzv. ljubavnom photopointu koji upravo uređujemo na obali te pritom uživati i u skorašnjem danu zaljubljenih prilagođenoj gastroponudi koja će se nuditi u restroranima popis kojih se može pronaći na našim službenim mrežnim stranicama – otkrila nam je direktorica TZO-a Omišalj.
Slično kao i ugostitelji, odnosno restorateri, svoju su ponudu za nadolazeće dane zaljubljenima prilagodili i neki od i ovih dana upogonjenih nuditelja turističkog smještaja zbog čega ne treba sumnjati da bi upravo Boduliju, kao mjesto upravo idealno za iskazivanje osjećaja prema svojim partnerima ili tek simpatijama, mogli odabrati i mnogi žitelji obalnih dijelova naše regije, ali i zemlje.
Valentinovski meni
Osim turističkih promotora, nastojanjima obogaćenja valentinovskog perioda doprinos su, također ne prvi put, i ove godine dali i otočni prosvjetari, posebice oni koji se u Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir bave odgojem, obrazovanjem i stručnim usavršavanjem budućeg ugostiteljskog kadra. Tako je, po već prokušanom i u praksi dokazanom receptu, u ugostiteljskom praktikumu jedinog srednjoškolskog centra na Krku ovih dana u djelo i više no uspješno provedena radionica na kojoj su polaznici, od iskusnog voditelja ugostiteljskih obrazovnih programa u toj školi – chefa Saše Bešlića, imali priliku učiti i usavršavati tehnike kreiranja i izrade valentinovskih restoranskih deserata. Radionica u koju se uključio, zbog važećih epidemioloških pravila ograničeni broj polaznika iz redova ugostiteljsko-slastičarskih profesionalaca, ali i darovitih amatera, uključenima je ponudila mogućnost širenja njihovih znanja i »tesanja« vještina priprema restoranskih monoporcijskih deserata kao i francuske entremet torte.
Održana radionica nije i jedini njihov takav program povezan s Valentinovom. Tako će i na sam dan zaljubljenih, u ponedjeljak 14. veljače, u ugostiteljskom praktikumu krčke srednje škole biti održana još jedna slična radionička edukacija, a u poslijepodnevnim će satima u djelo biti provedena i radionica pripremanja valentinovske večere. Polaznici programa namijenjenog parovima koji dan zaljubljenih odluče provesti romantično se družeći se uz »šparhet«, pod vodstvom chefa-instruktora imat će priliku zajedničkim snagama pripremati prigodnu večeru od četiri slijeda. Pripremljena večera potom će se konzumirati u praktikumu, uz druženje s ostalim polaznicima, predstavili su nam voditelji tog zanimljivog i originalnog programa sudjelovanje u kojemu će zainteresirani polaznici (broj kojih je ograničen na deset) plaćati po cijeni od 200 kuna po sudioniku. Na valentinovskom meniju će redom biti tuna tartar s kremom od avokada i emulzijom citrusa, rižoto s gamberima i šparogama, file brancina u škartocu, odnosno medaljoni grdobine u umaku od žlahtine, povrće s otočnim biljem i krema od palente te valentinovski kolač, uz Amorov koktel!