Drama na odmoru

Skupini turista na otoku Lošinju je pozlilo zbog – salmonele; neki su hospitalizirani; izvor zaraze još nepoznat

P. N.

Ilustracija / Foto Sergej Drechsler

Ilustracija / Foto Sergej Drechsler

“Sveukupno se radi o 20-ak pacijenata, u zadnja 24 sata troje ih se javilo na naš hitan prijem. Kod djece koja su zaprimljena kod nas u stolici su detektirani bakterijski uzročnici, što je salmonela”, kazao je Zoran Barušić, zamjenik ravnatelja Klinike Fran Mihaljević



Obiteljski odmor pretvorio se u dramu. Po odlasku iz hotela i na putu kući Teina dvogodišnja kći osjetila je bol u trbuhu.


“Dolazimo doma i tu noć je prvi put povraćala i dobila temperaturu, temperatura ide preko 40, isto tako subota cijeli dan. U nedjelju se javljamo na hitni trakt na Sušak”, kaže Tea Simčić, majka zaražene djevojčice za Dnevnik.hr.


Gdje kreće liječenje s tri vrste antibiotika, a u čekaonici – šok.




“Kad sam ugledala gospođu koja je boravila u isto vrijeme kad i mi tamo, isto je bila s djetetom od 2 godine, s tim da je i ona imala probleme, bilo mi je jasno da to ne može biti slučajnost”, dodaje Simčić.


I lavina je krenula. Iz dana u dan počeli su se otkrivati novi slučajevi. Svima isto mjesto ljetovanja – lošinjski hotel Vespera.


“Sveukupno se radi o 20-ak pacijenata, u zadnja 24 sata troje ih se javilo na naš hitan prijem. Kod djece koja su zaprimljena kod nas u stolici su detektirani bakterijski uzročnici, što je salmonela”, kazao je Zoran Barušić, zamjenik ravnatelja Klinike Fran Mihaljević, kako javlja  Dnevnik.hr.


Pronađena u uzorcima s Lošinja. U Nastavnom zavodu Primorsko-goranske županije traju intenzivne analize. Izvide provodi i Državni inspektorat.


“80-ak uzoraka to su uzorci koji su išli po nalogu sanitarne inspekcije to su uglavnom djelatnici i nešto ima pacijenata koji su se javili u ispostavu da imaju simptome, bakteriološka obrada je u tijeku, imamo par uzoraka od ranije. Kod njih dvoje potvrđena je salmonela”, kaže Dolores Peruč, s odjela za kliničku mikrobiologiju NZJZ-a Primorsko-goranske županije, kako javlja  Dnevnik.hr.


Iz hotela kažu da, iako još uvijek nije potvrđeno da je izvor zaraze u hotelu, poduzeli su sve mjere zaštite gostiju. Dezinficirane su sve prostorije, površine i sitan inventar, a osoblje koje radi s hranom nosi rukavice. Postavili su, navode, i dezinficijense po hotelu.


Infekciju može prenijeti oboljela osoba ili pak kliconoša, a izvor infekcije je najčešće hrana. A ljeti je oprez posebno važan.


“Higijena ruku je zapravo osnovna prilikom uzimanja hrane i potrebno je da sva hrana koja je dugo stajala na sobnoj temperaturi se više ne koristi za  ili ako je bila u frižideru do drugog dana ta hrana može biti suspektna”, napominje Peruč.


Na Lošinju inspekcija nije utvrdila nedostatke vezane uz rukovanje hranom, a izvor zaraze trebao bi biti poznat idući tjedan, po završetku analiza izuzetih uzoraka.