Ćunsko

Masline, mlinski kamen, ljudske ruke, “rupa”, “športa” i na kraju – ulje dobiveno po starinski

Bojan Purić

Tarcizio Hrončić i Fabijan Lechich / Snimio Bojan PURIĆ

Tarcizio Hrončić i Fabijan Lechich / Snimio Bojan PURIĆ

Za ovu priliku prerađeno je oko 150 kilograma maslina, s tim da je samo manji dio s područja Ćunskog - maslinara Danila Ivkovića s nedalekih Kurila, a ostatak, veći dio, pribavljen je sa susjednog otoka Cresa, od obitelji Cesarić



ĆUNSKI  Približno 1897. godine u Ćunskom je izgrađen Torać, mlin za masline u kojem su mještani desetljećima prerađivali masline i od njih dobivali ulje, a iako je tehnološki razvoj ušao i u maslinarstvo, jednom godišnje u ovom lošinjskom selu obrađuju masline na tradicionalan način, što je i društveni događaj u ovoj maloj sredini. Za ovu priliku prerađeno je oko 150 kilograma maslina, s tim da je samo manji dio s područja Ćunskog – maslinara Danila Ivkovića s nedalekih Kurila, a ostatak, veći dio, pribavljen je sa susjednog otoka Cresa, od obitelji Cesarić.


Mlinski kamen pričvršćen je za drvenu konstrukciju koju hodajući ukrug okreće nekoliko mještana, a nakon toga u »rupi« podno kamena ostaje grubo mljevena smjesa, tzv. pašta, koja se potom lopatom prebacuje u kablove, a iz njih rukama utrpava u »športe«, okrugle pletene vreće koje se poput palačinki jedna na drugu smještaju ispod preše, da bi se time dobilo najkvalitetnije ulje. Kako bi se postigla potpuna iskorištenost smjese, postupak se ponavlja s korištenjem tople vode, zagrijane na ognjišću, nakon čega se pomoću preše iz maslina iscijedi i ostatak ulja, sada nešto manje kvalitetnog.


Torać – stari mlinski kamen / Snimio Bojan PURIĆ


Ovaj postupak, kao i posljednjih desetak godina, otkada se udruga »Harmonija« prihvatila održavanja tradicije starog mlina za masline, vodili su Tarcizio Hrončić i Fabijan Lechich, s tim da su se u pojedinim koracima pridružili i drugi mještani, pa i gosti iz drugih mjesta na otoku, vični poslovima koji s vremenom nestaju iz »opisa radnog mjesta« otočnih stanovnika.




Torać su tijekom višesatnog posla posjetili i drugi zainteresirani otočani i gosti otoka, s tim da im je za degustaciju, pa i usporedbu, bilo ponuđeno nekoliko uzoraka maslinovog ulja – otočnog, istarskog i dalmatinskog, a u međuvremenu je pripremljeno i konkretno jelo, »na žlicu«, za radnike i goste – mala fešta kao jedan od rijetkih javnih društvenih događaja tijekom godine u ovom mjestu, pri čemu je, kao i svake godine, pripomogao Željko Gadža »Eki«, ugostitelj iz obližnjih Artatora.