Marin Pleše / Foto Vila Rova, Sanjin Ilić
Marin Pleše s predanošću doprinosi razvoju gastronomije rodnog otoka Krka te posvećeno pomiče granice u načinu korištenja lokalnih namirnica
povezane vijesti
U zagrebačkom hotelu Esplanade, prošlog su tjedna dodijeljene nagrade najboljim hrvatskim restoranima i chefovima. Prema izboru gastronomskog vodiča Gault & Millau, trofej za “Mladi talent godine” za Hrvatsku osvojio je Marin Pleše – mladi ali i već iskusni chef restorana Vila Rova, iz Malinske na otoku Krku.
Marin Pleše s predanošću doprinosi razvoju gastronomije rodnog otoka Krka te posvećeno pomiče granice u načinu korištenja lokalnih namirnica koje odražavaju jedinstvenu kulinarsku baštinu otoka, objašnjavaju organizatori ove dodjele nagrada, naglašavajući i da je spomenuti otočni majstor kulinarstva nedavno odradio staž u jednom od ponajboljih restorana na svijetu – španjolskom El Celler de Can Roca koji od 2009. godine održava najviše tri Michelinove zvjezdice.
Stečeno iskustvo Pleše će u inovativne nove recepte, organizaciju rada u kuhinji i usavršavanje odnosa prema gostima pretočiti u nadolazećoj sezoni koja, doznajemo od vlasnika Vila Rove, u tom obiteljskom hotelu započinje već iduće subote, 27. travnja.
Vila Rova po prvi je put uvrštena u gastronomski vodič Gault & Millau za Hrvatsku, međunarodne edicije čije je sedmo izdanje u dvojezičnom obliku predstavljeno upravo na svečanosti na kojoj je spomenutom krčkom chefu dodijeljeno zasluženo priznanje.
Osim tog otočnog restorana, u vodič je uvršteno još tri stotine top restoranskih imena iz svih dijelova naše zemlje koja se ističu svojom inovativnošću, kvalitetom i autentičnošću.
Za malinskarsku Vila Rovu ocjenjivači su u spomenutom vodiču ustvrdili da je jedini fine dining restoran na otoku Krku.
Spomenuti treba i da se timu tog otočanima već dobro poznatoga centra vrhunske gastronomije nedavno pridružio i Marko Škarica, novi maître d’ restorana Vila Rova.
Iza Škarice stoji bogato iskustvo pozicije maître d’ i sommeliera u rovinjskom restoranu Agli Amici s Michelinovom zvjezdicom, te tri godine iskustva u kvarnerskom Draga di Lovrana, na poziciji glavnog sommeliera.
Škarica je u prošlosti odnio nagradu najboljeg sommeliera Istre i Kvarnera, a 2019. je bio među finalistima za izbor najboljeg sommeliera Hrvatske.
Svojim će iskustvom pridonijeti proširenju i unaprjeđenju vinske karte restorana Vila Rova, ističu predstavnici restorana koji je posljednjih godina postao nezaobilaznom točkom interesa ljubitelja dobroga ića i pića.
Nije na odmet reći i da restoran Vila Rova otvara svoja vrata već ove subote, 27. travnja, i to u novome ruhu. Sezonu 2024. u Vila Rovi zasigurno će obilježiti potpuno preuređena sala restorana koja će pružiti osvježeni ambijent za uživanje u delicijama Marina Plešea te biti mjesto novih susreta i stvaranja ukusnih uspomena starim i novim gostima na Krku, kažu nam članovi obitelji Krnčević, vlasnici Vila Rove.