povezane vijesti
KRK – Učenici Srednje škole »Hrvatski kralj Zvonimir« drugu godinu za redom sudjelovali su na međunarodnom festivalu i natjecanju konobara, barmena, barista i restorana koje se održava u Splitu. Na ovogodišnjem X. Grand Gourmetu, doznali smo od ravnateljice te obrazovne ustanove Gordije Marijan, sudjelovalo je četvero učenica i učenika drugog ugostiteljskog razreda, koji svoje obrazovanje stječu za zanimanje konobar.
Natjecateljske kategorije za koje su se učenici, pod vodstvom svoje mentorice i nastavnice iz struke Sandre Morožin, zainteresirano i s velikim angažmanom pripremali bile su prigotovljavanje koktela od rakova pred stolom gosta i pravilno otvaranje i rastakanje pjenušca, prepoznavanje deset alkoholnih pića po mirisu i slaganje osam oblika od platnenih ubrusa te priprema duge barske mješavine.
U svakoj od spomenutih disciplina mlade su otočanke i otočani pokazali svoju vještinu i izvrsnost pa je tako Nadia Kosić osvojila zlatnu medalju u ogledavanju u prigotovljavanju koktela od rakova i pravilnom otvaranju i rastakanju pjenušca. Srebrnu je medalju u Splitu osvoijila Marija Luiza Tancabelić u pripremanju duge barske mješavine, natjecanju u kojoj je njen razredni kolega Leonardo Đuđaj osvojio broncu. S brončanom medaljom oko vrata vratio se i mladi budući vrsni konobar Fikret Oraščanin koji je treće mjesto osvojio u disciplini prepoznavanje alkoholnih pića po mirisu i slaganje platnenih ubrusa.
– Ovo natjecanje bila je izvrsna prilika da učenici stječu nova znanja u struci te na primjerima ostalih natjecatelja, kao i izlagača pojedinih brendova pića i ugostiteljske opreme, upoznaju trendove koji prate ugostiteljsku djelatnost – istakla je s pravom zadovoljna i ponosna ravnateljica Gordija Marijan. Sudjelovanje u natjecanju realizirano je uz podršku lokalne zajednice, to jest financijsku pomoć donatora iz redova tvrtki Valamar Riviera, Brunac, restauranta i konobe Oliva te Argola – obrta za ribarstvo, trgovinu i ugostiteljstvo.