Foto B. Brozović
Ispred Interpretacijskog centra maritimne baštine Duboak održan je događaj inspiriran knjižicom pokojnog akademika Branka Fučića »Gaštronomija grišnoga fra Karla z Dubašnice«
povezane vijesti
MALINSKA – Ljubitelji gastronomije uživali su u jedinstvenom kulinarskom događaju nazvanom »Dubašljanska gaštronomija – grišnome fra Karlu u čast« koje je održano pred malinskarskim Interpretacijskim centrom maritimne baštine Duboak. U organizaciji te ustanove, a u želji da se lokalna kulturno-povijesna, gastronomska i jezična baština prezentiraju i otrgnu od zaborava, na tom je lokalitetu upriličeno gastronomsko putovanje u prošlost, inspirirano knjižicom pokojnog akademika Branka Fučića – »Gaštronomija grišnoga fra Karla z Dubašnice« iz 1996. godine. U tom Fučićevu djelu, naime, grišni fra Karlo poučava svog dijaka tajnama samostanske kuhinje, a glagoljska slova isprepleću se s lokalnim namirnicama otoka Krka.
Recepte tradicijom inspiriranih jela iz spomenute knjižice, u ovoj je prigodi interpretirao poznati malinskarski chef Marin Pleše koji je svojim umijećem pridonio upisu restorana Vila Rova u renomirani Gault&Millau vodič za regiju Kvarner. Posjetitelji su tako imali priliku degustirati bakalaj na glagoljaški način uz panadu za bratju i težaki, mostirsku maneštru, pastirski kunpir i fažol te jen lipi rižot. Sva su jela dovršavana na licu mjesta, uz elemente više gastronomije i atraktivan kulinarski šou spomenutog majstora kulinarstva.
Uz degustaciju jela i pića, sudionici ovog gastrodogađanja na dar su dobili i knjižicu sa sastojcima svakog jela te drvenu čašu od hrastovine. Ugodno druženje do kasno u noć nastavilo se uz odličnu glazbu i kanat domaćih kantadura, a izlagači lokalnih proizvoda otoka Krka dodatno su upotpunili kulinarsko događanje ponudom autohtonih slastica, krčkog meda, vina, likera, domaćih marmelada, ribljih prerađevina, sira, nagrađivanog krčkog maslinovog ulja i mnogih drugih otočnih proizvoda.
Potrebu za ovakvim manifestacijama potvrđuju oduševljenje posjetitelja i unaprijed rasprodane karte za degustaciju tradicijom inspiriranih jela, zaključili su organizatori ove gastropriredbe. Manifestacija je održana uz pokroviteljstvo Turističke zajednice Kvarnera i Turističke zajednice općine Malinska-Dubašnica, uz podršku hotela Vila Rova, ribarnice Argola i tvrtke Gelati d’Oro.