Direktorica TZ otoka Krka, Majda Šale / Foto: M. TRINAJSTIĆ
Knjiga »Krk - 50 delicija zlatnog otoka«, nagrađena u kategoriji Novi projekt u turizmu, na 112 stranica predstavlja 50 recepata krčkih jela, za ovu priliku pripremljenih na moderan i inovativan način zahvaljujući kreativnosti vrsnih otočnih kuhara
povezane vijesti
KRK – Gastroknjiga »Krk – 50 delicija zlatnog otoka« dobila je nacionalnu godišnju nagradu Simply the Best u kategoriji Novi projekt u turizmu. Spomenutu nagradu za kreativnost, inovativnost, razvoj i unapređenje turističke ponude destinacije, sad već tradicionalno dodjeljuje Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia, a kako doznajemo od predstavnika TZ-a otoka Krka, institucije koja stoji iza projekta stvaranja nagrađene knjige, otočanima će zaslužena nagrada biti uručena u Crikvenici, u studenom ove godine.
Tiskanje knjige »Krk – 50 delicija zlatnog otoka« pokrenula je Turistička zajednica otoka Krka u cilju promocije zanimljivih i jedinstvenih otočnih recepata koji su za ovu knjigu bili pripremljeni na moderan i inovativan način, zahvaljujući kreativnosti vrsnih kuhara otočnih restorana, istakula je predstavljajući nam taj netom nagrađeni projekt Majda Šale, diirektorica otočnog TZ-a.
Važnost gastrodoživljaja
Knjiga je dovršena krajem 2019. godine te na svojih 112 stranica čitateljima predstavlja 50 recepata i isto toliko fotografija svih u njoj predstavljenih »krčkih« jela. Prevedena je na engleski, njemački i talijanski jezik. Autor fotografija je Valter Stojšić, urednice Majda Šale i Viviana Brkarić, a recepte su stručno obradili Dražen Lesica i Milan Nenadić. U cijelom projektu sudjelovalo je 19 ugostitelja s otoka Krka.
– Predstavljanjem ove kuharice željeli smo naglasiti važnost gastronomskog doživljaja našeg otoka. Inspirirani tradicionalnom krčkom kuhinjom i bogatstvom okusa domaćih sezonskih namirnica i prepoznatljivih jela od ovčjeg sira, maslinovog ulja, izvrsnog pršuta i janjetine, kao i poznatom žlahtinom i slasticama, vrsni su chefovi krčkih ugostiteljskih objekata pripremili jela na svoj, ponešto drukčiji, suvremeniji i kreativniji način te su svi tako dali osobni pečat i dodatni značaj ovoj knjizi, napominje Šale.
Tradicijska baština
Gastronomska ponuda jedan je od važnijih aduta krčkog gostoprimstva, a kulinarski specijaliteti utkani su u sve otočne proslave i okupljanja pa je nagrađena kuharica stoga i svojevrsna promocija cjelokupne tradicijske baštine otoka Krka, ali i originalan suvenir i dar koji su, zaključila je čelnica TZ-a otoka Krka, već danas prepoznali mnogi.
– Nagrada Simply the Best svima nama na otoku bit će poticaj za daljnji rad, posebice u kreiranju novih programa na temu tradicionalne gastronomije u kojoj sudjeluje sve veći broj ugostitelja, sa sve bogatijom i raznovrsnijom ugostiteljskom ponudom temeljenom na tradiciji našeg, kvalitetnim namirnicama i zanimljivim receptima prebogatog otoka, poručila je direktorica TZ-a otoka Krka Majda Šale.