Foto Mladen Trinajstić
Iako se berba maslina na području Punta i okolice, barem u trenutku dok smo ćakulali s lokalnim maslinarima i maslinarskim znalcima, još zapravo i nije bila zahuktala, prvi su dojmovi već bili tu
povezane vijesti
Vjerojatno je mnogima poznata ona uporedba koja kazuje da je vinova loza poput ljubavnice, koja traži svakodnevnu pažnju i maženje, u izostanku kojih ti okreće leđa i odlazi, a maslina poput majke koja te uvijek beskonačno voli i uvijek ti daje sve od sebe, čak i onda kad je zapostavljaš i ne poklanjaš joj zavrijeđenu ljubav i brigu. Je li tome uistinu tako provjerili smo ovih dana u samom središtu krčkog maslinarstva, u Puntu gdje se tijekom listopada, ali i tjedana koji za njim slijede, sve oduvijek vrti upravo oko te plemenite mediteranske poljoprivredne kulture.
Iako se berba maslina na području Punta i okolice, barem u trenutku dok smo ćakulali s lokalnim maslinarima i maslinarskim znalcima, još zapravo i nije bila zahuktala, prvi su dojmovi već bili tu, kako kod onih koji masline ovih dana beru, tako i onih koji »zabijeni« u pogonima u kojima se ubrani plod prerađuje u ulje, vrijedno rade.
– Istinu govoreći, da proteklih dana nije puhala tako jaka bura pod udarima koje masline s naših stabala padaju na tlo i propadaju, ni mi još ne bismo krenuli s branjem, rekli su nam supružnici Meri i Ranko Žic, poznati puntarski ugostitelji čiji je caffe bar »Jadro« oduvijek glavno okupljalište i »družilište« Puntara.
– Oboje volimo kad su masline zrelije no što su dok ih danas beremo, onako – prošaranije crnim, dozrelijim plodom. Ali ovog puta, obzirom da za iduće dane prognostičari najavljuju daljnje jačanje bure, jednostavno nije bilo druge do li se baciti na posao, kazuje nam Meri zadužena uglavnom za branje maslina s nižih, s tla dostupnijih grana ali i za pridržavanje škala svojem suprugu.
A on je, uz pomoć električnog tresača, masline na tlom rasprostrte ponjave »skidao« s onih najviših grana koje su, priznaje, u tom njihovom masliniku zapravo i najplodnije.
– Pregusto su ovdje zasađena stabla tako da se sva »rivaju« u nebo, kaže Ranko napominjući da je, za razliku od tog njihova maslinika lociranog točno nasuprot ulaza u puntarsko nautičarsko središte, berba znatno lakša, jednostavnija i »sigurnija« u ostatku njihovih obiteljskih maslinika, u kojima su masline rezidbom formirane tako da se glavnina posla ipak može odrađivati s tla.
Ipak ima posla
Vraćajući se na priču o ljubavnici i majci, naši su se sugovornici s tom tvrdnjom tek djelomično složili, ističući da i oko masline, barem ukoliko od nje želiš izvući maksimum, ima podosta posla. Rezidbe grana, košnje trave i trnja u podnožju stabala, praćenja stanja stvari s štetnicima i provođenja preporučenih agrotehničkih mjera nisu oslobođeni niti maslinari, barem ne oni koji nisu »teški rekreativci«, kažu naši sugovornici priznajući pri tom da se i oni, zbog posla kojim se bave a koji im u dobrim sezonama poput protekle uzima i previše vremena, ne stignu svojim maslinama posvetiti u mjeri u kojoj bi voljeli, i koje one nedvojbeno zaslužuju.
– Kako bilo, sad smo ovdje i radimo, beremo koliko stignemo odnosno koliko možemo u dvoje, nastavlja Meri objašnjavajući da na pomoć svog podmlatka ove godine može računati tek vikendima. »U obiteljskim maslinicima moje i suprugove obitelji imamo stotinjak stabala, tako da posla ima i preko glave. Najčešće sve uspijemo odraditi u petnaestak radnih dana, prvih nekoliko nam je uvijek ugodno i zabavno, a onda ipak postane pomalo naporno iliti »štufo«, priznaje Meri. »Bilo bi i brže da nas je više, ali što je – tu je«, nastavlja ne skrivajući zadovoljstvo rezultatima početnih dana berbe koji se, barem u masliniku kojem su se prvom posvetili, pokazuju sasvim solidnima. Ljudi još nisu krenuli u masovniju berbu koja će, pretpostavljam, u najvećem djelu punatrskih maslinika krenuti ovih dana, uz buru i svježinu kako to ovom djelu godine i priliči, zaključila je razgovorljiva Puntarka.
Danoćni pogon
Slične dojmove, ili bolje rečeno očekivanja solidne berbe, čuli smo i u najvećem otočnom prerađivačkom pogonu – onome tvrtke Trgovina Krk u okrilju koje djeluje Uljara Punat. Njen voditelj, iskusni otočni uljar, ali i maslinar Miljenko Parčić predstavio nam je da, nakon »stidljivog« uvoda kojemu su ondje svjedočili u dosadašnjem djelu listopada, od ovog vikenda očekuju zamah berbe i navalu maslinara.
– Nažalost, sve je manje onih koji uspijevaju masline brati svakodnevno, a sve više onih vikend berača, što i nije iznenađenje obzirom da većina otočnih maslinara ima svoje redovne, profesionalne obaveze. Godišnji odmori se očito ispucavaju ljeti tako da u doba berbe maslina većini naših sumještana za odlazak u maslinike preostaju samo slobodne subote i nedjelje, nastavlja Parčić otkrivajući nam da je nakon višednevnog perioda rada »na ćape« od ovog vikenda Uljara Punat u danoćnom pogonu, bude li potrebe i u 24-satnom režimu.
A sve kako bi se pravovremeno preradile svježe ubrane masline koje, želi li se dobiti ulje vrhunske kakavoće, ne smiju predugo čekati na meljavu.
– Lani smo u našem pogonu preradili petstotinjak tona maslina, a ove očekujem sličan ili neznatno bolji rezultat što i nije loše, obzirom da su još donedavno mnogi otočani govorili da na njihovim stablima gotovo da i nema ploda. Problema je bilo, ponegdje stvarno uopće nema ploda što je rezultat vremenskih prilika odnosno iznenadnih vrućina koje su dio nasada zahvatile u periodu njihove cvatnje. Dojam je da su time ipak najviše stradale talijanske sorte dok su one naše, domaće, a kojih u okolici Punta, ali i diljem otoka Krka i nadalje ima podosta, ipak dobro »pregrmile« taj period. Urod ondje ipak neće izostati, nastavlja Parčić. Voditelj uljare nam je otkrio i da su do sad prerađene, istini za volju tek simbolične količine najranije ubranog ploda, pokazale da se i ove godine na Krku može očekivati ulje izvrsne kakvoće. I ne samo to, i radman je i više no solidan pa se već u ovom trenutku, dakle u samom startu berbe kad je izdašnost maslina uobičajeno slabija, u nas već dobija 9, čak i 10 kilograma ulja na stotinu ubranih kilograma ploda.
Domaće sorte
Naravno, već je u tijeku primanje predbilježbi maslinara odnosno postupak stvaranja rasporeda dovoženja maslina na preradu koje će se u narednim tjednima listopada, pa i studenoga, zasigurno intenzivirati, posebice nakon što za branje postanu spremne i domaće sorte koje dozrijevaju nešto kasnije u odnosu na »talijanke«. Voditelj uljare, podsjetivši nas da su pred tri godine strojevi tog pogona preradili više od 800 tona maslina, predstavio nam je da će i tijekom ovogodišnje, u odnosu na spomenutu ipak skromnije berbe, uvjeti prerade pa tako i otkupa maslinovog ulja biti jednaki lanjskima. A to znači da će se, sve dok za preradu bude potrebe, ubrani plod primati svakog dana, od 7 do 19 sati, a nedjeljama od 16 do 19 sati.
Cijena prerade ostala je u maslinarima također već poznatim okvirima što znači da za 100 kilograma maslina trebati izdvojiti 150 kuna. Po običaju, prerada se može platiti i u ulju – s 2 kg ulja na 100 kg prerađenih maslina. Sam otkup ulja vrši se po cijeni od 65 kuna za kilogram. Parčić podsjeća i da se ulje otkupljuje samo od maslinara koji su u poljoprivrednom upisniku. Svi ostali uljari mogu prodati svoje ulje isključivo kao »ušur« odnosno do nivoa visine naknade za uslugu prerade i to po istoj, već navedenoj cijeni, nastavlja Parčić dodavši da se za zasebnu meljavu, dakle s ciljem dobivanja ulja isključivo od vlastitih maslina, treba zadovoljiti minimalni količinski prag postavljen na tristotinjak kilograma ploda. U pogonima najvećeg otočnog prerađivača maslinova ulja, naravno kad se posao zahukta i proradi po sistemu »kontinuirane prerade«, dnevno se u prosjeku može samljeti i u ulje pretvoriti i do 25 tona maslina.
– Ove godine do takvog zamaha u radu još uvijek nismo stigli i realno gledajući, očekujemo da bismo u takav režim mogli ući tek za koji tjedan, kad u potpunosti »prorade« domaće sorte, završio je naš sugovornik.
Kvarat stoljeća Dana maslina
Spomenuti valja da Puntari ove godine obilježavaju i 25. obljetnicu od premijernog izadanja programa Dana maslina – manifestacije koja je pokrenuta još 1996. godine. S nakanom predstavljanja i promoviranja maslinarstva, dijelom i s ciljem produljenja turističke sezone odnosno obogaćivanja posezonskog perioda događanjima u kojima će moći uživati i posjetitelji otoka Krka, predstavnici Turističke zajednice Općine Punat, uz potporu lokalne uprave i ovog su puta priredili niz zabavnih, sportsko-rekracijskih, gastronomskih, ali i edukativnih događanja. I dok su domaćima, posebice onima koji se bilo rekreativno, ili »za ozbiljno« bave maslinarstvom posvećena edukativna pradavanja i radionice (za provedbu kojih su zaduženi agronomski i prehrambeno-tehnološki stručnjaci), gostujućim su ljubiteljima maslina i maslinovog ulja u Puntu u narednim danima pak namijenjeni programi u kojima posjetitelji tog otočnog mjesta u tamošnjim restoranima mogu uživati u posebnoj ponudi jela spravljenih na bazi maslina i maslinovog ulja, prigodnim umjetničkim izložbama ali i rekreativnim, mahom planinarskim aktivnostima.
Središnji događaj ove »maslinarske godine« nedvojbeno je bilo ovotjedno svečano otvorenje Interpretacijskog centra maslinarstva – Starog toša, novouređenog i suvremenim prezentacijsko-interpretacijskim alatima opremljenog kompleksa koji je pred koji dan javnosti otvorio svoja vrata u središtu tog otočnog mjesta. Interpretacijski je centar, podsjetimo, uređen i oformljen u donedavna oronulom objektu kojeg je lokalna uprava obnovila i revitalizirala koristeći raspoložive bespovratne europske potpore.
Vražja maslinova muha
I ove godine, iako znatno manje no u nekim prethodnim, na dijelu ploda bilježimo pojave uboda maslinove muhe. Osim toga, barem za sad ne vidimo druge naznake nekih problema s zdravljem ploda, zaključio je Parčić napomenuvši da je organoleptička provjera dobivenog ulja pokazala da su prve litre te krčke gastronomske delicije karakterističnog gorkasto-pikantnog ukusa, upravo onakvog kakvo se na početku berbe očukuje, odnosno »traži«.
Gotovo ni kapi od prethodne godine
Govoreći o trenutnom stanju zaliha, barem kad je Uljara Punat u pitanju, Parčić nam je otkrio da zbog odlične turističke sezone i prometa koji je na cijelom otoku Krku bilježen proteklog ljeta, u skladištima ali ni u trgovinama te otočne trgovačke kompanije gotovo da više uopće nema njihova maslinovog ulja iz prethodne godine!