Osmo izdanje

Fešta od sira u Kolanu slavi najpoznatiju hrvatsku otočnu deliciju

Marinko Glavan

Foto Dino Stanin/PIXSELL

Foto Dino Stanin/PIXSELL



Rekordnih četrdeset proizvođača predstavit će najpoznatiju i najcjenjeniju deliciju otoka Paga, na tradicionalnoj Fešti od sira koja će sutra, u petak 30. kolovoza, biti održana u Kolanu, kolijevci i središtu proizvodnje paškog sira.


Riječ je o već osmoj po redu Fešti koja slavi sir prepoznat u cijelom svijetu koji nastaje zahvaljujući specifičnim i često surovim klimatskim uvjetima i ispaši paške ovce na kamenjaru prošaranom aromatičnim i ljekovitim biljem, kao i znanju i trudu vrijednih otočana koji umijeće proizvodnje paškog sira prenose s generacije na generaciju.


– Fešta od sira tradicionalno se održava zadnji petak u kolovozu inicijativom Udruge proizvođača paškog sira i okuplja najbolje proizvođače sira s otoka Paga i zaljubljenike u sir.




Na ovogodišnju, osmu po redu Feštu od sira, koja nosi i oznaku “Hrvatski otočni proizvod”, kao nematerijalno kulturno dobro, dolazi rekordnih 40 proizvođača, a velika je čast i što se održava pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske. Manifestacijom se predstavlja paški sir koji se još uvijek radi na autohtoni način, a ove godine smo pripremili najbogatiji program do sad, najavljuje Sabina Gligora Sabalić, direktorica Turističke zajednice Općine Kolan koji je uz Općinu Kolan i Udrugu proizvođača paškog sira organizator ove manifestacije.


Uz predsjednika RH, pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo poljoprivrede i ribarstva, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Zadarske županije.


Program ovogodišnje Fešte od sira je zaista bogat i primjeren za sve uzraste. U popodnevnim satima održat će se brojne edukativne radionice, poput “Zalogaji za pamćenje” pod stručnim vodstvom edukatorice Manuele Plohl, u kušaoni sirane Gligora.


Na radionici će se, ističu organizatori, sljubiti vina i sirevi sirana Udruge proizvođača paškog sira koji imaju certifikat izvornosti.


U sklopu programa Fešte je i radionica pletenja i izrade gipsa na kojima će se koristiti otočni materijali i motivi, kao i likovno-kreativna radionica za odrasle “Say cheese and paint” te promocija knjige “The Cheesemaker’s Daughter” američke spisateljice Kristin Vuković, u čijem su središtu radnje upravo otok Pag i paški sir. Sve to odvijat će se uz degustaciju sireva brojnih lokalnih sirana čija će vrata biti otvorena za sve posjetitelje koji se žele upoznati s tradicionalnom i jedinstvenom proizvodnjom sira.


Pored njih, predstavljaju se i izlagači ostalih autohtonih proizvoda, a koji se jako dobro slažu uz paški sir – proizvođači maslinovog ulja, pršuta, meda kao i proizvođači suvenira i nakita od drveta i vune koji ove stare zanate čuvaju od zaborava.


Predstavit će se i poznati vinari kako lokalni tako i s drugih područja Lijepe naše čija vina savršeno “pašu” uz sir. Uz stručne panele, okrugli stol i posebnu ponudu Etnografske zbirke, posjetitelje očekuje i odličan zabavni program, od folklornih nastupa do koncerta grupe Dalmatino.