Snimio Mladen TRINAJSTIĆ
Dani smokava prilika su da progovorimo o aktualnostima kojih, kad je smokvarstvo u pitanju, ima podosta, posebice u svijetu gdje je uzgoj tog voća, jednako kao i proizvodnja različitih proizvoda od nje, u stalnom rastu, ustvrdio je Prgomet
povezane vijesti
Nakon što su se na krčkoj rivi, u atraktivnom sportskom spektaklu skakači s motokom nadmetali u tome “tko će više”, već idućeg jutra, onog današnjeg, isti je lokalitet grada Krka ispunjen bio onima koji su se ogledali u onom – tko će slađe. Šetnicu uz Veliki park, naime, zaposjeli su izlagači ali i posjetitelji 17. izdanja Dana smokava, tradicionalne manifestacije koju Turistička zajednica Grada Krka, po sad već ustaljenoj praksi, organizira u danima dozrijevanja te mediteranske, pa tako i na Krku sveprisutne voćke.
Uz sudjelovanje članica i članova udruge Krčki knezovi Frankopani koji svojom kostimiranom pojavom uljepšavaju gotovo sve manifestacije na području tog otočnog grada, ali i mladih folkloraša koji su nuđenjem svježih smokava prolaznicima i posjetiteljima prodajno-izložbenog sajma čin njegova otvorenja također činili ljepšim i šarenijim, direktorica TZ Grada Krka Ivana Kovačić i dr.sc. Željko Prgomet, vjerojatno najveći domaći smokvarski stručnjak predstavili su ovaj događaj kao i njegove temeljne zasade. A one se ogledaju u promociji i popularizaciji smokvarstva, jednako kao i poticanju prakse prerade ploda te voćarske kulture, uz prezentaciju proizvoda koje nažalost ne pretjerano brojni ali vrijedni uzgajivači i prerađivači smokava s Krka i regije stvaraju u svojim OPG-ovskim i kućnim “pogonima”.
– Dani smokava etablirali su se kao jedna od najprepoznatljivijih gradskih manifestacija, ustvrdila je Kovačić ne skrivajući zadovoljstvo činjenicom da se ustrajnost u održavanju tog kasnoljetnog programa “vraća” kroz svake godine sve veću i bogatiju paletu ondje izloženih i na kupnju ponuđenih proizvoda, ali i kroz ponudu jela od i sa smokvama koje u danima te manifestacije u svojim jelovnicima svojim gostima nude brojni ugostitelji. Dodala je da će i ovog puta, sve do nedjelje do kad Dani smokava traju, u Krku biti održan niz edukativnih i radioničkih programa, kako onih najmijenjenih mlađim posjetiteljima tako i odraslim kreativcima. Po običaju, u trodnevni smo program i ove godine uključili našeg redovnog gosta i podupiratelja, dr. Prgometa koji će nam u svom predavanju predstaviti novitete iz svijeta smokvarstva, a svojim savjetima zasigurno pripomoći i onima koji se tom granom voćarske proizvodnje, ili pak preradom ploda smokve danas u nas bave, nastavila je čelnica krčke turističke ustanove.
Kovačić je, upućujući poziv svima da tijekom ovog vikenda posjete Krk i njegove Dane smokava podsjetila i da će se za trajanja manifestacije u središtu grada odvijati bogat zabavni i glazbeni program. Ljubitelji smokava i smokvenjaka, džemova i rakija spravljenih od tog voća kao i svih ostalih prehrambenih, kozmetičkih pa i dekorativnih inačica njegova korištenja, nakon što su već mogli uživati u nastupu krčke klape Nono te potom na Veloj placi i u koncertu sopranistice Palome Pavan (koju je na klaviru pratio Ognjen Gravor), tijekom subotnjega prevečerja moći će guštati i u svirci članova Pachamama Street Connectiona, a u završnici Dana skomava i u nastupu krčke pjevačice Stefany Žužić.
Dr.sc. Željko Prgomet ocijenio je pak da je ova krčka priredba jedna od rijetkih, ali i više no dobrodošla manifestacija kojom se promovira smokva. Njenu posebnu vrijednost prepoznao je u bogatstvu i sadržajnosti ponude ali i ustrajnosti organizatora i domaćina čiji trud, zaključio je, donosi ploda.
Besplatno dijelili sadniceTradicija krčkih Dana smokava jest i ta da se na otvaranju spomenute manifestacije posjetiteljima sajma besplatno dijele sadnice te voćke. Tako je i ovog puta Krčanima ali i njihovim gostima besplatno podijeljeno čak stotinu sadnica. |
– Dani smokava prilika su da progovorimo o aktualnostima kojih, kad je smokvarstvo u pitanju, ima podosta, posebice u svijetu gdje je uzgoj tog voća, jednako kao i proizvodnja različitih proizvoda od nje, u stalnom rastu, ustvrdio je Prgomet. Upravo sam se vratio iz Kine, sa svjetskog kongresa kojemu je smokva bila u središtu, i moram proznati da sam i sam bio iznenađen spoznajama o zamahu uzgoja i prerade te kulture u toj dalekoj zemlji. U svijetu se danas proizvodi preko dvije stotina proizvoda od smokve. Osim u prehrani, u kojoj se smokva ističe svojim bogatstvom vitamina, minerala i vlakana, ta je voćka danas iznimno cijenjena i korištena i u farmaceutskoj industriji, a osim ploda, koriste se i njeni listovi pa čak i drvo. Poučen svime čemu sam i na tom stručnom skupu imao prilike svjedočiti, rekao bih da smokva danas dolazi na ono svoje “pravo” i zasluženo mjesto. A krčki Dani smokava, završio je spomenuti stručnjak, potvrđuju da ni Hrvatska, pa tako ni otok Krk po pitanju smokvarstva nisu “tabula rasa” odnosno da, kad je u pitanju stvaranja proizvoda od smokava, i mi pratitimo svjetske trendove, čuvajući i promovirajući pri tom vlastitu tradiciju.