Chef Marin Pleše u tanjure »pretočio« jela iz kuharice Branka Fučića / Snimio M. TRINAJSTIĆ
Chef Marin Pleše je pripremao ponudio Fratarsku čičadu, Datuli na buzaru, Marinadu zi palentu za bratju zdravu i bolnu te prošlogodišnji favorit posjetitelja - Bakalaj na glagoljaški način
povezane vijesti
MALINSKA Jednodnevna gastronomska manifestacija “Dubašljanska gaštronomija – grišnomu fra Karlu u čast”, organizirana od predstavnika Interpretacijskog centra maritimne baštine DUBoak, ponovno je privukla veliki interes ljubitelja gastronomije koji su u svega nekoliko dana prodaje ulaznica za spomenuto događanje popunili sva dostupna mjesta. Kao mjesto valorizacije, interpretacije i promocije dubašljanske materijalne i nematerijalne baštine, malinskarski DUBoak je ove subote, u suradnji s nagrađivanim chefom Marinom Plešeom, drugu godinu zaredom upriličio to umnogome jedinstveno kulinarsko putovanje u prošlost koje pokvariti nije uspjela niti sad već pomalo dosadna kiša koja ovog vikenda na Krku nije prestala padati.
Iskusni i nagrađivani chef Marin Pleše iz Malinske, podsjetimo, donio je suvremenu kulinarsku viziju u restoran “Vila Rova” koji je upravo zahvaljujući njegovim dosezima u osmišljavanju i pripravljanju jela upisan u renomirani Gault & Millau vodič za regiju Kvarner. Marin je u travnju 2024. zasluženo stekao i titulu “mladog talenta godine”. Događanje koje je i ovog puta posjetiteljima ispunilo trg pred DUBoakom nadahnuto je živopisnim tekstom akademika Branka Fučića iz 1996. godine, nazvanom “Gaštronomija grišnoga fra Karla z Dubašnice” u kojem Fučićev fra Karlo dijeli tajne samostanske kuhinje sa svojim naučnikom. Vođen receptima iz Fučićeve knjige i koristeći tradicionalne namirnice, ali i inovativne elemente visoke gastronomije, chef Pleše je tim povodom pripremao i sudionicima tog sad već tradicionalnog gastro festivala sa svojim brojnim pomoćnicima ponudio Fratarsku čičadu, Datuli na buzaru, Marinadu zi palentu za bratju zdravu i bolnu te prošlogodišnji favorit posjetitelja – Bakalaj na glagoljaški način.
Dok su degustirali tradicijom inspirirana jela grišnoga fra Karla z Dubašnice, posjetitelji su se mogli krijepiti krčkim vinima, ali i craft pivama, uživati u akustičnim izvedbama poznatih pjesama te nezaobilaznim nastupima kantura koji njeguju kanat po domaću. Tijekom uživanja u iću i piću predstavljani su i originalni recepti iz Fučićeve knjižice. Kulinarsko događanje upotpunili su izlagači lokalnih otočnih proizvoda, s ponudom svojih autohtonih slastica, krčkog meda, vina, likera, sira i maslinovog ulja čime je promovirana domaća poljoprivreda i proizvođači redom visokokvalitetnih domaćih proizvoda s područja Dubašnice ali i otoka Krka. Svaki je posjetitelj s ulaznicom mogao degustirati četiri jela, popiti čašu vina ili piva i uživati u presnacu, a svi su posjetitelji na poklon dobili i knjižicu sa sastojcima jela i popisom izlagača lokalnih proizvoda te drvenu čašu.