Predstavljene tradicionalne slastice

“Cres na pijatu”: Torta naših kapetana unikatni gastrosuvenir

Walter Salković

Margareta Debelić Radetić s Tortom naših kapetana / Foto W. SALKOVIĆ

Margareta Debelić Radetić s Tortom naših kapetana / Foto W. SALKOVIĆ

Spojem struke i želje da ostanem na otoku krenula sam s ljubavlju u ostvarenje dugogodišnjeg sna, a to je da u čast okusa otočnih nona iz zaborava izvučem stare autohtone recepte slastica kojima domaće ljude podsjećamo na djetinjstvo, a turiste upoznajemo s tradicijom našega kraja – rekla je vlasnica obrta Margareta Debelić Radetić



 


 


 




CRES  Nakon što su u sklopu projekta »Cres na pijatu« proteklih vikenda predstavljeni creska janjetina, sir, maslinovo ulje i med, na red su došle tradicionalne slastice rađene po starim creskim receptima. Na glavnom gradskom trgu posjetiteljima su prezentirane slastice poput medenjaka buculina, buculina s maslinovim uljem, kacotina, ružmarinića, smokvenjaka, gromačica i drugih slastica, a posebno mjesto zauzela je Torta naših kapetana, autorski proizvod Slastica Margareta.


Torta naših kapetana nastala je kao plod velikog iskustva, tradicije i ljubavi prema otoku Cresu. Sadrži bademe, smokve, limun, naranču, masline i med, a prvoklasno maslinovo ulje kao prirodni konzervans omogućuje dulje skladištenje ove jedinstvene torte. Turistička zajednica grada Cresa ističe Tortu naših kapetana kao unikatni gastrosuvenir, s obzirom na to da ostaje svježa i do tri mjeseca, a može se posluživati uz vino ili mlijeko.


Slastice koje su se mogle kušati proizvedene su u obiteljskom obrtu Slastice Margareta bez konzervansa i umjetnih sastojaka, rađene su ručno od lokalnih namirnica te su vrhunske kvalitete. Za svoje proizvode Slastice Margareta nagrađen je brojnim priznanjima i nagradama, a svi njihovi tradicionalni proizvodi nose i oznaku Hrvatski otočni proizvod.


Glazbena dopuna jazz/blues kvarteta / Foto W. SALKOVIĆ


– Moglo bi se reći da mi je proizvodnja slastica u krvi, s obzirom na to da mi je mama slastičarka, a tata pekar, te su svoju veliku ljubav prema slastičarstvu prenijeli i na mene. Spojem struke i želje da ostanem na otoku krenula sam s ljubavlju u ostvarenje dugogodišnjeg sna, a to je da u čast okusa otočnih nona iz zaborava izvučem stare autohtone recepte slastica kojima domaće ljude podsjećamo na djetinjstvo, a turiste upoznajemo s tradicijom našega kraja – rekla je vlasnica obrta Margareta Debelić Radetić.


Za glazbenu dopunu ovog slatkog događanja pobrinuo se jazz/blues kvartet koji su činili pjevačica Jelena Brnelić, saksofonist Franjo Črnjarić, gitarist Filip Flego te Vanja Vitezić na udaraljkama.


Degustacijom tradicionalnih slastica zaključena je manifestacija »Cres na pijatu«, a već sljedećeg vikenda počinje šesto izdanje sedmodnevnog događanja Creski kaić kojem je cilj očuvanje i valorizacija nematerijalne kulturne baštine, tradicionalnog načina života na otoku Cresa povezanog s pomorstvom i ribarstvom. Creski kaić će trajati do 2. lipnja, a obilježit će ga niz atraktivnih događanja poput glazbenih nastupa, sportskih natjecanja, izložbi te naravno neizostavne vrhunske gastronomske ponude.