Još malo pa sto

Značajan jubilej prestižne ustanove. Opatijska Ugostiteljska škola slavi čak devet i pol desetljeća

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Milan Đekić

Foto Milan Đekić

Preteča školi koja djeluje u dvije kompletno preuređene i modernizirane zgrade, na Križišću i na Gorovu, otvorena je 17. listopada 1929. u Voloskom



OPATIJA – Povijest opatijske Ugostiteljske škole počela je u Voloskom gdje je na inicijativu gradskih vlasti 17. listopada daleke 1929. godine utemeljena škola koja je preteča današnje srednjoškolske obrazovne ustanove. Kako se može pročitati na mrežnim stranicama ove škole koja danas djeluje u dvije kompletno preuređene i modernizirane zgrade, na Križišću i na Gorovu u Opatiji, prije 95 godina u Voloskom je otvorena prva škola pod nazivom Scuola secondaria di avviamento al lavoro – preteča današnjoj Ugostiteljskoj školi Opatija.


Gradski oci vizionari


– Očito su već tada gradski oci predosjećali da će Opatiju zahvatiti val ugostiteljstva i modernog turizma i omogućiti joj da se uspne na prijestolje kraljice turizma. Kvaliteta rada u turizmu i ugostiteljstvu pretpostavlja brigu za obrazovanje budućih kadrova. To se osjetilo i u našem gradu, osobito 50-ih godina prošlog stoljeća, kada se turizam počeo sve više i ozbiljnije razvijati. Vodeći računa o stvarnim potrebama, u Opatiji se krajem 1946. godine u organizaciji Uprave za turizam Ministarstva trgovine i opskrbe NRH pripremao tečaj za pomoćne kuhare i konobare za cijelu Republiku. Iste godine vlada FNRJ donijela je Uredbu o osnivanju Savezne ugostiteljsko-turističke škole u Opatiji, koja je tada bila jedina škola tog tipa u Hrvatskoj i cijeloj tadašnjoj državi – stoji uz ostalo u toj objavi, a u znak sjećanja na tih zvučnih »prvih 95«, u Opatiji će u listopadu biti vrlo svečano. Povod je za to jako dobar, a kako saznajemo od ravnateljice Ugostiteljske škole Sibile Roth, broj učenika koji upisuju ovu školu je u porastu, što je također odličan razlog za optimizam…


Foto Milan Đekić


– U upravo započetkoj školskoj godini upisali smo 390 učenika, što je za devedesetak učenika više nego li prije samo nekoliko godina. Imamo tri trogodišnja programa za zanimanja kuhar, konobar i slastičar i četverogodišnje programe turističko-hotelskog komercijalista koji postoji već godinama i novi eksperimentalni program tehničara posluživanja koji ima lijepu perspektivu jer omogućava nastavak školovanja. Potražnja za svim kadrovima koji izlaze iz naše škole je već godinama vrlo velika, tako da straha za dobivanje posla nema i sva djeca koja vole svoju struku moći će se zaposliti gdje god to budu željela. Dobro je i to što učenici koji završe trogodišnje programe također imaju mogućnost za nastavak školovanja pa nakon položenih razlikovnih ispita mogu upisati četvrtu godinu i maturirati te na kraju dobivaju dva zanimanja – rekla je ravnateljica Sibila Roth po čijim riječima interes za strukovna zanimanja posljednjih godina raste.


Povijesno ulaganje


Foto Milan Đekić




– Velika je potražnja za radnom snagom na tržištu rada i vjerojatno je i to potaknulo roditelje da svoju djecu usmjeravaju prema onim poslovima koji imaju budućnost. Naša se škola kroz europski projekt i uz pomoć PGŽ-a koji nas je pratio kompletno obnovila i opremila i može se reći da je u sve ovo što danas imamo utrošeno više od 4 milijuna eura, bilo je to povijesno ulaganje. Također, puno se uložilo i u edukaciju kadrova i gotovo da nema zemlje koju naši profesori nisu posjetili radi usavršavanja u svojoj struci, a također i učenici idu na natjecanja i postižu odlične rezultate. Ta usmena riječ koja se prenosi među njima jako pridonosi popularizaciji škole. Ugostiteljski posao nije lagan, ali je sada sve više vrednovan, poslodavci su shvatili da bez dobrih plaća i osiguravanja adekvatnog radnog vremena neće moći osigurati kvalitetne radnike. Zato vjerujem da će interes za ugostiteljskim zanimanjima i ubuduće biti velik. A kad su učenici prvi put zakoračili u obnovljene prostorije naše škole, u nove praktikume sa suvremenom opremom, rekli su da je ova škola »poput svemirskog broda«. I stvarno je ta usporedba pogođena jer u ovoj je školi sada sve novo i najmodernije moguće – zaključila je Sibila Roth koja je, osim same opremljenosti škole, najviše ocjene dala i kompletnom osoblju, svim nastavnicima koji iz dana u dan daju svoj maksimum.


Program proslave


Za 95 godina škole, od 14. do 16. listopada ispred tržnice u Opatiji će učenici Ugostiteljske škole na štandovima prezentirati pripremu starih recepata na novi način. A na sam jubilej, 17. listopada, prigodna svečanost bit će u Centru »Gervais« i dan kasnije sportski susreti u Sportskoj dvorani »Marino Cvetković«, poručili su iz Ugostiteljske škole Opatija.