povezane vijesti
Općina Matulji ponovno je postala kulinarsko središte zahvaljujući Matuljišs Internationalu, glavnom događaju u okviru projekta Matuljicious /Matuljišs/.
Ovaj iznimni gastronomski doživljaj, održan u restoranu Stancija Kovačići, dio je programa “Za prsti polizat”, koji je tijekom studenog okupljao ljubitelje vrhunske hrane i vina.
Nakon uspješnog prvog izdanja Matuljišsa International prošle godine, kada su u goste stigli prijatelji iz slovenske općine Brda, tradicija se nastavila.
Ove je godine red došao na talijansku regiju Umbriju, poznatu po svojoj bogatoj eno-gastro tradiciji. Povezanost s ovom regijom posebno se ističe kroz razvoj biciklističkih staza i cikloturizma.
Iako su Umbrija i Općina Matulji u mnogim aspektima slične, razliku čini nadmorska visina – Umbrija se nalazi na višim obroncima, dok Općina Matulji obuhvaća mediteranske pejzaže.
Večera, koja je uključivala šest sljedova s pomno odabranim vinima, okupila je renomirane chefove. Chef Vinko Frlan iz Stancije Kovačići predstavio je teroar Istre i Kvarnera, dok je chefica Patrizia Moretti, vlasnica i glavna šefica kuhinje restorana Enoteca L’Alchimista iz Montefalca, donijela dašak Umbrije.
Uz cheficu Patriziu Moretti, svoje su vještine pokazali i mladi kulinarski talent Lorenzo te sommelierka Sophia. Restoran Enoteca L’Alchimista posluje od 2001. godine u Montefalcu, malom talijanskom gradiću poznatom po vinu Sagrantino.
– Publika je bila oduševljena jedinstvenom prilikom kušanja vrhunske hrane i vina koje rijetko imaju priliku probati. Ostvaren je dodatni korak u međunarodnoj suradnji, koja će se, vjerujemo, nastaviti.
Postoji nada da će se Općina Matulji u budućnosti predstaviti u Umbriji, čime bi se dodatno učvrstila veza između ovih dviju regija.
Za sve one koji ove godine nisu uspjeli rezervirati svoje mjesto na Matuljišs Internationalu, već sada najavljujemo da će se ovaj iznimni događaj vratiti 26. studenog 2025. godine, kada nas očekuje portugalska kuhinja – rekla je Marijana Kalčić, direktorica TZ Općine Matulji.