Foto Ikarski barkajoli
U subotu u 11 sati ronioci će zaroniti i za dizalicu kačiti metalne kaveze s vinom koji će se izvući na površinu te će se vino odmah i degustirati. U moru se trenutačno nalazi više od 5.500 boca vina
povezane vijesti
IKA – Nakon regate tradicijskih barki koja je u Iku privukla brojnu publiku, naredni će vikend ovo kvarnersko mjesto obilježiti brojnim originalnim i sjajnim sadržajima. Udruga Ikarski barkajoli i ovog će puta, pojačana suorganizatorima, ponuditi sjajna događanja, od kojih je svakako najpoznatija manifestacija »Vino i vruja«, koja će se održati deveti put na ikarskoj obali.
U suradnji s Europskim Vinskim Viteškim Redom, Gradom Opatijom, TZG-om Opatije, G.O. Goge, tvrtkom 2MD te hotelom Villa Schubert iz Ike, udruga priprema cjelodnevni program koji će sigurno oduševiti sve one koji u subotu dođu u Iku – najavili su organizatori.
Poseban tretman
»Vino i vruja« je jedinstveno događanje koje u Iku privlači brojnu publiku, ali i brojne sudionike – vinare, koji svake godine u morske dubine ikarske uvale (u vruju) polažu kaveze s bocama vina i tu ih čuvaju godinu dana, kako bi vino »živjelo« u takvim uvjetima i dobilo poseban tretman koji se itakako osjeti u njegovoj kvaliteti.
Tako će biti i u subotu, 5. kolovoza, s početkom u 11 sati, kada će ronioci zaroniti i za dizalicu zakvačiti metalne kaveze s vinom koji će se izvući na površinu te će se vino odmah i degustirati.
U moru ikarskog akvatorija trenutačno se nalazi više od 5.500 boca vina koje su u more položili poznati vinari i vinarije: Boris Acinger, Bruno Ferenac, Herman, Kabola, Ilok, Rossi, Miklaužić, Prelac, Sosich, Fuhtar, Berislav Sušanj, Pepo Vorić, Patricia Rumac, Berislav Srdoč, Mate Kliković, Robert Meglan, Mandić, Marčeta, Jardas, Mrakovčić i grupa Belica te će kavezi ugledati svjetlo dana nakon pune godine pod morem.
Napomenimo da će se novi kavezi s novim bocama vina položiti u more te će oni dočekati jubilarno 10. izdanje manifestacije naredne godine.
Izvlačenje kaveza bit će prvi dio događanja dana manifestacije »Vino i vruja«, koji će se potom nastaviti od 19 sati na ikarskom trgu.
No, ove će se godine u ovo popularno događanje sjajno uklopiti i program »Gušti od ribi« – cooking show u kojem će delicije pripremati dvojica vrsnih i znanih kuharskih imena: Stevo Karapandža i Luka Goleš (Draga di Lovrana).
Na terasi restauranta Bellevue Hotel Ville Schubert u Iki, u 12.30 sati, ova će dva kuharska znalca pripremiti dva jela na bazi morskih delicija, uz degustaciju za nazočne te uz kapljice vina upravo izvađenog iz mora. Bit će to jedinstveno događanje koje će dodatno oplemeniti »Vino i vruju«, a sufinancirano je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.
Eno i gastroponuda
Nakon cooking showa počet će pripreme za večernji dio manifestacije »Vino i vruja« koji će se održati na ikarskom trgu s početkom u 19 sati. Uz glazbeni program i posebnu dekoraciju trga, domaćini će ponuditi uživanje u eno i gastroponudi brojnih vinara, pa će se kupnjom čaše (koja svakome ostaje u trajnom vlasništvu) besplatno moći degustirati vina, a da bi vino imalo i dobru gastropodlogu, potrudit će se domaćini koji će ponuditi nekoliko jela na bazi morskih delicija pa će se tu naći dagnje, salata od hobotnice i još pokoje slasno jelo.
Program će završiti u ponoć te će tako »Vino i vruja« zaključati svoj kavez sve do naredne godine.
Ipak, kako su istaknuli organizatori, tu nije kraj ikarskim događanjima. Narednog dana, u nedjelju, 6. kolovoza, oko 19 sati (kada vjetar bude povoljan), u ikarskom će se akvatoriju održati 7. Smotra tradicijskih barki »Ive Sipa«, tradicionalna regata koja sudionicima i publici donosi poseban doživljaj. Smotrom tradicijskih barki označit će se i kraj ovog izuzetnog ikarskog vikenda te ne treba sumnjati da će Ika opet biti odredište brojnim posjetiteljima koji vole i pohode ove manifestacije.
Projekt »Gušti od ribi« i izložbe slika i fotografija
»Gušti od ribi« naziv je novog europskog projekta Grada Opatije uz partnera, Udrugu Ikarski barkajoli, ukupno vrijednog 43.780 eura. Cilj projekta je podizanje svjesnosti o važnosti konzumacije ribe te informiranje i podučavanje, osobito djece i mladih, o njenim nutritivnim svojstvima i jednostavnijim načinima pripreme ribljih jela u vlastitoj kuhinji.
Smisao je potaknuti stvaranje nove generacije konzumenata bogatstva koje pruža naše more, a istovremeno utjecati na održivost hrvatskog ribarstva – poručili su iz Grada Opatije.
Kroz projekt »Gušti od ribi« bit će izrađena mobilna aplikacija, provedena medijska kampanja kroz radioemisije te održane radionice u tri opatijske srednje škole te u Osnovnoj školi »Rikard Katalinić Jeretov« koje će voditi poznati kuhar David Skoko.
A u subotnji i nedjeljni program uključio se i Mjesni odbor Ika te će u subotu poslijepodne u Iki uz lungomare izložbu svojih radova pod nazivom »Pul mora« postaviti Likovna udruga iz Matulja, a u nedjelju, također poslijepodne na istome mjestu, Bruno Bontempo će izložiti svoje fotografije velikog formata gnjuraca, odnosno žmerga.